Vedonlyöntiopas jääkiekko
Vedonlyöntiopas

Vedonlyöntiopas: Alisuorittavat joukkueet turnauksissa

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kilpailussa on käynnissä  murheellinen näytelmä, sillä Suomi on hävinnyt kaikki kolme alkusarjan peliään. Joukkuetta uhkaa nyt jopa karsintaottelu B-sarjaan. Suomi U20 on klassinen ongelma vedonlyöjälle, eli alisuorittava joukkue lyhytkestoisessa turnauksessa. Mikä on oikea lähestymistapa tällaisen joukkueen kohdalla vedonlyönnin näkökulmasta? Milloin petsarin täytyy antaa periksi, ja milloin kannattaa vielä hakata päätä seinään?

Turnauspelit eivät vastaa liigaotteluita

Yleisohjeeksi voi antaa sen, että turnauksien mystisiä tuloksia kannattaa kunnioittaa. Yksittäiset turnaukset ovat aina oma maailmansa, ja jokaisesta löytyy sekä yllättäjiä että alisuorittajia. Turnauksiin valmistautumin eroaa normaalista liigakaudesta huomattavasti, ja etenkin nuorten kohdalla joukkueet voivat myös muuttua valtavasti ikäluokan vaihtuessa. Suomen pikkuleijonat pelaavat ilman Patrik Laineen kaltaista taituria, joka ei voi olla näkymättä maalisarakkeessa. Vastaavaa tapahtuu myös miesten maajoukkuetasolla, mutta prosessi etenee hitaammin.

Joukkueiden valmistautuminen turnauksiin voi myös vaihdella paljon. Futiksen puolella arvokisoihin valmistautumista sekoittaa yleensä pitkä liigakausi, ja huippupelaajat voivat liittyä mukaan treenimatseihin vasta aivan kisojen kynnyksellä. Pitkän liigakauden aikana yksittäiset loukkaantumiset, pari epäonnista tulosta tai muut odottamattomat tapahtumat ehtivät tasaantua. Lyhyessä turnauksessa tähän kuuluisaan “pitkään sarjaan” ei ole aikaa, ja joukkuetta voi olla mahdoton saada oikealle raiteelle huonon alun jälkeen.

Erota huonosti pelaavat ja epäonniset joukkueet toisistaan

Tee analyysissasi selkeästi jako kahteen asiaan: huonosti suorittavat joukkueet, ja epäonniset joukkueet. Itävalta oli hyvä esimerkki viime vuoden EM-kisoissa. Flegmaattinen alppimaa hävisi avausottelun Unkarille pelaten pahasti alle tasonsa. Ruotsi ja Venäjä olivat myös onnettomia avauspeleissään onnekkaista tasureista huolimatta. Kaikki nämä joukkueet lähtivät laulukuoroon pelaten seuraavat kuusi ottelua yhteensä saldolla 0-1-5. Esimerkkejä voi kaivaa historiasta vaikka kuinka paljon. On erittäin kallista pelikassallesi upottaa rahaa tällaisiin joukkueisiin, ja odottaa ihmeitä. Houkutuksen aiheuttaa yleensä nopeasti reagoiva markkina, joka korjaantuu (syystäkin) näinä surkeita suorittajia vastaan, ja ko. joukkueiden kertoimet nousevat usein houkuttelevan korkeiksi.

Jos et syystä tai toisesta kykene reagoimaan riittävän nopeasti ja lyömään näitä alisuorittajia vastaan, niin skippaa ainakin vedot niiden puolesta. EM-kisojen toisen ääripään esimerkki Portugali teki kovasti töitä ja missasi tilanteita ja rangaistuspotkunkin avauspeleissään. Uurastus palkittiin lopulta jatkopaikalla lohkosta, ja lopulta aina Euroopan mestaruudella. Portugalin asenne ja taitotasi oli kunnossa, mutta hyvä yritys ja monet maalitilanteet eivät vain realisoituneet osumiksi alkukierroksilla. Pidä kiinni tällaisista joukkueista, ja laita rahasi niiden puolesta jatkossakin, etenkin jos markkinat antavat jossain vaiheessa periksi.

Turnauksissa ei ole varaa virheisiin

Turnausformaattiin kuuluu olennaisena osana se, että joukkueen on saatava riittävä suorituaso esiin heti lohkovaiheessa. Epäonnistumisten kasautuessa pelaajille alkaa muodostua valtavat paineet, ja turnaus muuttuu hyvin nopeasti etenemiseksi pakkovoitoista toiseen. Jokainen häviö ja epäonnistuminen vain kasvattaa tuskaa, jolloin pelaajien itseluottamus alkaa ropista. Takaraivoon hiipii helposti fiilis: “tämä ei vain ole meidän turnaus”. Turnausmuotoinen formaatti on raaka, ja pisteitä on yksinkertaisesti tultava.

Täpärä jatkoonpääsy johtaa usein turnauksen voittajasuosikin kohtaamiseen heti playoffs-kierroksen alkuun, joka tarkoittaa myös hyvin todennäköistä kotimatkaa. Sillä on käytännön kannalta valtava merkitys, saako joukkue huonon suorituksen jälkeen turnausmuotoisessa kilpailussa 3-2 voiton vain 2-3 tappion. Pienet marginaalit kääntyvät isoiksi vastoinkäymisiksi hyvin nopeasti, ja joukkueen on vaikea nousta sieltä omalle tasolleen, johon vaaditaan rento ja itseluottamusta täynnä oleva suoritus.

Yhteenveto

Säilytä luottosi sellaisiin joukkueisiin, jotka tekevät töitä ja luovat maalipaikkoja. Jos materiaalissa riittää laatua eikä taustalla ole sukupolvenvaihdosta tai muita avainpelaajien loukkaantumisia, niin todennäköisesti ko. joukkue nousee jaloilleen epäonnistumisen jälkeen. Flegmaattinen, huonosti organisoitu ja riitaisan oloinen joukkue ei yhdessä tai kahdessa yössä nouse omalle tasolleen. Älä hukkaa rahaa tällaisiin tapauksiin näennäisesti korkeista kertoimista huolimatta. Jos kyseessä on työteliäs porukka joka ei vain saa tulosta aikaan, suositelen ottamaan asenteen “tämä nyt ei vain ollut näiden poikien turnaus”, ja siirtämään pelit vastapuolelle jos kertoimet sen vain sallivat. Reagoi turnauksissa ennemmin liikaa todella hyviin/huonoihin tuloksiin, kuin liian vähän. Pelikassasi kiittää pitkässä juoksussa.

Huonoimmat vedot löytyvät usein niistä tapauksista, jossa petsari on hakannut päätä seinään tuloksellisesti epäonnistuneen joukkueen kanssa läpi koko alkusarjan. Tämä on yllättävän yleinen ongelma, ja vastaava ilmiö on nähtävissä myös osakemarkkinoilla. Surullisen kuuluisaa Talvivaaraa (kuten tuhansia muitakin osakkeita) ostettiin koko alamäen ajan aivan konkurssiin saakka. Kurssin saavutettua uudet pohjat ihmeisiin uskovia sijoittajia riitti jatkuvasti, ja niin riittää myös vedonlyöntimarkkinoilla. Älä ole yksi heistä!

Kuva: Pixabay

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] vahvasti myös lukemaan asiaan liittyvän vedonlyöntioppaan: alisuorittavat joukkueet turnauksissa. Tässä artikkelissa käydään tarkemmin läpi tilannetta, jossa joukkue pelaa turnausmuotoisessa […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *