Viikkokatsaus: Bitcoin-ETF voi olla pian todellisuutta
Heinäkuu on perinteisesti hiljaista aikaa markkinoilla, mutta kryptovaluuttojen maailmassa tapahtuu. Kurssit ovat olleet viime viikoina nosteessa johtuen mahdollisesta Bitcoin-ETF:n tulosta markkinoille.
Bitcoinin pitkä alamäki näyttää kääntyneen
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 7000 dollaria. Kahden edellisen katsauksen aikana lukema on ollut lähes tuhat dollaria pienempi, joten viime viikot ovat olleet yleisesti ottaen positiivista aikaa markkinoilla.
Bitcoin oli tasaisessa laskussa toukokuun huippulukemista reilun kahden kuukauden ajan. Kurssi kääntyi vahvaan nousuun heinäkuun puolivälissä, jolloin Bitcoinin nousi kymmenessä päivässä yli 30 prosenttia. Tämän taustalla oli markkinoiden suuret odotukset Bitcoin-ETF:n osalta, johon palataan artikkelissa tarkemmin.
Kuten yllä olevasta kuvasta (grafiikka on viimeisen 4 viikon ajalta) nähdään, kurssi kävi yli 8000 dollarin paremmalla puolella. Suurimman ETF-huuman laannuttua ollaan palauduttu jälleen 7000 taalan tasolle.
Yksi merkittävä muutos on ollut Bitcoinin markkinaosuuden kasvu. Heinäkuun kurssinousu oli todella raastavaa aikaa altcoin-sijoittajille, joiden arvo suli hurjaa tahtia Bitcoiniin nähden. Bitcoin-ETF:n spekulointi johti siihen, että sijoittajat kauppasivat altcoin-omistuksiaan Bitcoineiksi. Näin ollen Bitcoin ei vetänyt mukanaan koko markkinaa ylös, vaan raha siirtyi Bitcoiniin muista kryptovaluutoista.
Bitcoinin markkinaosuutta kuvaava Bitcoin dominance– luku on tällä hetkellä noin 47 prosenttia. Se on yli 10 prosenttiyksikköä suurempi kuin toukokuun puolivälissä. Vuoden pohjat nähtiin tammikuussa, jolloin Bitcoinin markkinaosuus oli vain 33 prosenttia.
Onko Bitcoin-ETF pian todellisuutta?
Kuten edellisessä kappaleessa tuli jo mainittua, Bitcoinin kurssinousun taustalla on ollut spekulointi ETF-sijoitusinstrumenttiin liittyen. Jos ETF ei ole sinulle tuttu termi, löydät kattavan selvennyksen aiheesta tästä Asialinjan oppaasta.
Bitcoin-ETF -hakemuksia tulee ja menee jatkuvasti, ja äskettäin SEC hylkäsi mm. Winklevoss-veljesten uuden yrityksen. Markkinoita kiinnostaa tällä hetkellä yksi hakemus, jonka on tehnyt Chicago Board Options Exchange (CBOE) yhteistyössä Van Eyck Investment ja SolidX -yhtiöiden kanssa. CBOE on markkinapaikka, joka avasi joulukuussa Bitcoin-futuurit treidattavaksi.
CBOE:n hakemus on saanut huomattavasti enemmän tukea kuin kaikki muut ETF:t yhteensä. Se on lisäksi suunnattu institutionaalisille sijoittajille, sillä yhden ETF-osuuden arvo on 200.000 dollaria. Tämä on yksi merkittävä tekijä sen puolesta, että Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC hyväksyisi hakemuksen.
Kuva: SEC:n johtaja Jay Claytonista on tullut tuttu mies kryptosijoittajille vuoden 2018 aikana
Tällä hetkellä eletään mielenkiintoisia aikoja, sillä SEC:n päätöksen takaraja on joko 10. elokuuta tai 16. elokuuta – hieman lähteestä riippuen. Harva sijoittaja uskoo lopullisen päätöksen tulevan elokuussa, sillä SEC hyödyntää todennäköisesti kaikki käytössään olevat lykkäysmahdollisuudet. Todennäköisesti lopullinen päätös venyy ensi vuoden puolelle.
Vuoden 2018 trendi on selvästi ollut institutionaalisten sijoittajien mukaantulo markkinoille. Bitcoin-ETF on seuraava looginen askel tässä ketjussa. Jos SEC ei lämpene idealle vielä tänä vuonna, ETF nähdään hyvin todennäköisesti ensi vuoden puolella.
ETF:n hyväksyminen nähdään yleisesti ottaen valtavana buustina Bitcoinin kurssille sekä koko kryptomarkkinalle.
Kryptosijoittajat saivat yllättävää tukea Vasemmistoliiton suunnalta
Vasemmistoliitto ei varmasti ole suosittu puolue kryptosijoittajien keskuudessa. Viime viikolla nähtiin kuitenkin positiivinen ulostulo kansanedustaja Anna Kontulan taholta. Hän julkaisi blogissaan kirjallisen kysymyksen eduskunnalle aiheesta: Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä kryptovaluuttojen verokohtelun järkeistämiseksi?
Aiheeseen on ottanut äskettäin kantaa myös inbot.io -palvelun perustaja Mikko Alasaarela, jonka erinomainen artikkeli löytyy täältä. Alasaarela kertoo yksityiskohtaisesti siitä, kuinka Verohallinnon tuore linjaus estää käytännössä alan yritystoiminnan Suomessa.
Anna Kontulan kysymys ottaa kantaa kryptovaluuttojen verotukseen Alasaarelan näkemystä myötäillen. Hän kirjoittaa blogissa mm. seuraavasti:
” Nyt joidenkin satojen miljardien dollarien suuruisten kryptovaluuttamarkkinoiden on ennustettu kasvavan vuoteen 2030 mennessä biljoonien dollarien suuruisiksi. Kryptovaluutta-ala on yksi suurimmista uusista teknologiaan perustuvista markkinoista maailmassa.
Kryptovaluutat voivat parhaimmillaan tarjota erinomaisia kasvun mahdollisuuksia suomalaiselle teknologiateollisuudelle.
Verottajan linjaus uhkaa kuitenkin jättää Suomen merkittävän uuden markkinan ulkopuolelle. Vaarana on, että alan osaajat siirtyvät pois maasta, alan uutta liiketoimintaa ei synny ja teknologia-alan kilpailukyky heikkenee. ”
Kontula kirjoittaa täyttä asiaa. Suomessa on todella paljon teknologista osaamista, ja lohkoketjuteknologian ympärille kasvaa tällä hetkellä kokonaan uusi teollisuudenala. Valitettavasti Verohallinto sekä Suomessa toimivat pankit tekevät tällä hetkellä kaikkensa yritystoiminnan sekä sijoittajien toiminnan estämiseksi.
Tämä on todella valitettava tie, ja Suomi on aivan eri linjoilla asiassa myös naapurimaidensa kanssa.
Anna Kontulan avaus oli positiivinen viesti siitä, että tilanteeseen on herätty myös korkeammalla tasolla. Toivottavasti vastaavia kirjoituksia saadaan jatkossa muidenkin puolueiden edustajilta.
Prasos Oy haluaa Euroopan johtavaksi Bitcoin-välittäjäksi
Sanomalehti Keskisuomalainen teki viime viikolla jutun teknologiayhtiö Prasos Oy:stä. Jyväskylässä päämajaansa pitävä Prasos pyörittää mm. Coinmotion, Denarium ja Bittiraha verkkopalveluita. Sen tunnetuin tuote on Coinmotion, jossa on yhtiön mukaan kymmeniä tuhansia suomalaisia asiakkaita. Moni Suomen kryptosijoittajista on ostanut ensimmäiset Bitcoininsa nimenomaan Coinmotionin kautta.
Prasos on ollut viimeisen vuoden melkoisessa nosteessa koko kryptovaluuttakentän mukana. Joulukuussa nähty Bitcoinin kurssihuippu toi myös Prasosille ison tilin; yhtiön mukaan joulukuun liikevaihto oli yhtä suuri kuin koko edeltävän vuoden. Prasos järjesti myös tuolloin IPO:n, jossa se keräsi yhtiölle 2,5 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Artikkelin mukaan listautuminen Nasdaq-pörssin First North -listalle on myös pohdinnan alla.
Prasosin tavoitteena on olla Euroopan johtava kryptovaluuttavälittäjä seuraavan kolmen vuoden aikana. Yhtiö ei ole huolissaan Bitcoinin alamäestä vuonna 2018, sillä ala menee kokonaisuutena jatkuvasti eteenpäin, kuten myös Asialinjan artikkeleissa on moneen kertaan todettu. Tämän hetken kurssikehitys ei heijasta millään tavoin alan tulevaisuudennäkymiä.
Prasosin perustaja Henry Brade (alla oleva kuva) on Suomen tunnetuin Bitcoin-asiantuntija.
I have published the 2018 edition of "10 good reasons to buy bitcoin now". https://t.co/2rkdVZBBOu #bitcoin #cryptocurrency #investing pic.twitter.com/8bUq9RN95j
— Henry Brade ⚡ (@Technom4ge) July 14, 2018
Vuonna 2018 on nähty myös selkeä trendi lainsäädännön kehityksestä. Kryptovaluutat ovat nykyisin myös EU:n ja G20-maiden asialistalla, vaikka Etelä-Korea, Japani ja Yhdysvallat keräävätkin suurimmat otsikot.
Myös Suomessa valmistellaan lainsäädäntöä aiheeseen liittyen. Tällä hetkellä virtuaalivaluuttojen vaihtopörssit eivät ole rahanpesulakien piirissä.
Prasos uskoo lainsäädännön kehityksen olevan kaikin puolin positiivinen asia. Coinmotion-palvelua on rakennettu jo nyt yhteensopivaksi pankkien tunnistautumisjärjestelmien kanssa.
Coinmotion on tällä hetkellä paras valinta aloittelevalle kryptosijoittajalle. Se on markkinoiden ainoa palvelu, josta saa apua ongelmatilanteissa myös Suomen kielellä. Coinmotion on osoittanut olevansa myös turvallinen vaihtoehto, ja nopeat siirrot suomalaisilta pankkitileiltä ovat myös plussaa.
—
Asialinjan artikkelit tuottaa Bitcoinkeskus.com. Löydät Bitcoinkeskuksesta Suomen parhaat kryptovaluuttaoppaat, aloittelijoille tarkoitettua perustietoa sekä tärkeimmät uutiset kryptovaluuttojen maailmasta.