Valioliiga Diego Costa
Vedonlyöntiopas

Vedonlyöntiopas: Liigacup ja kaksiosaiset cup-ottelut

Englannin Liigacup (nykyään Carabao Cup) on edennyt välierävaiheeseen, joka pelataan perinteisesti kaksiosaisena cup-kilpailuna. Liigacup ja FA Cup eroavat toisistaan siten, että ensin mainittuun otetaan mukaan joukkuet vain Englannin neljältä ylimmältä sarjatasolta: Valioliiga, Championship, League 1 ja League 2. Tämä cup on monissa muissa maissa usein “jämäcup” -statuksella, ja Englannissakin sen arvostus on ollut perinteistä FA Cupia vähäisempi. Liigacup tarjoaa kuitenkin nopean reitin voittaa pokaali, ja ykköselle on luvassa myös paikka Eurooppa-liigaan seuraavaksi kaudeksi. Tässä artikkelissa tarkastellaan Liigacupin välieriä, sekä yleisellä tasolla kaksiosaisiin cup-otteluihin lähestymistä vedonlyönnin näkökulmasta.

Motivaatio vaihtelee

Liigacupin arvostus vaihtelee huomattavasti seurojen sekä kausien välillä. Arsenal on ollut perinteinen B-miehistöä peluuttava joukkue, mutta managereiden mieli voi muuttua välierävaiheessa. Seurat voivat pelata pari alkukierrosta varamiehisesti säästellen tärkeimpiä pelaajiaan, mutta peluuttaakin A-ryhmän pelaajia välierissä. Tai odottaa tässäkin kohtaa jopa välierien toiseen osaotteluun, jos ensimmäinen peli tarjosi jatkon kannalta suotuisan tuloksen. Ideana on usein pitää fokus liigassa, mutta tarttua tilaisuuteen siinä vaiheessa, jos Liigacup tarjoaa todellisen mahdollisuuden päästä finaaliin.

Nykyisen informaatiotulvan aikana ei ole vaikea löytää managereiden kommentteja cupin arvostuksesta; esimerkiksi Jose Mourinho lepuutti United-tähtiään FA Cupissa, mutta päästää Zlatanin ja Pogban irti Liigacupin välierissä. Kuten FA Cup -artikkelissa jo kirjoitimme, löydät nykyään joukkueiden avauskokoonpanot helposti tunti ennen ottelun alkua, ja voit tarkistaa niiden vahvuuden esimerkiksi playerdatabase247.com -sivuston kaltaisen työkalun avulla.

Vuosikymmenen Liigacup -menestyjät

FA Cupin menestynein joukkue oli hieman yllättäen Chelsea, jolta löytyi viimeisen 10 kauden ajalta peräti neljä mestaruutta. Blues on yksi parhaista joukkueista myös Liigacupin puolella, vaikka tänä vuonna Antonio Conten miehistö tippuikin puolivälierävaiheessa paikallisvastustaja West Hamille 2-1. Sillä on kuitenkin eniten finaalipaikkoja viimeisen 10 vuoden ajalta yhdessä toisen lontoolaisseuran, Tottenhamin, kanssa.

Viimeisen 10 vuoden mestaruuudet
2 – Chelsea, Man City, Man Utd
1 – Liverpool, Tottenham, Swansea, Birmingham

Välierissä viimeisen 10 vuoden aikana (tämä kausi ei mukana):
4 – Chelsea, Man City, Tottenham
3 – Liverpool, Man Utd, Arsenal

Edellä mainitut tilastot eivät tarjoa hirveästi yllätyksiä: välierävaiheeseen useimmin päässeet seurat löytyvät kaikki Valioliigan kärkipäästä. Yleisenä vinkkinä Liigacupiin voi antaa sen, että joukkueen motivaatio on todennäköisesti sitä paremmin kohdallaan, mitä huonommalta tilanne näyttää liigamenestyksen kannalta. Tänä vuonna Manchester United on käytännössä jo ulkona kärkitaistelusta, vaikka se onkin viime viikkoina päässyt hyvään vireeseen. Näin ollen Liigacup tarjoaa Jose Mourinhon joukoille ehdottomasti parhaan sauman voittaa mitään koko kaudella. Ei siis ihme, että Mourinho on luvannut alustavasti laittaa vahvan joukkueen kentälle välierien ensimmäisessä osassa.

Meidän vinkkimme tänä vuonna Liigacupin (eli Carabao Cupin) voittoon onkin juuri Manchester United, jonka finaalipaikka on lähes saletissa ja motivaatio varmasti kohdallaan. Tarjolla on 2,00-2,10 tasoisia kertoimia kilpailun voitosta.

Isot erot maalimäärissä osaotteluiden välillä

Kaksiosaisissa cup-otteluissa ensimmäiset osaottelut ovat yleisesti ottaen varovaisempia ja selvästi vähämaalisempia kuin toiset osaottelut. Tämä johtuu siitä, että kilpailutilanteessa niin managerit kuin pelaajatkin haluavat siirtää riskin ottamisen mahdollismman myöhäiseen ajankohtaan. Vaikka joukkue olisi 1-0 tappioasemassa 1.osaottelun lopussa, se hakee tasoitusmaalia usein varsin matalalla riskitasolla, sillä 2-0 tilanne olisi jo vierasmaalisäännön sisältävissä kilpailuissa lähestulkoon katastrofi. Riskit otetaan ennemmin kotiottelussa omien fanien edessä.

Vastaava ilmiö nähdään myös arvokisojen lohkovaiheessa, jossa riskeeraaminen jatkopaikkaan jätetään aina viimeiseen otteluun – jos mahdollista. Liigacupissa tämä näkyy myös maalimäärissä selvästi. Viimeisen 10 kauden välierissä maaleja on tehty 1. osaotteluissa 2.45 maalia ja 2. osaotteluissa 3.10 maalia per matsi. Tämä on huima ero! Toisen osaottelun viimeinen vartti on livebetsarin kulta-aikaa, kun maalierossa tappiolla oleva joukkue laittaa kaiken peliin.

Poikkeuksia sääntöihin

Vaikka edellä oleva nyrkkisääntö onkin toimiva lähtökohta kaksiosaiseen cup-otteluun, niin pidä mielessä seuraavat tilanne. Jos joukkueiden välillä on suuri tasoero ja parempi joukkueista aloittaa kotiottelulla, se on motivoitunut tekemään maaleja. Tämän vuoden välierissä nimenomaan Man Utd vs Hull -pari. United ei taatusti ala jarrutella 1-0 johtoasemassa liian aikaisin, vaan joukkue pyrkii normaali aktiivisemmin murskaamaan Hullin jo 1. osassa. Näin ollen se voisi toisessa osaottelussa käyttää normaalia heikompaa miehistöä, jos lähtökohta olisi esimerkiksi 3-0 johto. Usein kaksiosaisten cup-otteluiden kohdalla parempi joukkueista aloittaa vieraissa, mutta tämä tilanne on hyvä tiedostaa. Ei myöskään unohdeta cup-vedonlyönnin tärkeintä pointtia, eli tarkista aina käytössä olevat cup-säännöt.

Yksi Liigacupin erikoisuuksista on se, että välierissä perinteisellä vierasmaalilla ei ole vaikutusta – mutta jatkoajan jälkeen on! Jos avausosa päättyy 2-1, niin toisen osan 1-0 tuloksella mennään silti jatkoajalle. Mutta tässä kohtaa vierasmaalin päästäneen joukkueen on tehtävä osuma, tai 1-0 johdossa oleva kruunataan mestariksi jatkoajan päätyttyä.

FA Cupissa tasapeli johtaa aina uusintaotteluun, jonka jälkeen pelataan jatkoaika (jos yhteismaalit ovat edelleen tasan). Tässäkin kohtaa on huomioitava ero esimerkiksi Champions Liigan playoffseihin, sillä FA Cupissa mennään jatkoajalla ilman vierasmaalisääntöä. Selvitä aina ensin jokaisen cup-kilpailun säännöt, ettet hukkaa rahaa täysin väärin perustein tehtyihin vetoihin! Etenkin Englannin cup-ottelut ovat perinteisesti aloittelijoille miinakenttä johtuen em. poikkeuksellisista sääntötulkinnoista.

Englannin liigacup – vedonlyönti

  •  Motivaatio Liigacupissa vaihtelee vuosittain, ja riippuu myös sen hetkisestä liigan tilanteesta
  •  Liigacupin viimeisen 10 vuoden tuloksista ei nouse esiin selkeistä ideajoukkueita
  •  Kaksiosaisessa otteluparissa avausosa on usein vähämaalisempi ja varovaisempi
  •  Tarkista aina kyseisen cup-kilpailun säännöt, jotta tiedät varmasti ennen vetojen lyömistä, mitä tapahtuu jos yhteenlasketut maalit ovat tasan

Kuva: Shutterstock

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *