Veikkausliigan kausiennakko 2017
KausiennakkoVedonlyönti

Veikkausliigan loppukauden suuntaviivat

Veikkausliigakausi 2017 on saavuttanut puolivälin, joten nyt on sopiva hetki analysoida alkukesän tuloksia. Artikkelissa käydään läpi kuluvaa kautta vedonlyönnin sekä tilastojen näkökulmasta.

Veikkausliigan alkukausi on ollut HJK:n ylivoimaa

Veikkausliigan ensimmäinen puolisko on kulkenut mestarisuosikki HJK:n komennuksessa. Klubi aloitti kauden kahdella vakuuttavalla kotivoitolla, mutta tahti hidastui tämän jälkeen uhkaavasti huhtikuun sekä toukokuun aikana. Joukkue sai kuitenkin uuden vaihteen silmään murskaamalla SJK:n 6-0 toukokuun viimeisenä päivänä. Tämän jälkeen ero kilpakumppaneihin on kasvanut tasaisen varmasti.

Kokonaisuutena Klubi on kerännyt pisteitä vuoden 2013 sekä 2014 tahtiin, jolloin se voitti mestaruudet selvällä marginaalilla.

Vedonlyönnin näkökulmasta ns. under-vedot ovat jatkossakin houkuttelevia. HJK:n puolustus on täyttä terästä, mikä johtaa useisiin 1-0 ja 2-0 -voittoihin. Morelosin myynti syö puolestaan joukkueen tulivoimaa. Tämän lisäksi Eurocup-pelien tuoma rasitus aiheuttaa lähitulevaisuudessa maalimäärien laskua. Alle 2,5 maalin vedot ovat todennäköisesti jatkossakin voitollinen strategia.

VPS pitää tasonsa

Klubin mestaruutta uhkaa käytännössä vain yksi joukkue: VPS.  Lahti on tosin noussut viime viikkojen voittoputkensa myötä Vepsun kantaan, mutta lahtelaisten pistetahti hyytyy todennäköisesti loppukauden aikana. Vaasalaiset aloittivat kauden häviämällä tylysti sekä HJK:lle että SJK:lle. Vepsu kuitenkin toipui nopeasti. Joukkue on hävinnyt vain yhden edellisestä 14 liigapelistään, ja eteni riemastuttavasti jatkoon myös UEL-karsinnoissa. Vepsun pelityylistä on kirjoitettu paljon tällä kaudella, mutta yksi asia on varma: tuloksia syntyy.

VPS on palautunut runsasmaalisen alkukauden jälkeen ns. under-joukkueeksi. Ykköstykki Morrissey ei ole osunut kymmeneen otteluun, eikä VPS luo tällä hetkellä hirvittävästi maaliuhkaa. Tämän lisäksi joukkueen puolustus on todella tiivis, mistä osoituksena ovat viisi peräkkäistä nollapeliä.

Huomioi Vepsun kohdalla UEL-matsien aiheuttama rotaatio. Edellisessä liigapelissä se vaihtoi puolet normaalista avauskokoonpanosta. Underit ovat jatkossakin hyvä sijoituskohde, sillä markkina ei ole ottanut erityisemmin kantaa VPS:n vähämaalisuuden puolesta.

Tasainen keskikasti

Veikkausliiga on ollut hyvin tasainen sarja kärkijoukkue HJK:n takana. Tälläkin hetkellä sijat 2-7 mahtuvat vain neljän pisteen sisään. VPS, Lahti, Ilves, IFK Mariehamn, KuPS ja Inter ovat materiaaliltaan hyvin lähellä toisiaan, kuten myös ennakoimme ennen kauden alkua. Todennäköisesti nämä sijat vaihtavat paikkaa jatkuvasti loppukauden aikana.

Keskikastista on syytä nostaa esiin Ilveksen vähämaalisuus. Vedonlyöntimarkkina tarjoaa jatkuvasti pelattavaa joukkueen under-vedoista. Lahden kohdalla kannattaa olla varovainen, sillä pitkään jatkunut 0-0 putki on nyt kääntymässä runsasmaalisempaan suuntaan.

Hallitseva mestari IFKM on puolestaan palkinnut over-vedoilla. Joukkueen maaliodotusarvo oli viime vuonnakin lopputuloksia korkeampi. Tällä kaudella puolustus on alkanut odotetusti päästää enemmän maaleja. Hyökkäyspäässä Aleksei Kangaskolkka sekä talvihankinta Robbie Sellin ovat hoitaneet oman tonttinsa ja korvanneet talvella lähteneen kaksion Orgill & Assis. Trendi korkeista maalimääristä jatkuu todennäköisesti kauden loppuun saakka. IFKM on sarjan runsasmaalisin joukkue RoPS:n jälkeen.

JJK on ollut odotetun heikko

Keskikastin alapuolella on kovasti heikentynyt RoPS, joka menetti hetki sitten myös kirkkaimman tähtensä, Robert Taylorin. Kemi on myös varsin odotetuilla sijaluvuilla. SJK:n alkukausi on ollut täysi katastrofi, eikä joukkue selvinnyt jatkoon myöskään Eurooppa-liigan karsinnoista. Luvassa on varmasti ns. välikausi, eikä joukkue esitä tällä hetkellä merkkejä noususta ylempään keskikastiin.

Alemmasta keskikastista kiinnostaa vetomielessä lähinnä HIFK. Joukkueen alkukausi on ollut heikko, mutta viime peleissä on ollut paljon merkkejä paremmasta. IFK pelasi myös edeltävällä kaudella todella vahvan syyskauden. Punapaidat tulevat todennäköisesti tiputtamaan toisen pohjoisen joukkueista karsijan paikalle.

Liigan pohjilla on JJK, jonka saldo on melko lailla odotettu. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että JJK päätyy aika lähelle viime kauden PK-35:n saldoa, joka oli 4-7-22. Parhaat ideat ovat olleet selkeästi over-vedoissa, ja sama tulee jatkumaan todennäköisesti myös tulevaisuudessa.

Veikkausliigan maalimäärät ovat nousussa

Veikkausliigaotteluiden maalimäärät ovat olleet selkeästi viime kausia korkeammat. Ennen tätä kautta trendi on ollut vahvasti laskusuuntainen koko 2010-luvun: 3,03 -> 2,70 -> 2,65 -> 2,59 -> 2,26 -> 2,32 (maalia per ottelu). Tällä hetkellä maaleja on tehtailtu 2,54 per ottelu, mutta lukemat olivat alkukaudesta vielä paljon tätäkin korkeammat. Maalimäärät päätyvät todennäköisesti 2,60-2,70 maalin tasolle kauden päätteeksi.

Maalimäärien nousuun ovat vaikuttaneet mm. seuraavat asiat:

  • Viime kaudella sarjassa ei ollut yhtään ns. over-joukkuetta heittopussi PK:n lisäksi. Tällä kaudella niitä on useita (RoPS, IFKM, Inter).
  • Todella vahvat under-joukkueet IFKM sekä Inter ovat nostaneet maalimääriään lähes 50%
  • Yksittäiset alkukauden monsteritulokset, mitkä vaikuttavat maalimääriin valtavasti näin pienessä otannassa.

Loppukauden peli-ideat

Maalimäärät lähtevät kesäsarjoissa tyypillisesti kasvuun heinäkuussa, eikä Veikkausliiga ole poikkeus. Viimeisen 10 vuoden otannassa trendi jatkuu tasaisena kauden loppuun saakka. Tämä näkyy  myös kertoimissa, ja kuukausikohtaiset korjaukset ovat peruskauraa jokaisen analyytikon arvioissa sekä bookkereiden kertoimissa. Ota huomioon, että maalimäärät nousevat vielä selvemmin syys- ja lokakuussa. Silloin ns. motivaatiokierrokset tarjoavat paljon mahdollisuuksia etenkin livevedoissa.

Eurocup-karsinnat aiheuttavat lähiviikkoina ylimääräistä rasitusta sarjan kärkijoukkueille. HJK ja VPS näyttivät jo viime otteluissaan esimerkkiä siitä, millaista rotaatiota on luvassa. IFK Mariehamn aloittaa myös historialliset Mestarien liigan karsinnat tulevalla viikolla, eikä joukkueen kapea rinki tarjoa laadukkaita vaihtoehtoja etenkään hyökkäyspään rotaatiossa. Paras idea on perinteisesti pelata Euroopassa matkaavia joukkueita vastaan sellaisissa otteluissa, jotka ovat kalenterissa kahden Eurocup-karsintapelin välissä.

Syksy tarkoittaa myös siirtoikkunan avautumista. RoPS teki jo äskettäin oman peliliikkeensä ja möi tähtipelaaja Robert Taylorin pois. Kemin ykköstykki Filip Valencic on myös vaaravyöhykkeellä. JJK:n lähes varma putoaminen tarjoaa monille joukkueille mahdollisuuden rahastukseen, sillä riski sarjajumboksi joutumisesta on hyvin pieni. Ota rohkeasti kantaa sellaisia joukkueita vastaan, jotka myyvät avainpelaajansa ennen kauden loppua.

Edit 10.7. PS Kemin tähtipelaaja Filip Valencic on siirtynyt uusimpien tietojen mukaan HJK:n riveihin

Asialinjan vedonlyöntiosio saa tulevan kuukauden aikana mielenkiintoista täytettä. Luvassa on mm. artikkeli harjoitusotteluiden vedonlyönnistä. Tämän lisäksi tuotamme kausioppaat Valioliigaan sekä Championshipiin. Mukana on myös tuttuun tapaan fantasyfutis.

Kuva: Shutterstock / Niko Karumaa

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Kausiennakko