jalkapallon tilastointi
Vedonlyöntiopas

Vedonlyöntiopas: Jalkapallon tilastointi

Jalkapallon tilastointi sekä vedonlyönti kulkevat käsi kädessä. Jokainen järkipeluri kahlaa päivittäin läpi erilaisia tilastoja sekä joukkueista että yksittäisistä pelaajista. Tässä artikkelissa tehdään yleiskatsaus vedonlyönnin tilastointiin nimenomaan jalkapallon näkökulmasta. Mitä lukuja informaatiotulvasta kannattaisi nykyään analyysissa hyödyntää?

Jalkapallon tilastointi on kehittynyt valtavasti

Jalkapallo-ottelun analysointi on kehittynyt 2000-luvulla hurjaa vauhtia. Viime vuosituhannella tärkeimmät analysoinnit tehtiin katsomosta käsin vielä lyijykynällä. Tätä nykyä tietokoneet piirtävät parhaimmillaan lähes kymmenen miljoonaa datapistettä ottelua kohden ja mittaavat jokaisen kenttäpelaajan liikeradat ja toiminnot.

Kehittyneen tietotekniikan avulla ottelusta voidaan nykyään analysoida jälkikäteen käytännössä katsoen kaikki tarvittava informaatio. Perinteisten pallonhallintaprosenttien, laukausten ja kulmapotkujen lisäksi nykyään on tarjolla myös yksityiskohtaisempaa infoa kunkin joukkueen ja pelaajan edesottamuksista.

Koska yksittäisestä ottelusta voidaan nykyisin analysoida tuhansia pallollisia suorituksia, informaatiotulvaan voi myös helposti hukkua. Tietoa tulee jo niin paljon, että on tärkeä selvittää mitkä numerot ovat merkityksellisimpiä ja mitä tilastoja kannattaa ruveta analysoimaan.

Fair Scoren laskenta on tärkeä osa vedonlyöjän työtä

Viime vuosina niin sanottu fair score -laskenta on yleistynyt yhä enemmän myös harrastevedonlyöjien keskuudessa. Tämä menetelmä on ollut käytössä ammattimaisesti toimivilla syndikaateilla jo pitkän aikaa. Fair scoren eli xG:n (expected goals) laskenta tarkoittaa sitä, että ottelulle lasketaan pelitapahtumien pohjalta ”oikea tulos”. Jokainen laukaus, keskitys, erikoistilanne saa tietyn lukuarvon riippuen sen vaarallisuudesta. Veto boksista voi olla 0,20 maalia, kulmapotku 0,05 maalia, keskitys boksiin 0,02 maalia, läpiajo 0,50 maalia ja niin edelleen.

Kun ottelun tapahtumat ynnätään yhteen, fair score voi olla esimerkiksi 1,40 vs 0,70 maalia, vaikka lopputulos oli 1-1. Tämä tarkoittaisi sitä, että kotijoukkue oli todellisuudessa huomattavasti parempi joukkue, koska sille laskettu fair score oli tuplasti vierasjoukkuetta suurempi. Fair score on tehokas työkalu joukkueiden todellisten suoritusten arviointiin, kunhan sitä käyttää oikein.

Fair scoren laskentaa voi myös yrittää tehdä laukaisukarttojen perusteella, mutta lopputulos ei ole kovinkaan tarkka. Ottelut ja maalintekotilanteet olisi syytä aina nähdä itse. Mikäli aika ja into eivät kuitenkaan riitä jokaisen ottelun katsomiseen ja analysointiin, löytyy suuntaa antavia maaliodotuslukemia myös Twitteristä.  Suosituimpia xG-tilejä ovat @Caley_graphics ja @11tegen11, jotka postaavat yksittäisten otteluiden xG-lukemia useasta sarjasta.

Hyvin tehdyt maaliodotuslaskelmat ovat paras tapa arvioida joukkueiden voimasuhteita. Tässä kohtaa on tärkeä hyödyntää yhteisön voimaa ja ryhtyä kimppaan parin kaverin kanssa, jolloin jokainen voi analysoida kierroksella eri ottelut.

Tilastot apuna myös pelaajarankingissa

Pelaajarankkauksia ja joukkueiden match-uppeja selvitellessä hyviä ilmaissivustoja ovat mm. whoscored.com sekä squawka.com. Pienellä vuosimaksulla on saatavilla vielä hieman monipuolisempaa tietoa Fantasy Football Scout-sivustolta.

Aivan kuten otteluiden lopputuloksiin, myös maali- ja syöttömerkintöihin on vaikutusta sattumalla. Maalintekijöitä arvioidessa kannattaa jopa maalisaraketta enemmän tutustua siihen, kuinka usein ja millaisiin maalintekopaikkoihin pelaaja on päässyt.

Joukkueen syöttöpörssiä johtava pelaaja ei välttämättä luo eniten maaliuhkaa, ja maalisyöttöjä tärkeämpiä lukemia ovatkin ’key passes’ ja ’through balls’. Heikossa vireessä ollut hyökkääjä on saattanut tuhria hänelle rakennetut paikat muutaman ottelun otoksessa, mutta joukkueen paras ”key passes” ja ”through balls” -syöttäjä kyllä palkitaan ajan mittaan myös tehopisteillä. Ja toisaalta tällaisen pelaajan menetys tuntuu kovasti, vaikka syöttösarakkeessa olisikin vielä pyöreä nolla.

Kuvassa: Eden Hazard. WhoScored.com -sivustolla hänen yleisarvosanojensa keskiarvo oli Valioliigan korkein viime kaudella. Hazard sai Man of the match tittelin 13 kertaa.

Keskikentän puolustavat pelaajat

Chelsean N’Golo Kante on nostanut kahden viimeisen kauden otteillaan puolustavien keskikenttäpelaajien arvostusta myös ison yleisön silmissä. Keskikentän dynamot jäävät silti pääosin maalintekijöiden ja -syöttäjien varjoon. Peliä tasapanoittavilla keskikenttäpelaajilla on kuitenkin erittäin iso rooli joukkueen menestyksessä.

Monissa tilanteissa tämän paikan pelaajan poissaolo vaikuttaa ottelun voimasuhteisiin enemmän kuin hyökkäyspään pelaajan puuttuminen. Puolustavia keskikenttäpelaajia arvioidessa tärkeimpiä tilastoja ovat pallonriistot (recoveries), taklaukset (tackles) ja syötönkatkot (interceptions). Hyvänä esimerkkinä suurelle yleisölle kovin tuntematon Southamptonin Oriol Romeu oli viime kauden Valioliigassa koko sarjan tilastoykkönen pallonriistoissa ja syötönkatkoissa sekä kakkonen taklauksissa.

Selvitä joukkueen pelityylit ja vahvuudet

Tilastojen pohjalta voi selvittää myös joukkueiden pelityylejä, vahvuuksia ja heikkouksia. Millaisista tilanteista syntyvät joukkueen vaaralliset paikat, miten se tekee maalit ja miten joukkueen vastustajat tekevät maaleja sitä vastaan. Tilastot kertovat myös esimerkiksi sen, mikä joukkueista on hyvä vastahyökkäyksissä.

Kun tietoa joukkueista on tarpeeksi, voidaan havainnot purkaa ns. match-uppien selvittelyyn. Match-upin analysoinnilla tarkoitetaan ottelussa vastakkain olevien joukkueiden soveltuvuutta toisilleen, eli miten ottelun niiden vahvuudet ja heikkoudet sopivat toisiaan vastaan. Jos joukkue A rakentaa tilanteensa oikealta laidalta ja joukkueen B puolustuksen ongelmana on vasen laita, niin match-up on joukkuelle A erittäin positiivinen. Vastakkain voi olla myös kaksi joukkuetta, joista toinen on vahva erikoistilanteissa ja toinen puolustaa niitä heikosti.

Tilastoista on tärkeää selvittää joukkueen vahvuudet ja heikkoudet, jonka jälkeen löydät joukkueille erityisen hyvin ja huonosti sopivat vastustajat. Ja näissä kohtaamisissa voit ottaa sitten kantaa sopivan match-upin saaneen joukkueen puolesta.

Muista, että julkisia tilastoja tutkimalla on vaikea hankkia etua markkinaan nähden. Mutta ilman niiden hyödyntämistä putoat helposti kelkasta!

Kuvat: Vlad1988 / Shutterstock.com

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] Lue myös aiemmin julkaistu artikkelimme jalkapallon tilastoinnista. […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *