jalkapallo-pelaaja
Vedonlyöntiopas

Vedonlyöntiopas: harjoitusotteluiden vedonlyönti jalkapallossa

Heinäkuu on kiireistä aikaa brittifutisjoukkueille. Pelaajat ovat ilmoittautuneet takaisin harjoitusvahvuuteen, ja monet joukkueista ovat leireillä Keski-Euroopassa tai Espanjan lämmössä. Samalla joukkueet aloittavat harjoitusottelut, joita pelataan aina liigakauden kynnykselle saakka.

Loppukesän viikot tarjoavat huikeita mahdollisuuksia ahkerille vedonlyöjille, jotka haluavat panostaa aikaa ja vaivaa näiden pelien analysointiin.

Tässä artikkelissa annetaan yleisen tason vinkkejä jalkapallon harjoitusotteluiden vedonlyöntiin. Aihetta käsitellään brittifutiksen näkökulmasta, mutta samoja periaatteita voi soveltaa myös muihin jalkapallosarjoihin.

Harjoituskausi etenee tietyllä kaavalla

Aivan ensin on hyvä ymmärtää harjoituskauden pääperiaatteet.

Harjoitusottelut käynnistyvät heinäkuun alussa, jolloin pelaajat ovat vielä puolikuntoisia kesälomien jäljiltä. Ensimmäisissä otteluissa nähdään paljon rotaatiota, koska kaikille pelaajille halutaan antaa pelituntumaa. On varsin tyypillistä, että joukkueet vaihtavat koko avauskokoonpanon toisen jakson kuluessa.

Muista myös, että supertähdet liittyvät joskus harjoitusvahvuuteen muita pelaajia myöhemmin. Etenkin silloin, jos kesällä on pelattu turnauksia maajoukkuetasolla, kuten EM-kisat, MM-kisat, Confederations Cup tai Copa America.

Harjoituskausi huipentuu kenraaliharjoitukseen, joka pelataan tyypillisesti viikkoa ennen sarjakauden alkua. Tässä ottelussa haetaan jo parasta mahdollista kokoonpanoa tulevaan liigaotteluun. Voit arvioida viimeisintä peliä jo sillä ajatuksella, että joukkueiden asenne on lähes liigapelin tasolla.

Aloittelevan vedonlyöjän kannattaa keskittyä harjoituskauden viimeisiin otteluihin. Heinäkuun alun rotaatiopelit ovat välillä todella haastavia, vaikka käytössä olisikin joukkueiden avauskokoonpanot. Pelaajien nimilistan lisäksi mukana on niin paljon muitakin tekijöitä.

Tutki kalenteria ja lue uutisia

Ottelukalenteri tarjoaa välillä herkullisia vedonlyöntimahdollisuuksia.

Esimerkki: Bristol City pelasi 11.7.2017 harjoitusottelun, jossa käytettiin vahvaa kokoonpanoa. Joukkue on kuitenkin sopinut harjoituspelin myös seuraavalle päivälle 12.7.2017. Tähän otteluun ei matkaa yhtään normaalin avauskokoonpanon pelaajaa, sillä mukana ovat vain junnut sekä pari penkinlämmittäjää. Vedonlyöntimarkkina avasi kuitenkin ottelun kertoimet sillä oletuksella, että Bristol City pelaisi parhaillaan. Pelin alkaessa iso suosikki on kääntynyt todennäköisesti jopa altavastaajaksi!

Voit lyödä vetoa Bristol Cityn liigapeleistä seuraavat 10 vuotta, mutta tuskin löydät yhtä suurta virhettä markkinoiden kertoimissa. Tämä kuvastaa hieman sitä, millaisia etuja harjoituspelit voivat tarjota ahkeralle vedonlyöjälle.

Twitter on nykyään loistava työkalu tällaisten uutisten löytämiseen. Seurat ilmoittavat usein jotain kokoonpanotietoja jo aikaisin päivällä. Tämän lisäksi löydät avauskokoonpanot lähes poikkeuksetta noin 30-60 minuuttia ennen ottelun alkua.

Kokoonpanojen tarkistus vie niin vähän aikaa, että sen voi tehdä kuka vain. Jos et ole kiinnostunut uutisista tai kokoonpanoista, suosittelen jättämään harjoitusotteluiden vedonlyönnin väliin. Voit valita ottelun pelikohteen silloin myös noppaa heittämällä.

Aloittelijan nyrkkisääntö: keskity suosikkiin

Harjoituspelien ongelmana on usein saada riittävät tiedot ottelun molemmista osapuolista. Suurin osa harjoituspeleistä järjestetään siten, että vahvempi (ja tunnetumpi) seura kohtaa vieraissa 2-4 sarjatasoa heikomman vastustajan. Vaikka vedonlyöjä selvittäisi Championship- tai Valioliigajoukkueen kokoonpanon, niin aika ei riitä millään opettelemaan jokaista League 2:n tai National Conference:n joukkuetta.

Tässä on hyvä käyttää nyrkkisääntöä, joka on toiminut brittifutisten harjoituspeleissä jo vuosikausia: keskity ison suosikin kokoonpanoon. Jos suosikkina pelaava Championship- tai Valioliigajoukkue on liikkeellä surkealla kokoonpanolla, niin pelaa sitä vastaan. Jos mukana ovat parhaat hyökkäyspään pelaajat, lyö vetoa sen puolesta. Jos suosikki on on mukana vahvalla puolustuspään kokoonpanolla, eivätkä tähtihyökkääjät ole edes penkillä, on under usein erittäin tuottava pelivalinta.

Tämä taktiikka toimii, koska alemman sarjatason joukkue on lähtökohtaisesti syttyneempi otteluun. Pelaajat haluavat näyttää osaamistaan kotiyleisönsä edessä ylemmän liigatason joukkueita vastaan. Vaikka kokoonpano olisikin hieman heikennetty, niin omien fanien edessä taisteleva altavastaaja on käytännössä nimilistaansa vahvempi.

Harjoitusotteluiden vedonlyönti: suosi yhtenäisiä joukkueita

Joukkueet ovat harjoituskauden edetessä hyvin erilaisessa tilanteessa. Etenkin Valioliigan putoajat menettävät usein managerinsa sekä avainpelaajansa, jos seurajohto haluaa rakentaa joukkueen uusiksi. Suosi harjoituskauden alussa sellaisia joukkueita, jotka ovat pysyneet hyvin kasassa edelliskaudesta.

Lopuksi todetaan vielä yksi hyvä nyrkkisääntö harjoitusotteluiden tuloksiin. Älä yritä rakentaa kuntopuntareita tai maalikeskiarvoja pelkistä lopputuloksista. Liigaotteluiden tuloksia voi käsitellä aivan eri tavalla, kun harjoituskauden otteluita. Mitä vähemmän reagoit treenipelien tuloksiin, sen parempi. Älä missään tapauksessa pelaa joukkuetta (tai sitä vastaan) pelkästään perustuen edellisen ottelun tulokseen.

Tämä ”reagointikielto” koskee etenkin huonoja lopputuloksia. Niihin on usein syy joukkueen harjoitusohjelmassa, käytetyissä kokoonpanoissa sekä valituissa vastustajissa. Voit reagoida lopputuloksiin siinä tapauksessa, jos selvität joukkueen taustat, otteluiden tapahtumat sekä käytetyt kokoonpanot. Suosittelen silloinkin suurta varovaisuutta, sillä tässä kohtaa mennään helposti metsään.

Reagointi on vähemmän vaarallista, jos joukkue on todella hyvässä iskussa. Voittoputket kantavat melko hyvin koko harjoituskauden loppuun, ja ne voivat kertoa myös hyvin hitsautuneesta yhteispelistä sekä itseluottamuksesta.

Yhteenveto

Seuraavassa yhteenveto tämän artikkelin ideoista.

  • Harjoituskauden ensimmäiset ja viimeiset ottelut ovat luonteeltaan aivan erilaisia
  • Löydät esim. brittifutisjoukkueista paljon tietoa seurojen kotisivuilta tai NewsNow -palvelun kautta.
  • Etsi kalenterista ottelut, jotka joukkue on sopinut peräkkäisille päiville
  • Löydät harjoituspelien avauskokoonpanot twitteristä 30-60 min. ennen ottelun alkua
  • Nyrkkisääntö: kun tutkit joukkueiden avauskokoonpanot, niin keskity ottelun selvään suosikkiin.
  • Vältä lyömästä vetoa sellaisten joukkueiden puolesta, joiden kokoonpanossa on paljon vaihtuvuutta.
  • Älä vedä johtopäätöksiä harjoitusotteluiden huonoista lopputuloksista, jos et tiedä tarkemmin pelitapahtumista sekä käytetyistä kokoonpanoista. Harjoitusotteluiden tulosten tuijottaminen on vaarallista puuhaa

Photo by Emilio Garcia on Unsplash

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *