Veikkausliigan kausiennakko 2019
Veikkausliigan kausi käynnistyy huhtikuun alussa. Käymme tässä artikkelissa läpi kotimaan pääsarjan voimasuhteita ja tärkeitä tilastoja. Kyseessä on siis Veikkausliigan kausiennakko 2019.
Veikkausliigan otteluohjelma 2019
Veikkausliigan otteluohjelma muuttuu tänä syksynä radikaalisti aiempaan verrattuna. Viime vuodet on pelattu kolminkertainen sarja, eli yhteensä 33 ottelua. Sarjajärjestelmää on kritisoitu jatkuvasti, joten nyt on uuden kokeilun aika.
Huhtikuun alusta käynnistyy kaksinkertainen runkosarja, eli kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kotona ja vieraissa. Tämän jälkeen jokaisen joukkueen saldona on 22 ottelua. Runkosarjan jälkeen sarjataulukko jaetaan keskeltä kahtia mestaruussarjaan ja haastajasarjaan.
Mestaruussarjassa pelaavat sijoille 1-6 päätyneet joukkueet. Sarja alkaa niistä pisteistä, jotka joukkueilla olivat runkosarjan päätyttyä. Kaikki kohtaavat toisensa kerran, eli luvassa on viisi kolmen ottelun kierrosta.

HJK:n hyökkäyspeliä parin vuoden takaa. Tällä kaudella mestarijoukkue ratkaistaan uudella tavalla.
Haastajasarjassa pelaavat sijoille 7-12 päätyneet joukkueet. Myös tämä sarja alkaa niistä pisteistä, jotka joukkueilla olivat runkosarjan päätyttyä. Kaikki kohtaavat toisensa kerran, eli luvassa on viisi kolmen ottelun kierrosta. Haastajasarjan jumboksi jäänyt joukkue putoaa ykköseen ja toiseksi viimeinen karsii.
Mestaruussarjan päätteeksi ykkössijalla oleva seura voittaa mestaruuden ja pääsee Mestarien liigan karsintaan. Kakkonen voittaa hopeaa ja pääsee Eurooppa-liigan karsintaan. Kolmanneksi tullut voittaa pronssia, mutta pelaa Eurooppa-liigan karsintapaikasta finaalin.
Mestaruussarjan sijoille 4,5 ja 6 päätyneet joukkueet sekä haastajasarjan paras (eli sija 7) kohtaavat toisensa playoffs-muodossa. Kun voittaja on selvitetty, se kohtaa mestaruussarjan kolmosen erillisessä finaalissa. Sen voittaja saa toisen Eurooppa-liigan karsintapaikan.
Veikkausliigan kausiennakko 2019
Käydään seuraavaksi joukkueet läpi paremmuusjärjestyksessä. Tämä järjestys pohjautuu erilliseen työkaluun, jonka avulla joukkueiden voimasuhteita on päivitetty parin kierroksen välein jo pidemmän aikaa. Lisäksi talven aikana tapahtuneet siirrot on huomioitu.
Jokaisen joukkueen alla on myös saldo koko kaudesta (33 ottelua), 15 ottelusta sekä maalimäärät. Näiden lisäksi ennakoidaan hieman mahdollisia peli-ideoita.
1: HJK
HJK on palannut kahden floppikauden (2015, 2016) jälkeen dominoimaan Veikkausliigaa näytöstyyliin. Joukkue voitti mestaruuden viime kaudella 16 pisteen erolla ja edeltävällä kaudella 20 pisteen marginaalilla. Sen statistiikka oli luonnollisesti täysin omaa luokkaansa.
Klubi ei saanut viime kaudella kaikkia pokaaleja, sillä joukkue hävisi yllättäen Suomen cupin finaalin Interille maalein 0-1. Mestarien liigassa tie katkesi Vikingurin jälkeen BATE:a vastaan, vaikka HJK haki vieraista 0-0 -tasapelin hienolla esityksellä.
Klubin asema on jälleen selvä: ainoa tavoite on Suomen mestaruus. Tämän lisäksi HJK hakee menestystä Euroopan kentiltä. Talven aikana on nähty tuttuun tyyliin vaihtuvuutta, ja joukkue on menettänyt mm. maalikuninkuuden voittaneen Klaussin. Sisään on tullut kuitenkin laadukkaita korvaajia, ja Klubin materiaali on jälleen omaa luokkaansa. Laatua ja leveyttä löytyy kilpailijoihin verrattuna valtavasti.
Kuva: Kevin Kouassivi-Benissan harjoitusottelussa Rangersia vastaan.
33 ottelua: 24-6-3 (1), 2,42 maalia per ottelu
15 ottelua: 12-3-0 (1), 2,13 maalia per ottelu
Kuten yllä olevat luvut kertovat, HJK:n ylivoima vain kasvoi kauden loppua kohti. Klubi ei jättänyt kilpailijoille mitään mahdollisuuksia kuroa etumatkaa kiinni. Vedonlyöntimielessä parhaat valuet ovat löytyneet jo pitkään alle 2,5 maalin vedoista. Kuten yllä oleva statistiikka kertoo, HJK on yllättävän vähämaalinen. Tähän on syy joukkueen lukemattomat nollapelit. Klubi voittaa todella usein 1-0 tai 2-0. Vedonlyöntimarkkina asettaa linjat yleensä aivan liian ylös etenkin HJK:n vierasotteluissa.
2: FC Honka
FC Honka nousi vuosi sitten Veikkausliigaan ja pelasi upean kauden. Espoon ylpeys oli ensimetreistä lähtien vaikea voitettava ja paransi peliään kesän ja syksyn edetessä. Lopulta Honka jäi katkeralla tavalla KuPSin taakse neljänneksi yhden vaivaisen maalin erolla.
Loppukauden erinomainen liito oli paljon yhden miehen ansiota: ex-Inter kärki Macoumba Kandji siirtyi kesken kauden Honkaan ja teki huikeat 16 maalia 26 ottelussa. Nyt Kandji on poissa, joten Honka joutuu paikkaamaan lähes kolmanneksen liigamaaleistaan uusilla pelaajilla.
Kandjin korvaajiksi on hankittu meksikolainen Luis Silva sekä JJK:sta kaudelta 2016 tuttu Gael Etock. Vaihtuvuutta on ollut varsin paljon, mutta avainmiehet ovat yhä seurassa ja upeaa työtä tehnyt ex-pelaaja Vesa Vasara jatkaa päävalmentajana.
Honka on arviomme mukaan aavistuksen kuopiolaisia vahvempi ja nousee kaudella 2019 mitaleille. HJK:n haastajaksi siitä tuskin on, vaikka ero voi pysyä alkukaudella yllättävän pienenä. Derbyt Klubia vastaan ratkaisevat paljon.
Kuva: Veikkausliigaan palannut toppari Gideon Baah parin vuoden takaa MLS-matsista.
33 ottelua: 15-13-5 (4), 2,55 maalia per ottelu
15 ottelua: 8-5-2 (3), 2,27 maalia per ottelu
Hongan tilastot näyttävät HJK:n tavoin laskevaa trendiä maalimäärissä. Lukemat pienenivät selkeästi syksyn kierroksilla, vaikka mukana oli alkukauteen verrattuna kova tehomies Kandji. Honka oli erittäin vaikea voitettava, ja tällaiset vähämaaliset tasurikoneet ovat usein huonoja valintoja suurilla handicapeilla ja suosikkina vieraspeleissä. Kandji on poissa, joten maalimäärät ovat ennakkoon alle keskiarvon myös tulevalla kaudella.
3: KuPS
KuPS oli viime kaudella alun kompuroinnin jälkeen yksi selkeitä Eurocup-kandidaatteja ja päätyi lopulta kolmanneksi juuri ja juuri Hongan edelle. Kausi alkoi todella heikosti, mutta kuopiolaiset saivat koneen käyntiin viidennellä kierroksella. Maaleja alkoi tämän jälkeen syntyä roppakaupalla.
Jani Honkavaaran joukkue oli Maarianhaminan jälkeen sarjan runsasmaalisin. Matkaan mahtui myös kummallista ailahtelua, sillä KuPS hävisi mm. kaksi kertaa jumbojoukkue Kemille. Se teki Klubin jälkeen eniten liigamaaleja, ja maajoukkueeseenkin noussut Rasmus Karjalainen oli 17 osumallaan joukkueen paras maalintekijä.
KuPS on pysynyt hyvin kasassa viime kauteen nähden, ja joukkueen avainpelaajat ovat pääosin tallella. Kuopiolaiset jatkavat myös Jani Honkavaaran johdolla: hänen valmennuksessaan saldona on kaksi peräkkäistä mitalisijaa. Todennäköisesti luvassa on jälleen kova taistelu HJK:n himmeämmistä mitaleista.
Kuva: KuPS kohtasi viime kesänä Eurooppa-liigassa FC Kööpenhaminan.
33 ottelua: 17-7-9 (3), 2,82 maalia per ottelu
15 ottelua: 10-2-3 (2), 2,73 maalia per ottelu
KuPS oli erittäin vahva kauden loppupuoliskolla ja keräsi kolme pistettä enemmän kuin FC Honka. Maalimäärissä nähtiin pientä laskua, mutta kokonaisuutena se oli yksi sarjan runsasmaalisimmista joukkueista. KuPSin taso on hyvin tiedossa markkinoilla ja samoin sen runsasmaalisuus. Ennakkoon on vaikea uskoa, että luvassa on suuria marjanpaikkoja.
4: Ilves
Ilveksen kausi 2018 oli menestyksekäs, vaikka joukkueen sijoitus tippuikin kaksi sijaa vuoden 2017 pronssista. Joukkue oli alusta asti sarjan keskivaiheilla ja pitkään tyrkyllä myös Eurocup-sijoille. Ilves hävisi lopulta neljä viidestä viimeisestä ottelustaan, mikä pudotti pistesaldoa merkittävästi.
Pronssikaudella joukkueen ykköstykki Tuco teki 15 maalia. Viime kaudella Ilves teki 6 maalia enemmän, vaikka sijoitus laski ja Tuco oli poissa. Nyt joukkueen maalinteko on jälleen suuri kysymysmerkki, kun hyökkäyspää on vaihtunut.
Ilveksen materiaalin pitäisi riittää jälleen sijojen 4-5 tuntumaan. Kaudella 2017 ihastuttanut taikuri Tendeng on palannut Tampereelle, ja joukkue on tehnyt muitakin hyviä hankintoja. Ilves jatkaa ex-pelaaja Jarkko Wissin alaisuudessa, joka on tehnyt loistavaa työtä seuran peräsimessä.
Tupsukorvilla on takana erinomainen talvikausi niin harjoitusotteluiden kuin Suomen cupinkin osalta. Ilves on sementoinut paikkansa Veikkausliigan ylemmässä keskikastissa. Mestaruussarjan (sijat 1-6) ulkopuolelle jääminen yllättäisi.
Kuva: Uusi Ilves-kärki Samuel Afum pelasi aikoinaan myös Young Boysin riveissä.
33 ottelua: 14-7-12 (5), 2,61 maalia per ottelu
15 ottelua: 8-1-6 (5), 3,13 maalia per ottelu
Ilveksen kohdalla on syytä huomioida, että joukkueen maalimäärät ovat rajussa nousussa. Tamperelaiset olivat kausina 2016-2017 noin 2,20 maalin joukkue, vaikka mukana oli Tucon kaltainen maalipyssy. Sekä tehtyjen että päästettyjen maalien määrä on ollut tasaisessa kasvussa. Jos joukkueen hankinnat onnistuvat, niin tässä on trendi, jota hyödyntämällä voi tehdä vedonlyönnin puolella tiliä.
5: RoPS
RoPS palasi yhden heikomman kauden jälkeen takaisin kuuden sakkiin ja sijoittui upeasti hopealle. Kyseessä oli päävalmentaja Toni Koskelan debyyttikausi, ja harva uskoi rovaniemeläisten menestykseen. Toisin kuitenkin kävi, ja RoPS oli heti alusta asti mukana mitaleilla. Joukkue aloitti kauden viidellä peräkkäisellä voitolla eikä päästänyt yhtään maalia ennen toukokuun Honka-ottelua.
Rovaniemi on profiloitunut viime vuosina nuorten kehittäjänä, ja seuraan on saatu lupaavia pelaajia aina pääkaupunkiseutua myöten. On todella mielenkiintoista, että RoPS sai vuosi sitten riveihinsä myös kokeneen Taye Taiwon, joka jatkaa yhä Rovaniemellä. Joukkue teki myös viime vuonna yli 100.000 euroa plussaa, joten talous on myös kunnossa.
RoPS jatkaa Toni Koskelan komennossa. Joukkueessa on nähty taas kovaa pelaajarallia, mikä on ollut tuttua aiemmilta vuosilta. RoPSin kokoonpanoa on pidetty joka vuosi liian ohuena ja liikaa muuttuneena – aivan kuten tänäkin keväänä. Materiaalinsa puolesta seuran pitäisi kamppailla keskikastin sijoituksista. Todennäköisesti paikka kuuden joukossa ratkeaa aivan viime metreillä.
Kuva: RoPS pelasi Euroopassa edellisen kerran kesällä 2016, jolloin joukkue kohtasi Shamrock Roversin.
33 ottelua: 18-8-7 (2), 2,03 maalia per ottelu
15 ottelua: 8-3-4 (4), 2,07 maalia per ottelu
RoPSin tulostahti hyytyi aavistuksen alkukauteen verrattuna, mihin syy on osittain kauden alun suonenvedossa. Joukkue keräsi 15 viimeisestä ottelusta silti vain 2 pistettä Honkaa vähemmän. Vedonlyöntimielessä RoPS on ollut erinomainen pelikohde etenkin kotonaan jo vuosia. Sen pelityyli tarkoittaa usein heikkoja xG-lukuja, minkä vuoksi vedonlyöntimarkkina rankkasi joukkueen jatkuvasti sijojen 8-9 maastoon. Lisäksi RoPS on todella vähämaalinen, mikä ei näy aina riittävästi kertoimissa. Todennäköisesti pelit RoPSin puolesta (etenkin kotona) ja undereista kannattavat jälleen.
6: SJK
SJK:n taival on ollut menestyskausien 2015-2016 jälkeen todella vaivalloista. Joukkue on käynyt Interin kanssa tiukkaa kisaa siitä, kumpi on Veikkausliigan suurin alisuorittaja. Viime kesänä nähtiin taas tuttua valmentajarulettia, kun Tommi Kautonen sai monoa kesken kauden. Kokenut Alexei Eremenko ei saanut lopulta ihmeitä aikaan, ja SJK päätyi 9. sijalle.
Seinäjoella on mennyt kaikki pieleen jo kaksi vuotta vahvasta pelaajamateriaalista huolimatta. Joukkue on tuskaillut valtavasti maalinteon kanssa, ja viime vuonna se teki vähiten maaleja koko sarjassa. Asiaa ei helpottanut Billy Ionsin pitkä poissaolo, jonka osumia Seinäjoella oli ikävä.
SJK jatkaa Alexei Eremenkon alaisuudessa. Kokoonpanosta löytyy jälleen laatua sekä kokemusta vaikka muille jakaa, ja tehokärki Billy Ions on myös pelikunnossa. Ovet ovat käyneet kovaa tahtia, ja lähtijöille on saatu kovia korvaajia, mm. HJK:sta tullut Mosa Yaghoubi.
Eremenkolla on käsissään materiaali, joka voi venyä todella pitkälle. Todennäköisin vaihtoehto on kuitenkin alisuorittaminen ja keskikastin sijaluvut. SJK on joukkue, jota vastaan on pelattava rohkeasti, jos kausi näyttää lähtevän heti avauskierroksista väärille urille. Samoin ranking-korjauksia kannattaa tehdä ripeästi toiseen suuntaan, jos palaset loksahtavat kohdalleen.
Kuva: Mosa Yaghoubi on edustanut mm. Suomea U21-tasolla ja kamppaillut aikoinaan Carl Jenkinsonia vastaan.
33 ottelua: 8-8-17 (9), 1,97 maalia per ottelu
15 ottelua: 3-4-8 (10), 1,53 maalia per ottelu
SJK oli viime kaudella koko sarjan vähämaalisin joukkue. Jos SJK:n peli ei toimi, niin lopputuloksena on usein tehotonta pallohallintaa ja vähämaalisia otteluita. Joukkueen puolustus on niin laadukas, että omissa ei pahemmin soi, vaikka muut kentän osa-alueet alisuorittaisivat. Vain RoPS, HJK ja Honka päästivät vähemmän maaleja.
SJK:n kohdalla on syytä katsoa tarkkaan, mihin kausi lähtee menemään. Hyvä lähtökohta on aina olettaa vaikeuksien jatkuvan, eikä joukkuetta kannata rankata liian ylös tässä vaiheessa. Jos peli näyttä tuskaiselta heti avauskierroksilla, niin vastapelit ja underit maksavat varmasti. SJK tuppaa saamaan statuksensa vuoksi järjestään hieman liian pieniä kertoimia.
7: Inter
Inter Turku on ollut edellä mainitun SJK:n ohella yksi Veikkausliigan rajuimpia alisuorittajia viime vuodet. Job Dragtsman jälkeinen aika on ollut sekavaa, ja sitä oli myös viime kausi. Talvella kaikki näytti vielä hyvältä, mutta päävalmentaja Piccaretan systeemi ei toiminut lainkaan. Lopulta italialainen vaihtoi maisemaa kesken kauden.
Kaiken sekoilun jälkeen seitsemäs sija oli jollain tasolla kelvollinen suoritus, mutta resursseihin nähden toki iso pettymys. Viime kesän kohokohta oli ehdottomasti Suomen cupin voitto. Inter kaatoi HJK:n 0-1 vastoin kaikkia odotuksia, joten seura pääsee mukaan Eurooppa-liigan karsintoihin.
Interin pelaajarinki on muuttunut joka vuosi, eikä tämä talvi ollut poikkeus. Ryhmästä on siivottu paljon etenkin kokeneita ja kalliita pelaajia. Suurin hankinta oli Filip Valencic, joka teki todella kovat tehot PS Kemin ja HJK:n riveissä pari vuotta aiemmin. Valencic on pelaaja, joka voi yksin nostaa Interin tasoa merkittävästi.
Joukkueen päävalmentajana toimii PK-35:n ja HJK:n organisaatioissa vaikuttanut Jose Riveiro, josta tuli jo kuudes luotsi kolmen vuoden sisään.
Kuva: Filip Valencic on aikoinaan kohdannut Chelsean ja Fernando Torresin pelatessaan vielä Olimpija Ljubljanan paidassa.
33 ottelua: 10-10-13 (7), 2,45 maalia per ottelu
15 ottelua: 5-5-5 (6), 1,73 maalia per ottelu
Yllä olevat luvut kertovat selkeästi, miten joukkueen kausi eteni. Syksyllä pisteitä tuli hieman enemmän, kun joukkueen puolustus saatiin toimimaan. Samalla maalimäärät suorastaan romahtivat. Alle 2,5 maalin betsit olivat Interin peleihin erittäin tuottavia. Ennakoimme joukkueen lähtevän myös tulevaan kauteen puolustuksen kautta, ja value löytynee alussa taas undereista. Valencic on jokerikortti, jonka kanssa on oltava varuillaan. Jos mies pääsee heti hirmuiseen vireeseen, sillä on merkitystä koko joukkueen tasoon + maalimääriin.
8: IFK Mariehamn
IFK Maarianhaminalla on takana täydellinen floppikausi. IFKM sijoittui kuusi kautta putkeen (2012-2017) aina kuuden sakkiin ja voitti vuonna 2016 jopa yllätysmestaruuden. Siihen nähden rämpiminen putoamiskamppailussa oli todella raju notkahdus.
Viime kausi meni vihkoon alkumetreistä saakka. Saldoksi jäi eniten päästettyjä maaleja koko sarjassa yhdessä jumbojoukkue PS Kemin kanssa, mikä kertoo kaiken oleellisen. Lopulta sarjapaikka säilyi vain kahden pisteen erolla.
Päävalmentajana jatkaa Peter Lundberg, jolla on nyt käsissään oman näköinen joukkue. Siivousta on siis suoritettu talven aikana, joten pelaajamateriaali pitäisi olla nyt huomattavasti sopivampi. IFKM teki myös kovan kaappauksen Ruotsista, kun Daniel Sjölund palasi takaisin Veikkausliigaan.
Kuva: Kokenut Daniel Sjölund on arvokas pelaaja IFK:lle.
33 ottelua: 8-7-18 (10), 2,91 maalia per ottelu
15 ottelua: 4-4-7 (7), 2,53 maalia per ottelu
Kuten yllä olevista luvuista voi päätellä, IFKM sai peliään paremmin ojennukseen kauden loppumetreillä. Vaikka joukkue hävisi mm. PS Kemille eikä saanut TPS:ää nurin kotonaan. Maalimäärät lähtivät laskuun puolustuksen parantuessa, ja tällä kaudella IFK palannee takaisin sarjan keskiarvon tietämille (2,30-2,40 maalia). Tällä hetkellä joukkueen taso on markkinoilla hyvin tiedossa, joten ennakkoon ei ole luvassa betsejä puolesta tai vastaan.
9: FC Lahti
FC Lahti romahti kauden 2017 hienosta neljännestä sijasta kahdeksanneksi. Joukkue oli vielä sarjan puolimatkassa kärkisijoilla saldolla 7-8-1 ja kaatoi myös HJK:n kotonaan. Siitä alkoi kuitenkin raju alamäki, joka päättyi lopulta alempaan keskikastiin. Mitään hätää putoamisesta ei sentään ollut.
Päävalmentajana jatkaa Sami Ristilä, joka on nyt saanut kasata haluamaansa pelaajaryhmää. Mielenkiintoista Lahdessa on se, että avauskokoonpano on muuttunut todella paljon lähtien maalivahdista aina hyökkäykseen asti. Nähtäväksi jää, miten Ristilä saa kaikki palaset kohdalleen kauden aikana.
Kuva: Viron maajoukkuekärki Henri Anier pelasi vielä viime kaudella Lahdessa. Nyt hyökkäyksessä ovat uudet miehet.
33 ottelua: 9-13-11 (8), 2,06 maalia per ottelu
15 ottelua: 2-5-8 (11), 2,40 maalia per ottelu
Lahden trendi on viime kauden osalta karmeaa katsottavaa. Joukkue putosi rajusti sarjataulukossa, sillä saldo 2-5-8 on koko porukan heikon (KPV puuttuu vertailusta). Maalimäärät lähtivät myös kasvuun tulosten heiketessä, kun Lahden puolustus alkoi vuotaa. Tulevalle kaudelle odotus on maalimäärien suhteen sarjan keskivaiheille. Odotettavissa ei ole suurempia etuja tällä hetkellä.
10: KPV
KPV nousi hieman yllättäen Veikkausliigaan, kun joukkue pudotti TPS:n karsinnoista sarjaporrasta alemmas. KPV oli vuosi sitten Ykkösen suurin nousijasuosikki, mutta kausi meni odotettua heikommin. Kokkolalaiset paransivat syksyn mittaan peliään, mikä johti myös riemastuttavaan liiganousuun.
Joukkueen päävalmentajana jatkaa Jarmo Korhonen, joka on puolustuksen organisoinnin erikoismies. Moni muistaa Korhosen myös JIPPO:n peräsimestä Ykkösestä. KPV lähtee kauteen hyvin pragmaattisesti, mistä kertoo myös ykköstykki Kalle Multasen lähtö. Seura ei uusinut sopimusta, koska Multasen profiili ei sovi Veikkausliigaan ja altavastaajan asemaan.
KPV:n riveistä löytyy yllättävän laadukkaita ja kokeneita runkopelaajia, mutta suurin kysymys on ehdottomasti maalinteossa. Simo Roihan ja HJK-kasvatti Enoch Banzan harteilla on paljon. Kokkolalaisilla on hyvät saumat yllätyksiin etenkin alkukaudella, ja uskomme seuran säilyttävän paikkansa ilman karsintoja.
Kuva: Uusi hankinta Hendrik Helmke pelasi aikoinaan myös Saksan Regionalliigassa.
27 ottelua: 16-4-7 (2), 2,59 maalia per ottelu
15 ottelua: 9-2-4 (2), 3,20 maalia per ottelu
Yllä olevat lukemat ovat viime kauden Ykkösestä. Ne kertovat siitä, että KPV sai etenkin hyökkäyspelinsä uomiin kauden toisella puoliskolla. Nyt on luvassa täysin uusi tilanne, joten näillä maalimäärillä ei ole mitään tekemistä tulevan kauden kanssa. KPV on tällä hetkellä rankattu aika hyvin kohdalleen, joten alustavasti emme odota suurempia peli-ideoita puolesta tai vastaan.
11: VPS
Vaasalaiset päätyivät lopulta hieman yllättäen 6. sijalle, mutta eroa oli vain yksi piste takana tulevaan Interiin ja Lahteen. Tarina oli hyvin edelliskauden kaltainen, eli Vepsu suoritti kevätkaudella selkeästi paremmin. Jälkimmäinen puolisko meni heikosti, ja kausi päättyi edellisen tapaan rumaan tappioputkeen.
VPS:n tilanne ei ole juuri nyt kehuttava. Vaasassa on uusi ja hieno stadion ja päävalmentaja Petri Vuorinen on luonut joukkueelle oman peli-identiteetin. Rahat ovat kuitenkin tiukassa, eikä materiaali millään riitä tulevalla kaudella kuuden sakkiin. Luvassa voi hyvinkin olla jopa päätyminen karsintoihin. Etenkin, jos syksy on edeltävien kausien tavoin alamäkeä.
Vepsun rosteria on muutettu kovalla kädellä kuluneen talven aikana, ja uusia pelaajia löytyy avauksessa ympäri kenttää. Hyökkäyspään hankintojen on onnistuttava, jos VPS meinaa voittaa otteluita. Päävalmentajana jatkaa edelleen Petri Vuorinen.
Kuva: VPS pelasi pari vuotta sitten upean ottelusarjan Bröndbyä vastaan, jonka riveissä nähtiin tuolloin myös muuan Teemu Pukki.
33 ottelua: 10-11-12 (6), 2,42 maalia per ottelu
15 ottelua: 3-5-7 (9), 2,47 maalia per ottelu
Vaasalaisten maalimäärät ovat asettuneet hyvin liigan keskivaiheille, eikä isossa kuvassa näy mitään merkittävää nousua tai laskua. Lähtökohtana on tulevaan kauteen 2,40 maalia per matsi, josta sitten viilataan tulosten mukaan ylös tai alas. Vedonlyöntimielessä Vepsun ohipelit ovat maksaneet hyvin jo kaksi kauden loppupuoliskoa peräkkäin. Todennäköisesti value on jatkossakin vaasalaisia vastaan, sillä arvioimme joukkueen hieman keskimääräistä heikommaksi.
12: HIFK
Helsingin IFK tekee paluun Veikkausliigaan vain vuoden tauon jälkeen. Stadilaiset putosivat kauden 2017 päätteeksi ansaitusti Ykköseen, mutta palasivat heti takaisin monien yllätykseksi. IFK oli Ykkösen paras joukkue alusta loppuun, ja nousun sinetöi KPV:n kompurointi alkukaudesta.
IFK:n paluu liigakartalle on kokonaisuutena hieno juttu. Stadin derbyt ovat olleet todella suuria otteluita, ja nyt ne saadaan vuoden tauon jälkeen takaisin. Oman mausteensa soppaan tuo FC Honka, joten kilpailua riittää pääkaupunkiseudulla.
Joukkue on kokenut merkittäviä muutoksia talven aikana. Ruorissa on kokenut norjalaisluotsi Tor Thodesen, ja ovi on käynyt pelaajien osalta molempiin suuntiin. IFK:ssa ei ole enää kuin pari miestä edellisen liigavierailun ajalta. Mielenkiintoisia hankintoja ovat mm. HJK:sta tullut Hannu Patronen, Norjassa loistanut veskari Arnold Origi sekä Intiasta Suomeen palannut Njazi Kuqi.
Kuva: Arnold Origi piti Lillestromia pystyssä usean vuoden ajan Norjan pääsarjassa.
33 ottelua: 6-11-16 (11), 2,76 maalia per ottelu
15 ottelua: 4-3-8 (9), 3,20 maalia per ottelu
Saldot ovat IFK:n edelliseltä visiitiltä Veikkausliigaan, eli kaudelta 2017. Tuon kauden tilastoissa oli merkittävää maalimäärien selkeä nousu aiempiin kausiin verrattuna. Kun joukkueesta löytyy nyt Njazi Kuqin kaltainen maalitykki ja uusi valmennus, niin over-näkemys voi hyvinkin olla tuottava valinta. IFK rankataan yleisesti ottaen sarjan pohjalle, joten suurta valueta on tuskin luvassa handicap-vetojen osalta puolesta tai vastaan.
—
Lopuksi vielä kuvat Veikkausliigasta 50, 30 ja 15 ottelun otannalla. Näistä on varmasti apua, kun joukkueiden voimasuhteita ja trendiä pohtii. Sarakkeiden selitykset: MP = ottelut, W = voitot, D = tasurit, L = tappiot, GF-GA = tehdyt-päästetyt maalit, PTS = pisteet, AVG = maalikeskiarvo per ottelu, GF/G = tehdyt maalit (keskiarvo) per ottelu, GA/G = päästetyt maalit (keskiarvo per ottelu), DIFF = GF/G ja GA/G lukujen erotus eli miten paljon joukkue on tehdyissä ja päästetyissä maaleissa keskimäärin plussalla per ottelu.
Veikkausliiga 50 ottelua:
Veikkausliiga 30 ottelua:
Veikkausliiga 15 ottelua:
Photo by Nathan Rogers on Unsplash