Veikkausliigan kausiennakko 2017
Kausiennakko

Veikkausliigan kausiennakko 2017

Kotimainen futiskausi käynnistyy keskiviikkona 5.4. kahdella ottelulla. Avauskierroksella nähdään heti sarjan kuumimmat suosikit, HJK sekä SJK. Veikkausliigassa kaksi vuotta peräkkäin epäonnistunut HJK on kaksikosta selvästi vahvempi ehdokas mestariksi. Klubin materiaali on jälleen ylitse muiden, mutta saadaanko siitä vihdoin kaikki tehot irti? Siitä kertoo tämän vuoden Veikkausliigan kausiennakko.

HJK:n ylivoimaa

HJK:lla on ollut jo usean vuoden ajan lähes ”saletti” mestari paperilla, mutta epäonnistunut pahasti sekä kaudella 2016 että 2015. Joukkueen pallollinen tekeminen on ollut päävalmentaja Mika Lehkosuon aikakaudella selkeä akilleen kantapää. Tähän on odotettavissa muutosta, kiitos PK-35:sta kaapatun apuvalmentajan Jose Riveiron. Klubi on näyttänyt jo talvikaudella pelottavan vahvalta, eikä mikään viittaa ainakaan tässä vaiheessa ongelmiin kauden edetessä. Joukkue sai myös pidettyä tähtihyökkääjä Morelosin riveissään, jolta on lupa odottaa paljon maaleja myös tulevalla kaudella.

Haastaja SJK:lla turbulenssia

Kärkihaastaja SJK:ssa on käynyt turbulenssia talven mittaan. Seinäjoen ylpeys menetti ykköstykkinsä Roope Riskin Saksaan ja hienoa duunia tehnyt päävalmentaja Simo Valakari sai myös väistyä. Nyt joukkueen ruorissa on kokenut Sixten Boström, jonka ajama pelitapa tuskin on pelaajien selkäytimessä vielä kauden alussa. Pelaajamateriaaliltaan SJK erottuu selkeästi muusta porukasta ja joukkue on ollut viimeiset pari kautta ehdottomasti sarjan parhaimmistoa. SJK pääsi viime kesänä myös muuttamaan uudelle, hienolle, stadionille.

IFK Mariehamn haastajan roolista

Viime vuoden yllätysmestari IFK Mariehamn on paperilla selvästi kärkikaksikon takana. Joukkueen avainpelaajista maalivahti Viitala sekä hyökkäyssuuntaan tärkeät Orgill ja Assis vaihtoivat maisemaa, eivätkä paikkaajat ole ainakaan talven peleissä vielä vakuuttaneet. IFKM nojaa edelleen hyvin vahvaan, organisoituun ja tiiviiseen puolustuspeliin Lyyskin sekä Kojolan johdolla. Pelit pysyvät todennäköisesti edelleen hyvin vähämaalisina.

Veikkausliiga vaikuttaa kärkikaksikon takana ennätystasaiselta. Tasoero sijojen 3-9 välillä on lähinnä marginaalinen, ja alkukaudella kannattaakin olla hereillä keskikastin kanssa. Pelien seuraaminen ja tilastojen tutkiminen palkitsee varmasti tarkkaavaisen vedonlyöjän. Nopea reagointi on taulukon keskikastin kohdalla paikallaan, jos tulokset sitä edellyttävät.

Inter Turku hakee uutta nousua

IFK:n takana neljänneksi on tyrkyllä viime kauden floppi FC Inter. Shefki Kuqilla on käytössään laadukas materiaali, ja hyökkäyskaksikko Furuholm & N. Kuqi on paperilla liigan vaarallisin. Näytöt ovat vielä kevyet, sillä Kuqi ei saanut pelaajistaan mitään irti myöskään viime syksynä. Lopulta Inter joutui varmistamaan liigapaikkansa karsintojen kautta.

Viime kauden yllätysjoukkue Ilves näyttää jälleen vahvalta. Se on saanut pidettyä joukkueensa hyvin kasassa ja vahvistanut heikkoa hyökkäyspäätä uusilla hankinnoilla. Ilves sai myös pidettyä keskikentän taituri Tendengin riveissään, joka on iso etu muihin keskikastin joukkueisiin nähden.

Keskikastiin voidaan rankata hyvin myös viime kauden onnistuja VPS, sekä useana vuonna hieman epäonnistunut kaksikko KuPS ja FC Lahti. RoPS tippui viime kaudella kauas vuoden 2015 hopeajoukkueen tasosta. Se on menettänyt joka vuosi avainpelaajiaan, eikä joukkue ole tänäkään vuonna lähellä mitalisijoja.

Putoamistaistelussa kolme joukkuetta

Pohjakolmikko näyttää tässä vaiheessa kautta hyvin selkeältä – HIFK, PS Kemi sekä sarjanousija JJK taistelevat putoamista vastaan. Yleensä sarjanousijalla on kovaa buustia kauden avauspeleissä, jota voi myös hyödyntää vedonlyönnissä. Tämän kauden JJK näyttää kuitenkin todella kevyeltä kokonaisuudelta, eivätkä joukkueen suuntaiset vedot houkuttele talvikauden perusteella laisinkaan. Luvassa voi hyvin olla PK-35:n viime kauden toisinto ja monta rumaa tappiota.

PS Kemin viime kauden loppu oli vaikea, ja joukkue joutuu nyt kauteen ilman Veteliä ja Törnrosia, mikä on iso miinus. Viime vuonna Kemi nappasi voittonsa pääasiassa alkukaudella, ennen kuin se kauppasi tähtihyökkääjä Billy Ionsin Seinäjoelle. HIFK on puolestaan ollut varsin sekavassa pelilliesessä tilassa talven aikana. Lisäksi Antti Muurisen suuntaan menee monta kysymysmerkkiä eritoten pelin kehittämisen suhteen. Se on kuitenkin materiaaliltaan selvästi Kemiä ja JJK.ta edellä, joten perussuorituksella IFK:n pitäisi säilyttää sarjapaikkansa.

Vähämaalisuus jatkuu

Veikkausliigan luonne on mennyt viime kausina vähämaaliseen suuntaan. Sarjan maalimäärät ovat tippuneet 2,65 – 2,70 tasosta 2,25 – 2,30 tasolle per ottelu. Vähämaalisuus on koskenut myös kärkijoukkueita – etenkin vieraspeleissä. Maalimäärien muutos on ollut muutamassa kaudessa merkittävä ja johtuu pitkälti liigan yleisen tason laskusta. Runsas ottelumäärä sekä tiivis pelitahti ovat omiaan vähentämään maalimääriä, kun joukkueet lähtevät reissupeleihin enemmän puolustuksen kautta.

Tämän lisäksi joukkueiden pelitavoissa on ollut voimakasta kehitystä pallonhallintapelaamiseen. Pitkissä ja hitaissa hyökkäyksissä murtautuminen on haastavampaa organisoitua puolustusta vastaan, mikä taas vaikeuttaa ja vähentää laadukkaille maalipaikoille pääsemistä.

Kevään puolella maalimäärillä on taipumus pienentyä, mikä johtuu osittain nurmikenttien heikommasta kunnosta. Tällä hetkellä tekonurmikenttiä on kuitenkin jo niin paljon, että turhan suuri reagointi vähämaalisuuteen on kauden alussa usein tuhoisaa pelikassalle. Merkittävää kotietua tekonurmikentillä pelaavat joukkueet eivät isossa kuvassa enää saa, sillä muovialustoilla on pelattu jo sen verran pitkään.

Viime kausina normaalia suuremmasta kotiedusta ovat nauttineet HJK, Ilves, SJK sekä VPS. Näiden joukkueiden suhteen todennäköisyysarviossa on otettava kotipeleihin pieni kannanotto kotiedun puolesta. Sen sijaan pitkän matkan takana olevat IFK Mariehamn, PS Kemi sekä RoPS eivät ole keränneet merkittävästi enemmän kotonaan pisteitä, vaikka moni voisi kotiedun olevan näillä joukkueilla normaalia suurempi.

Eurocupit sotkevat

Vedonlyöjän kannattaa huomioida Veikkausliigassa kesällä alkavat Eurocup-karsinnat. Monissa muissa maissa etenkin Eurooppa-liigan prioriteetti on hyvin matalalla. Toisin on Suomessa, jossa menestys eurokentillä on niin harvinaista herkkua. Eurocup-karsintojen jälkeiset (ja niitä edeltävät) ottelut ovat parhaita paikkoja hakea korkeakertoimisia yllätyksiä kärkiseuroja vastaan.

Huomaa myös selkeä ero mestarisuosikkien koti- ja vieraspelaamisessa. Joukkueiden tehdyissä maaleissa on ollut viime vuosina valtava ero, mikä heijastuu luonnollisesti myös maalimääriin. Liigan top3-joukkueiden vierasmatseissa under-vedot ovat olleet todella kannattavia. Varo vastaavasti HJK:n ja SJK:n kotimatseissa haaskaamasta rahaa vierasjoukkueisiin edes isoilla tasoituksilla. Kyttää poikkeustilanteita, joita ovat mm. loukkaantumiset tai edellä mainitut Eurocup-otteluiden tuomat häiriöt.

Kuva: Shutterstock

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] Ilves, IFK Mariehamn, KuPS ja Inter ovat materiaaliltaan hyvin lähellä toisiaan, kuten myös ennakoimme ennen kauden alkua. Todennäköisesti nämä sijat vaihtavat paikkaa jatkuvasti loppukauden […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Kausiennakko