Suomen Kakkonen vedonlyönti
Vedonlyöntiopas

Vedonlyöntiopas: Suomen Kakkonen

Suomen futiskausi on saatu toden teolla käyntiin myös divaritasolla. Ykkösen lisäksi myös Kakkonen eli kolmanneksi korkein sarjataso potkaistiin käyntiin talvisissa olosuhteissa. Kakkonen voi tuntua Mestarien liigaa seuraavalle futisfanille mitättömältä sarjalta, mutta asia on täysin päinvastoin monelle vedonlyöjälle. Suomen Kakkonen vedonlyönti on hyvin verkostoituneelle vedonlyöjälle todella palkitsevaa.

Amatööristatuksella pelattavat ottelut tarjoavat mahtavia mahdollisuuksia rahan tienaamiseen. Näissä kohteissa harrastetason vedonlyöjäkin voi oppia hyödyntämään paikallistuntemusta sekä omia kontakteja, mikä ei ole mahdollista ammattilaissarjoissa. Näitä joukkueita on kuitenkin analysoitava eri tavalla kuin maailman huippuseuroja.

Kakkosta lähestytään tässä artikkelissa pohjoislohkon kautta, mutta samoja periaatteita voit hyödyntää myös muissa lohkoissa.

Korkeat maalimäärät

Suomen Kakkonen on selkeästi Veikkausliigaa runsasmaalisempi sarja; 13 edellisen kauden lukema on esim. pohjoislohkossa noin 0,70 maalia korkeampi. Tällä hetkellä ei ole havaittavissa mitään erityistä nousevaa tai laskevaa trendiä, vaan kausivaihtelut ovat normaalijakauman sisällä.

Yksi syy korkeisiin maalimääriin on iso tasoero sarjan kärkijoukkueiden sekä heittopussien välillä. Viime kauden pohjoislohkossa nähtiin useita 8+ maalin tappiota ja jopa 16-0 lopputulos viimeisellä kierroksella. Sarjan heittopusseilla ei ollut otteluissa välttämättä yhtään vaihtomiestä, tai edes 11 avauskokoonpanon pelaajaa! Tällaiset rupusakit nostavat maalimääriä niin korkealle, että kolmoseen pudonnut PPT teki enemmän maaleja per ottelu, kuin Veikkausliigan kärkiseurat.

Maalimäärien käsittely

Miten vedonlyöjän on huomioitava tällaiset erikoistilanteet? Todella surkeat joukkueet nostavat koko sarjan keskiarvoa sekä etenkin kärkiseurojen tilastoja aivan liian korkealle tasolle. Vedonlyöjän kannattaakin ”siivota” dataa, jotta siitä saa käyttökelpoista. Monet alasarjojen laskijat käyttävät esimerkiksi tilastoja, missä joukkueelle huomioidaan tehdyt maalit vain 4-5 osumaan asti. Esimerkiksi 1-8 lopputulos ”siivotaan” 1-4 FT lukemaksi tilastointia varten.

Mitään yksiselitteistä vastausta tähän ei ole, mutta asia on tärkeä huomioida. Kakkosen kärkijoukkueet eivät normaalisti eroa maalimäärissä juurikaan keskitason porukoista, kun tällaiset extreme-tulokset on siivottu pois.

Nopea reagointi on avain menestykseen

Vedonlyöjän yksi suurimpia haasteita on päättää reagoinnin nopeus ja vahvuus sellaisessa tilanteessa, kun joukkue suorittaa rajusti yli tai alle tasonsa ilman selkeää syytä. Tätä tapahtuu myös huipputasolla, tosin harvemmin. Yksi parhaimpia esimerkkejä tästä on Leicesterin voittama Valioliigan mestaruus (ja seuraavan kauden tuho). Kakkosen tasoisessa sarjassa on kuitenkin syytä reagoida nopeasti – etenkin silloin, kun suorituksiin on hyvät perusteet.

Tällä tasolla joukkueita ei voi analysoida liikaa monen vuoden datan perusteella, vaan ranking on rakennettava lähes nollista joka talven jälkeen. Kakkosen sarjoissa on myös valtava vaihtuvuus. Esimerkiksi pohjoislohkossa on tänä vuonna viisi (!) nousijaa. Sarjan 12 joukkueesta vain puolet on samoja kuin vuosi sitten.

Muista myös vanha viisaus: vedonvälittäjän on aina tarjottava otteluihin kertoimet, mutta vedonlyöjän ei ole pakko pelata. Uusia otteluita tulee aina lisää. Älä hakkaa päätä seinään hankalasti arvioitavien joukkueiden kanssa, vaan jätä ongelmatapaukset väliin, jos siltä tuntuu.

Syyt tasoerojen taustalla

Kuten edellä tuli jo mainittua, Kakkoselle on tyypillistä ammattilaissarjoja suuremmat tasoerot kärjen ja putoajakandidaattien välillä. Tällä tasolla laatu ei jakaudu tasaisesti eri joukkueisiin, vaan keskittyy usein muutamaan nousua tavoittelevaan kärkiseuraan. Suurempien kaupunkien joukkueiden pelaajamateriaali on tyypillisesti tasalaatuisempaa, kuin pienten paikkakuntien. Pikkuseuroissa kentällä voi olla yhtä aikaa esimerkiksi sarjan tähtihyökkääjä, mutta puolustuslinjassa nippu kolmoseen kuuluvia pelaajia.

Kolmosesta nousseilla seuroilla on usein edessään iso fyysinen ja taktinen hyppäys. Kakkonen on kustannuksiltaan selvästi raskaampi sarja ja vaatii etenkin pohjoisessa myös pitkiä pelimatkoja. Joskus kolmosen joukkue voivat menettää tärkeät jäähdyttelevät pelaajansa, joita sillä ei ole varaa pitää riveissään esim. matkakorvausten vuoksi. Seuraa tarkasti nousijoiden kevättä, ja selvitä mitä kokeneelle kaartille on viime kauden jälkeen tapahtunut.

Kakkonen vedonlyönti: farmijoukkueet tuovat omat mausteensa

Yksi Kakkosen erikoisuus on ns. farmijoukkueet, jotka tekevät yhteistyötä Veikkausliigassa tai Ykkösessä pelaavan emoseuran kanssa. Esimerkiksi Villiketut (JJK), JBK (Jaro), Klubi-04 (HJK) ja niin edelleen. Farmiseurojen kokoonpano ja taso voi vaihdella todella paljon. Joskus sen parhaat pelaajat nostetaan emoseuraan loukkaantumisten vuoksi. Toisaalta farmiseura voi saada todella tasokkaita pelimiehiä riveihinsä, jotka hakevat esimerkiksi pelituntumaa loukkaantumisen jälkeen.

Koska pelaajat ovat farmijoukkueissa nuoria, kokoonpanoon vaikuttaa myös usein seuran A-junnujen pelipäivät. Vedonlyöjän on tärkeä tiedostaa, että Veikkaus saa farmiseurojen kokoonpanot jopa 48h ennen otteluiden alkua käsiinsä. Jos Veikkaus asettaa kertoimet farmiseuran peliin selkeästi eri tasoon kuin muu markkina, on aloittelijan syytä uskoa kotimaista monopolia.

Kokoonpanot avainasemassa myös muilla joukkueilla

Muista, että näet jokaisen ottelun avauskokoonpanot Veikkauksen sivuilta 4h ennen ottelun alkua. Tämä antaa suomalaisille asiakkaille kolmen tunnin etumatkan niihin, jotka joutuvat odottamaan Palloliiton julkaisua 1h ennen avauspotkua. Yleensä kokoonpanoihin reagoidaan nopeasti, joten sinun täytyy olla ruudun ääressä F5-nappi herkässä, jos haluat saada niistä rahallista hyötyä.

Joukkueiden avauskokoonpanot ovat hyvin erilaisia avainpelaajien osalta. Muutamien seurojen riveistä puuttuvat tähtipelaajat täysin, joten kokoonpanotiedoilla on vähäisempi merkitys. Osa joukkueista on taas täysin riippuvaisia parin avainmiehen pelikunnosta. Tässä kohtaa mukaan astuu paikallistuntemus, sillä amatöörisarjoissa esimerkiksi häät tai monet muut yksityiselämän tapahtumat ajavat aina futispelien edelle. Kontaktien luominen muihin vedonlyöjiin on myös erittäin hyödyllistä; voit vaihtaa paikallislehdistä ja otteluista keräämääsi tietoa toisella paikkakunnalla olevan betsarin kanssa.

Huom: löydät pelaajatilastoja ja avauskokoonpanot Suomen Kakkosen C-lohkoon Playerdatabase247.com -sivustolta.

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *