Verkkopankkitunnistautuminen helpottaa asiointia onlinepalveluissa
Haluatko hoitaa netissä kätevästi veroasioitasi, tilata uuden henkilökortin tai asioida lääkärin kanssa? Mikäli kyllä, on verkkopankkitunnistautuminen kuin tehty sinua varten. Verkkopankkitunnusten avulla on tätä nykyä mahdollista allekirjoittaa dokumentteja netissä. Tunnukset toimivat ikää kuin sähköisenä henkilötodistuksena.
Suomessa verkkopankkitunnukset ovat lain mukaan myönnettävä kaikille. Näin ollen verkkopankkitunnistautuminen on kaikkien oikeus, tuloista tai veloista riippumatta. Pankkitunnukset saat nopeasti käyttöön asioimalla oman pankkisi toimipisteessä tai konttorissa.
Tunnistautuminen turvallista ja nopeaa
Nykyaika mahdollistaa omien asioiden hoitamisen nettiyhteyden välityksellä. Jo useamman vuoden ajan netistä on voinut tilata kotiovelleen helposti vaatteita ja elektroniikkaa. Matkat, lennot ja hotellit varataan yhä useammin netin vertailupalveluita hyödyntäen, jotta ostoksille saadaan varmasti paras hinta-laatusuhde. Netin perinteisin maksumenetelmä ovat luottokortit.
Verkkopankkitunnuksilla maksaminen on viime vuosien saatossa yleistynyt, ja samalla yhä useampaan palveluun on mahdollista tunnistautua pankkitunnuksilla. Suomessa useat viranomaispalvelut hyödyntävät pankkitunnistautumista, aina verottajasta liikenne- ja viestintävirastoon. Pankkitunnuksilla tunnistautuen voit myös esimerkiksi uusia reseptejä tai asioida TE-palveluissa.
Pankkitunnistautuminen on helppoa. Sivustolle saavuttaessa käyttäjän on valittava oma pankkinsa, jonka jälkeen syötetään käyttäjätunnus. Suomessa eri pankeilla on omat tunnistautumistapansa: Osalla pankeista on vielä perinteisiä pahvisia avainlukulistoja, mutta kaikki pankit tarjoavat mahdollisuuden myös sähköiseen tunnistautumiseen esimerkiksi erillisen applikaation avulla.
Kun tunnistautuminen on viimeistelty, välittää pankki kaikki tarvittavat tiedot valittuun palveluun. Pankkitunnistautuminen on nopeaa, sillä käyttäjän ei tarvitse rekisteröidä palveluihin omia tietojaan. Viranomaispalvelussa rekisteri haetaan automaattisesti, minkä ansiosta esimerkiksi terveydenhuollon sivuilla eteesi avautuu heti koko potilashistoriasi.
Tunnistautumisen yhteydessä käyttäjän tietoja ei tallenneta kolmannen osapuolen rekistereihin, ja kaikki pankkitunnistautumista tukevat sivustot toimivat SSL-yhteyden suojissa. Asiointi on siis nopeaa, mutta myös äärimmäisen turvallista.
Markkinoilla lukuisia palveluntarjoajia
Tunnistautumispalveluita tarjoavat lukuisat eri yritykset. Kaupallisilla sivustoilla tunnistautuminen tapahtuu lähes poikkeuksetta Trustly-maksupalvelun välityksellä. Palvelun suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, kun suositut Pay N Play kasinot ovat valinneet Trustlyn tunnistautumismetodiksi sivustoilleen. Ruotsalaislähtöiseen Trustlyyn voit törmätä myös lukuisissa suomalaisissa nettikaupoissa.
Suomessa verkkopankkitunnistautumista tarjoaa monissa palveluissa Euteller, joka lanseerasi vuonna 2021 uuden Euteller Express -palvelun. Tunnistautuminen eri nettipalveluihin onnistuu Euteller Expressin kautta helposti kaikkien kotimaisten pankkien verkkopankkitunnuksilla. Euteller on kotimainen palvelu, joka on kehittänyt verkkomaksamisen eri vaihtoehtoja jo vuodesta 2007 lähtien.
Verkkopankkimaksamisen ja -tunnistautumisen yleistyessä on palveluntarjoajien puolella yhä enemmän tunkua. Trustlyn ja Eutellerin rinnalle on noussut monia kansainvälisiä toimijoita, jotka tukevat tunnistautumista myös suomeksi ja suomalaisten pankkien verkkopankkitunnuksilla. Tällaisista palveluista esimerkkejä ovat aikaisemmin mobiilimaksuihin erikoistunut Zimpler Go sekä ruotsalainen Brite.
Käyttäjän kannalta ei käytännössä ole merkitystä, mikä palveluntarjoaja tunnistautumisen mahdollistaa. Palvelut ovat keskenään niin samanlaisia, että käyttäjä tuskin edes huomaa eroa näiden välillä.
Mobiilivarmenne kasvattaa suosiotaan
Verkkopankkitunnistautumisen ohessa mobiilivarmenne on kasvattanut Suomessa hiljalleen suosiota tunnistautumismenetelmänä. Vuodesta 2011 lähtien käytössä ollut mobiilioperaattoreiden ylläpitämä järjestelmä on niin ikään jokaisen suomalaisen käytettävissä. Varmenteen puhelimesi SIM-korttiin voit pyytää omalta operaattoriltasi.
Mobiilivarmenne on puhelimen SIM-kortilla sijaitseva tunniste, joka mahdollistaa kirjautumisen erilaisiin palveluihin ja dokumenttien allekirjoittamisen sähköisesti.
Mobiilivarmenne on liitetty käyttäjän puhelinnumeroon, ja tunnistautuminen vahvistetaan käyttäjän asettamalla tunnuksella. Kirjoitushetkellä mobiilivarmennetta voi käyttää tunnistautumiseen ja vahvistamiseen useissa tuhansissa kotimaisissa palveluissa.
Esimerkiksi veroehdotusta hyväksyttäessä käyttäjä syöttää ensin puhelinnumeronsa. Tämän jälkeen verkkopalvelu toimittaa automaattisen varmennuspyynnön, jonka jälkeen käyttäjä näpyttelee puhelimeensa salaisen tunnuslukunsa. Kun oikea tunnusluku on syötetty, saa varmennusta pyytänyt palvelu kuittauksen varmenteen onnistumisesta.
Käyttäjän näkökulmasta verkkopankkitunnistautuminen ja mobiilivarmenne ovat yhtä luotettavia ja helppokäyttöisiä tunnistautumismenetelmiä. Erona on, että mobiilivarmenne on haettava pankin sijaan omalta puhelinoperaattoriltaan.
Sähköinen tunnistautuminen Pohjoismaissa ja Virossa
Suomessa sähköinen tunnistautuminen on tullut käyttöön hämmästyttävän myöhään verrattuna muihin pohjoismaihin tai Viroon. Ruotsissa ja Norjassa pankkitunnistautuminen on ollut yleisessä käytössä jo useita vuosia ennen Suomea.
Viro on sähköisessä tunnistautumisessa yksi maailman edistyneimpiä maita. Kaikilla Viron sosiaaliturvatunnuksen omaavilla on käytössään fyysinen ID-kortti, mikä sisältää tunnistautumiseen vaadittavan sirun. Korttia käyttäen Virossa kansalaiset voivat tunnistautua kaikkiin virallisiin palveluihin. Sirullisen kortin lisäksi maassa on käytössä lukuisia muita tunnistautumispalveluita, kuten mobiilivarmenne ja puhelimeen ladattava sovellus Smart-ID.
Suomessa sähköinen tunnistautuminen on yhdistetty pankkien myöntämiin verkkopankkitunnuksiin, ja mobiilivarmenteen suosio oli alkuvuosina operaattoreille suuri pettymys. Hiljalleen mobiilivarmenne on alkanut kasvattaa suosiotaan myös suomalaisten keskuudessa.
Tuoreimpana innovaationa Pohjoismaiden neuvosto on esittänyt yhteispohjoismaisen e-ID:n toteuttamista. Palvelun tarkoituksena olisi saattaa yhteen Pohjoismaiden tunnistautumisjärjestelmät, jotta palveluissa asiointi olisi helpompaa. Yhteinen tunnistautumisjärjestelmä mahdollistaisi esimerkiksi pankkitilin avaamisen tai vuokrasopimuksen sähköisen allekirjoittamisen toisessa Pohjoismaassa.
Pohjoismaalaiset saavat liikkua ja asua vapaasti Pohjoismaissa, mutta toistaiseksi raskas byrokratia on tehnyt käytännönasioiden hoitamisesta hankalaa. Henkilöllisyyden vahvistaminen rajan takana ei onnistu helposti, minkä vuoksi yksinkertainen asian hoitaminen saattaa vaatia asiointia useissa eri virastoissa sekä paperidokumenttien toimittamista lukuisiin paikkoihin.
Suomen valtuuskunnan jäsen Pohjoismaiden neuvostossa on keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni, joka on kannattanut e-ID:n kehittämistä asioiden hoitamisen helpottamiseksi. Toistaiseksi systeemi on kuitenkin vielä idean asteella. Ei ole tiedossa, tulisiko pohjoismaalaisten hankkia erikseen e-ID vai tarjottaisiinko se kaikille automaattisesti. Asiaa edistävät Pohjoismaiden hallitukset yhdessä.
Photo by Mateus Campos Felipe on Unsplash