Viikkokatsaus: altcoin-huuma jatkuu

etherum-bitcoin

Kryptovaluuttojen vuosi 2018 lähti käyntiin todella positiivisissa merkeissä. Markkinat nousivat edeltäneen viikon aikana noin 30 prosenttia! Wanha kunnon Bitcoin nosti myös päätään reilut 15 prosenttia, mutta sen markkinaosuus jatkaa historiallisen alhaisissa lukemissa. Joulukuussa alkanut altcoin-huuma ei nimittäin osoita hyytymisen merkkejä.

Peter Thiel tarjosi vetoapua Bitcoinin kurssille

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 16.000 dollaria. Tämä lukema on jopa yllättävän korkea, kun huomioi viime viikkojen yleisen kehityksen. Edellisen katsauksen aikaan Bitcoinin kurssi pyöri hyvin tiukasti 13.500-14.000 dollarin maastossa. Tämän jälkeen maailman tunnetuin virtuaalivaluutta sai yllättävän nosteen Peter Thielin avulla.

Jos Peter Thielin nimi ei ole lukijalle tuttu, niin kyseessä oli ensimmäinen ulkopuolinen henkilö, joka lähti sijoittajaksi Facebookiin vuonna 2004. Tuohon aikaan Thiel sai 500.000 dollarin sijoituksella 10% siivun Facebookista itselleen. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän kauppasi suurimman osan sijoituksestaan miljardin dollarin hintaan.

Wall Street Journal julkaisi viisi päivää sitten uutisen, jonka mukaan Thielin sijoitusyhtiö on ostanut vuoden 2017 alussa Bitcoineja 15-20 miljoonalla dollarilla. Tällä hetkellä näiden bittirahojen arvo on todennäköisesti satoja miljoonia dollareita. Uutiset saivat aikaan välittömän piikin Bitcoinin kurssiin.

Tällä hetkellä Bitcoin näyttää tasaantuneen hieman korkeammalle tasolle, missä se oli viikko sitten. Vaikka kurssi on lähes 2000 dollaria korkeammalla kuin edellisen viikkoraportin aikaan, Bitcoinin markkinaosuus on pari prosenttia pienempi. Bitcoin dominance käväisi viime viikolla jo 32 prosentissa, josta se on palautunut tällä hetkellä hieman alle 35 prosentin tasolle.

Nämä ovat historiallisen pieniä lukuja. Vasta kuukausi sitten Bitcoin hallitsi yli 65 prosenttia markkinasta, mutta nyt tuo osuus on leikattu lähes puolet pienemmäksi. Altcoin-huuma jatkuu siis edelleen vahvana, eikä näytä tällä hetkellä hyytymisen merkkejä.

Viime yönä monia suurimpia altcoineja korjattiin 10-20% alaspäin, mutta tämä johtuu lähinnä Coinmarketcap.com -sivuston raportoinnista. Korealaisten pörssien tolkuttomat hinnat ovat nostaneet monien kryptovaluuttojen ”virallista” kurssia 10-20% liian korkealle. Esimerkiksi XRP/KRW (Ripple / won) -pari oli lähes neljä dollaria korealaisessa Bithumb-pörssissä. Samaan aikaan Ripplen kurssi oli maailman muissa pörsseissä 2,60 dollarin tasoa.

Kryptovaluuttojen virallinen kurssi lasketaan eri pörssien lukemista. Jokainen pörssi saa painoarvon volyymin perusteella. Ripple kohdalla yli kolmannes valuutan vaihdosta tuli korealaisesta Bithumb-pörssistä, jonka puolet korkeampi dollarihinta vääristi virallista kurssia pahasti.

TRON on johtanut altcoin-rallia

Yksi edellisen viikkokatsauksen aiheista oli rajusti mielipiteitä jakava Ripple. XRP-token on ollut viime viikkoina rajussa nousussa, mikä on suututtanut monet Bitcoinin kannattajat. Kyseessä kun on pankkien rahansiirtojärjestelmiä kehittävä yritys. Viime viikolla monien ammattisijoittajien ärtymys kääntyi TRON -tokenin suuntaan. Kyseessä on kunnianhimoinen projekti, jonka keulakuvana toimii kiinalainen Justin Sun.

TRON aikoo ”korjata internetin” ja palauttaa sisällön hallinnan sen tuottajalle. Tällä hetkellä jättimäiset organisaatiot kuten Facebook, Google ja Youtube hallitsevat valtavaa määrää nettiin tuotettua sisältöä. TRON aikoo kuitenkin korjata tilanteen ja muodostaa maailmanlaajuisen verkon, jossa sisällöntuottajat linkitetään maksaviin asiakkaisiin TRX-tokenin avulla. Löydät lisätietoa projektin taustoista tästä Bitcoinkeskus.comin artikkelista.

Projektin TRX-token teki viime viikolla järjettömän nousun 0,05 dollarista lähes 0,30 dollariin asti. Lopulta sijoittajat saivat tarpeekseen ja laittoivat TRX:t myyntiin, minkä johdosta kurssi päätyi lopulta noin 0,15-0,16 dollarin maastoon.

TRONin kurssinousu sai monet ammattisijoittajat reagoimaan sosiaalisessa mediassa varsin negatiiviseen sävyyn. Tämä johtuu siitä, että projektilta puuttuu kovasti substanssia. TRON on ottanut taktiikakseen promota ensin ja toteuttaa myöhemmin. Uusimman kohun mukaan projektin white paper sisältää myös suoraa copy-pastea muista projekteista.

TRON on tällä hetkellä hyvä esimerkki kryptomaailman huumasta. Tokeneiden markkina-arvo on nykyiselläkin kurssilla yli 11 miljardia dollaria, vaikka kyseessä on vasta aloitettu start-up. Vertailun vuoksi Angry Birdsin takana olevan Rovio Entertaimentin markkina-arvo on selvästi alle miljardi euroa.

Yksi viikon positiivisimpia nousijoita on myös Ethereum, jolle moni analyytikko povaa vahvaa vuotta. Ethereum on ollut edeltävän kuukauden ajan hieman paitsiossa, sillä kolmannen sukupolven teknologiaa tarjoava Cardano on vallannut otsikot. Cardano-projektia vetää Charles Hoskinson, joka on yksi Ethereumin perustajista. ADA-token on noussut ripeää tahtia yhdeksi top 10 -kryptovaluutoista, ja saanut monet epäilemään Ethereumin tulevaisuutta. Cardano nimittäin tarjoaa päivitetyn version Ethereumista, joka skaalautuu aivan eri tavalla edeltäjäänsä nähden.

Cardano tarjoaa kuitenkin TRONin tavoin vielä toistaiseksi paljon puhetta ja vähän konkretiaa. Ethereum on sen sijaan käytössä tälläkin hetkellä lukemattomien ICO-projektien alustana. Ether-valuutan kurssi on noussut viikossa yli 50 prosenttia ja saavutti aiemmin tänään jopa 1200 dollarin tason. Julkisuudessa ei ole näkynyt mitään erityistä syytä näin kovaan kurssinousuun, mutta taustalla voi hyvin olla myös sisäpiiritiedon hyödyntämistä.

Pörssit sulkevat oviaan

Altcoin-huuma on näkynyt myös kryptovaluuttapörssien kisailussa. Japanilainen Binance on tästä loistava esimerkki. Yhtiö on lanseerattu vasta vuoden 2017 aikana, mutta se on tällä hetkellä volyymiltaan aivan omassa kastissaan. Coinmarketcap.comin mukaan Binancen 24-tunnin volyymi oli lähes kuusi miljardia dollaria. Listalla seuraavana olevat Bithumb, Bittrex ja Bitfinex ovat 2-2,8 miljardin välimaastossa.

Binancen valtavaa suosiota selittää pörssin laaja altcoin-tarjonta. Binancen kautta on mahdollista ostaa lähes 50 eri kryptovaluuttaa. Lisäksi sivusto on ollut viime viikkoina lähes markkinoiden ainoa toimiva pörssi, johon uudet käyttäjät voivat avata tilin. Binance, Bittrex ja monet muut ovat sulkeneet uusien käyttäjien rekisteröinnit joulukuun aikana saadakseen kaoottisen tilanteen paremmin hallintaan.

Binance on tällä hetkellä vastuussa noin 60% edellä mainitun TRON-tokenin volyymista.

Viime viikolla myös Binance joutui ensimmäistä kertaa polvilleen, kun pörssi jumitti usean tunnin aikana valtavan liikennemäärän johdosta. Tämän seurauksena yhtiö joutui tekemään saman peliliikkeen kuin monet kilpailijansa; Binance esti väliaikaisesti uusien käyttäjien rekisteröinnit. Aivan äskettäin tulleen tiedon mukaan Binance on avaamassa taas oviaan, tosin rajoitetusti.

Suurimmista kilpailijoista Bitfinex ja Bittrex estävät edelleen uusien käyttäjien rekisteröinnit.

Meemikolikko on lähes kahden miljardin dollarin arvoinen

Vaikka TRX-tokenin nousu top 10 -kryptovaluutaksi tuntuu käsittämättömältä, markkinoilla on vieläkin hullumpia arvostustasoja. Miltä kuulostaa Dogecoin, joka luotiin alun perin vitsinä perustuen suosittuun internet-meemiin? Dogecoinin markkina-arvo on tällä hetkellä yli 1,8 miljardia dollaria. Tämä tarkoittaa nykyisillä osakekursseilla noin kolme kertaa enemmän kuin Alma Median markkina-arvo.

Entäs sitten Dentacoin, joka tarjoaa blockchain-ratkaisua maailman hammashoitoalalle. Kyseinen virtuaalikolikko on noussut viikon aikana vaatimattomat 967 prosenttia. Dentacoin-token on muutaman viikon päästä arvokkaampi kuin koko maailman hammashoito-ala. Monet ovat arvelleet sijoittajien jopa laittaneen rahansa väärään kolikkoon, sillä markkinoilla on myös Dent-niminen valuutta.

Näiden esimerkkien valossa on aivan selvää, että altcoin-huuma on alkanut keulia pahasti yli. Sijoittajan kannattaa pitää nyt pää kylmänä, sillä trendi voi kääntyä pian takaisin Bitcoinin suuntaan. Markkinoilta tihkuvien tietojen mukaan kauan odotettu salamaverkkoteknologia voi tarjota konkretiaa yllättävän nopeasti.

Kokonaisuutena kryptomarkkina etenee vääjäämättä kohta tuhannen miljardin dollarin rajapyykkiä. Vuoden vaihteessa kryptovaluuttojen markkina-arvo oli hieman yli 600 miljardia. Pari päivää myöhemmin rikottiin 700 miljardin rajapyykki, ja viime lauantaina saavutettiin jo 800 miljardia.

Todennäköisesti edessä on jonkinlaisia korjausliikkeitä tulevina viikkoina. Tämän hetken tilanne muistuttaa hyvin pitkälle joulukuun puoliväliä, jolloin Bitcoinin kurssi raketoi täysin kestämättömällä tavalla yli 20.000 dollarin. Lopulta tilannetta korjattiin noin 40 prosentin kuopalla pari päivää ennen joulua. Nyt vastaava kurssiralli on nähty kymmenien altcoinien kohdalla.

Luvassa on todennäköisesti 30-50 prosentin korjausliike ennemmin tai myöhemmin. Vaihtoehtoisesti raha ei häviä kryptomarkkinoilta pois, vaan se siirtyy altcoineista Bitcoiniin. Kannattaa muistaa, että altcoinit vaihdetaan lähes poikkeuksetta Bitcoineihin, eikä euroihin tai dollareihin. Moni altcoin-voitot kotiuttava henkilö voi jättää osan tai jopa kaikki voitetut pelimerkit Bitcoiniin. Tämä tarkoittaisi Bitcoinin markkinaosuuden palautumista lähemmäs viime kuukausien tasoa (noin 45-55%).

Viikkokatsaukset tuottaa bitcoinkeskus.com. Sivusto tarjoaa ajankohtaisia uutisia sekä hyödyllisiä oppaita kryptovaluutoista kiinnostuneille.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*