Mostagh Yaghoubi Mosa
Urheilu

Veikkausliigan loppukausi – KuPS nappaa hopeaa

Mielenkiintoinen Veikkausliigakausi 2017 on viittä vaille valmis. Sarjasta on tällä hetkellä pelaamatta neljä kierrosta, ja jännitettävää riittää loppuun saakka. HJK on varmistanut mestaruuden jo aiemmin, mutta kaikki muut sijoitukset ovat vielä auki. Suurin mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä sarjan mitalitaisteluun.

HJK:n ylivoimaa loppuun saakka

HJK on ollut sarjan piikkipaikalla avauskierroksesta lähtien, jolloin se murskasi VPS:n kotikentällään 5-0. Klubin tuloksellisesti heikoin jakso ajoittuu kauden alkumetreille, sillä joukkue voitti kierrosten 3-8 välisenä aikana vain kolme ottelua (saldo 3-4-1). Tämän jälkeen Klubi on kuitenkin mennyt menojaan, eikä sille ole löytynyt todellista uhkaajaa oikein missään vaiheessa.

HJK palaa siis mestariksi kahden floppikauden jälkeen. Ykköspaikka varmistui viikko sitten, kun Klubi kaatoi hallitsevan mestarin, IFK Mariehamnin, kotonaan 1-0. HJK nappasi myös tuplamestaruuden itselleen kaatamalla SJK:n Suomen Cupin finaalissa 0-1. Joukkue on juuri nyt suorastaan vastustamattomassa vireessä, sillä Klubi on voittanut seitsemän ottelua peräkkäin. Pitkään sivussa ollut Atom Tanaka on myös palannut pelikentille sopivasti kauden loppumetreillä.

HJK matkustaa viikon päästä uudestaan Seinäjoelle, jonka jälkeen ohjelmassa on vielä ottelut Lahtea, Interiä sekä RoPSia vastaan. Luvassa on varmasti rotaatiota etenkin reissupeleissä. Joukkueen tasoero on kilpailijoihin niin suuri, että Klubi voi hyvin päättää kauden voittamalla kaikki neljä otteluaan.

Hopeamitalit menevät Kuopioon

Veikkausliigan mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä mitalitaisteluun, jossa on teoriassa mukana vielä viisi joukkuetta. Otteluiden maaliodotusarvoihin pohjautuva ennuste sarjan lopullisista sijoituksista sekä pistemääristä on seuraava:

Pisteet Joukkue Loppupisteet
49p KuPS 57-58p
46p Lahti 53p
46p Ilves 53p
43p IFK Mariehamn 48-49p
42p SJK 47p

Kuopiolaiset ovat matkalla hopeasijalle selvällä marginaalilla. KuPS on tällä hetkellä kolme pistettä kilpailijoitaan edellä, mistä on valtava etu näin lyhyessä otannassa. Tästä huolimatta joukkueen pisteodotus on selvästi kilpailijoita korkeampi, mikä johtuu erittäin suosiollisesta ohjelmasta.

KuPS kohtaa sarjan päätöskierroksilla kolme häntäpään joukkuetta (RoPS, PS Kemi, JJK), ja kaksi näistä otteluista pelataan sen kotikentällä. Ainoa todellinen haaste on parin viikon päästä pelattava Ilves-KuPS -ottelu, joka pelataan kaiken lisäksi erittäin lyhyellä palautusajalla. KuPSin marginaali on kuitenkin niin suuri, että kakkospaikka säilyy todennäköisesti myös tappiolla Ilvestä vastaan.

KuPS on myös osoittanut kovaa henkistä kanttia viimeiset pari kuukautta ja ratkaissut lukemattomia pisteitä viimeisen 10 minuutin maaleilla. Hyvä esimerkki tästä oli viime viikon voitto Interistä, joka ratkesi Reuben Gabrielin maaliin pari minuuttia ennen täytä aikaa.

Kuvassa: KuPS-pelaajien riemua tehdyn maalin jälkeen

Reuben Gabriel

Lahden tehottomuus maksaa mitalin

VPS oli ehdottomasti alkukauden ”kohujoukkue” ja ainoa HJK:n todellinen haastaja. Tämän jälkeen sarjan kakkospaikka näytti menevän FC Lahdelle, joka pelasi keskikesällä todella pitkän tappiottoman putken. Tämä ei kuitenkaan näytä riittävän kolmen kärkeen, sillä Lahti-hyökkääjien tehottomuus näyttäisi tuhoavan joukkueen mitalihaaveet.

FC Lahti on luonut läpi kauden todella paljon maaliodotusta etenkin kotikentällään. Tämä ei vain ole materialisoitunut voitoiksi – kiitos heikon viimeistelyn. Lahden kotisaldo 5-7-2 kertoo hyvin, mistä on oikein kyse. Joukkueen tehottomuus tuli esiin myös kuukausi sitten pelatussa elintärkeässä KuPS-ottelussa, jota Lahti ei pystynyt voittamaan dominoinnistaan huolimatta. Kaksi kierrosta sitten joukkue toisti saman tempun RoPS-ottelussa, ja romahti huipputärkeässä Ilves-matsissa kauden heikoimpaan esitykseen avauspuoliajalla.

Nämä edellä mainitut pistemenetykset ovat tapahtuneet pahimpaan mahdolliseen aikaan, enkä usko Lahden nousevan tästä kuopasta enää kolmen joukkoon. Teoriassa joukkueen pitäisi yltää tasapisteisiin Ilveksen kanssa, mutta aavistelen, ettei Lahti pysty aivan tällä tasolla käytännössä pelaamaan. Yksi merkittävä tekijä on myös maalivahti Vasjutinin loukkaantuminen. Huippuveskari ei pelaa enää tällä kaudella, ja korvaajana torjunut Miikka Mujunen on maksanut Lahdelle monta pistettä elokuun lopusta lähtien.

Ilveksen hieno syysvire palkitaan pronssilla

Lahden ahdingosta päästään Ilvekseen, jonka pisteodotus on paperilla lähes identtinen. Ilveksen pelivire on Lahteen verrattuna hyvin erilainen, mistä on myös osoituksena voitto joukkueiden keskinäisessä kohtaamisessa viime viikolta. Ilves on pelannut huikean syksyn ja hävinnyt vain yhden 15 edellisestä ottelustaan. Ainoa tappio tuli ylivoimaista HJK:ta vastaan, eikä Ilves pelannut tuossakaan ottelussa huonosti.

Ilveksen kehitys on ollut mukavaa katseltavaa. Vuosi sitten joukkue oli hyökkäyspäässä täysin Emile Paul Tendengin taikojen varassa, mutta nyt uudet miehet (kuten Tuco) ovat ottaneet isoa roolia. Mielenkiintoista on se, että Ilveksen tämän hetkinen maaliero 36-35 on täsmälleen sama, mikä joukkueella oli myös viime kauden päätteeksi. Ilves tulee siis parantamaan tehtyjen maalien saldoaan, mutta toisaalta se myös päästää aiempaa enemmän maaleja.

Ilveksen takana olevat SJK ja IFK Mariehamn jäävät mitalitaistelussa statistin rooliin. Haastavan otteluohjelman lisäksi joukkueiden pelivoima on selkeästi kilpailijoitaan heikompi, minkä vuoksi otteluiden pisteodotus on myös suhteessa pienempi.

Voittaako VPS ennen kauden päätöstä?

Liigan keskikastin sijoitukset jaetaan kauden päätteeksi seuraavasti:

Pisteet Joukkue Loppupisteet
35p RoPS 39p
35p VPS 40p
34p Inter 39p
31p PS Kemi 35p

Sarjataulukossa nähdään todennäköisesti pieniä muutoksia, kun suosiollisen loppuohjelman saanut VPS yrittää parantaa sijoitustaan. Vepsu kohtaa kauden päätöskierroksilla Interin, JJK:n sekä RoPSin. Vaasalaisten kausi päättyy joka tapauksessa synkissä tunnelmissa, vaikka joukkue onnistuisikin katkaisemaan voitottoman putkensa.

Kuva: Vepsun jyrkkä alamäki alkoi samaan aikaan, kun tärkeä puolustaja Veli Lampi loukkaantui.

Veli Lampi

RoPS on ollut mielestäni tämän kauden positiivisin yllätys. Juha Malinen menetti talven aikana viime kauden pelaajarungon lähes totaalisesti, ja seura on menettänyt myös kesllä oikeastaan kaikki tärkeimmät pelaajansa. Robert Taylorin jälkeen maisemaa vaihtoivat myös hyvin pelanneet Eze sekä Charlie Trafford. Nuori joukkue on kuitenkin selviytynyt odotuksiin nähden erinomaisesti ja palkinnut myös vedonlyöjän monta kertaa, sillä markkina on ollut varsin RoPS-vastainen koko kauden.

Interin tilanteesta saisi aikaan jo yhden kokonaisen artikkelin, joten siihen ei tässä kohtaa mennä tarkemmin. Joukkue välttää ainakin putoamistaistelun, mutta kausi on kokonaisuutena järkyttävä pettymys.

PS Kemi tekee minimisuorituksen ja onnistuu jälleen säilyttämään sarjapaikkansa ilman karsintaa. Tämä siitäkin huolimatta, että Kings menetti viime kauden tapaan tähtipelaajansa (Valencic) kesken sesongin. Kemin onnistuneet hankinnat ennen kautta sekä kauden aikana (Mosnikov, Ademi) ovat yksi suuri syy joukkueen menestykseen.

JJK:n vaikea loppuohjelma sinetöi putoamisen

Putoamiskamppailu ratkesi suurella todennäköisyydellä viime kierroksella, kun HIFK onnistui kaatamaan Vepsun vieraskentällä 1-2. Ennuste on seuraava:

Pisteet Joukkue Loppupisteet
25p HIFK 30p
19p JJK 23p

Veikkausliigan putoamiskamppailu on ollut mielenkiintoista seurattavaa parin viime kuukauden ajan. Tuomitsin itsekin JJK:n käytännössä varmaksi putoajaksi jo kauan sitten, mutta joukkue onnistui nousemaan aivan HIFK:n kantaan todennäköisyyksiä uhmaten. JJK voitti elo/syyskuun taitteessa kolme ottelua viiden kierroksen aikana, ja tämä jakso tiivisti eron karsijan paikalle vain kolmeen pisteeseen.

Syyskuun puolivälissä nähtiin putoamiskamppailun kannalta kriittisin ottelu, jossa HIFK kohtasi JJK:n kotikentällään. Tasapeliin päättynyt matsi oli henkisesti tärkeä torjuntavoitto helsinkiläisille, mikä johti myös kahteen hyvään vieraspeliin (KuPS-HIFK ja VPS-HIFK). Samalla JJK hävisi kaksi erittäin potentiaalista ottelua Interiä sekä RoPSia vastaan. Näin ollen putoamiskamppailu sinetöitiin käytännössä IFK:n eduksi.

JJK:n ongelmana on erittäin haastava loppuohjelma. Joukkuetta ovat seuraavilla kierroksilla vastassa motivoituneet sekä hienossa pelivireessä olevat Ilves & KuPS.

En itse enää usko JJK:n suorittavan ihmeitä, vaan kausi päättyy odotetun kaltaiseen suoritukseen. JJK:n saldo 4-7-18 on hyvin lähellä PK-35:n vuoden takaista lopputulosta, joka oli 4-7-22. Jyväskyläläiset ovat taistelleet materiaaliinsa nähden miehekkäästi, eikä joukkue ole ollut pelitilanteiden valossa niin heikko, mitä monet uskoivat.

Kauden päätyttyä julkaistaan myös erillinen analyysi, jossa käydään läpi joukkueiden luomat maaliodotusarvot suhteessa odotuksiin.

Veikkausliigaa on sivuttu myös seuraavissa Asialinjan artikkeleissa, joiden aiheena on mm. miesten pukeutuminen sekä Töölön jalkapallostadion.

Artikkelin kuvat: kuvat.mideas.fi. Asialinja on hankkinut käyttöoikeuden kaikkiin artikkelin kuviin.

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Urheilu