bitcoin musta perjantai
Kryptovaluutat

Viikkokatsaus: Bitcoinin hidas toipuminen jatkuu

Viime viikon kryptokatsauksessa mainittiin edellisten päivien olleen varsin tylsiä. Hieman sama meininki on jatkunut myös maaliskuun alussa, sillä kryptovaluuttojen markkinat ovat edelleen odottavassa tilassa.

Bitcoinin kurssi hakee 12.000+ dollarin lukemia

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 11.300 dollaria. Kahden edellisen viikkokatsauksen aikaan kurssi on ollut noin 500 taalaa matalammalla. Suurempia liikkeitä ei siis ole nähty oikeastaan kolmeen viikkoon.

Bitcoinin kurssi etenee hieman ylöspäin juuri nyt ja näyttää löytäneen uuden tason 11.000 dollarin yläpuolelta. Monet tekniset analyytikot ovat olleet viime päivinä innoissaan, sillä Bitcoinin kurssi rikkoi hetki sitten kuvassa näkyvän tärkeän trendin (saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla sitä).

bitcoin kurssi

Kuva on Carter Thomasin erinomaiselta Coin Mastery -kanavalta, jota kannattaa ehdottomasti seurata.

Kuvassa näkyy kaksi oleellista asiaa: vihreällä oleva trendinlinja, joka kulkee kahden merkittävän kurssihuipun kautta. Sen lisäksi violetti viiva vaakasuoraan, joka näyttää resistance-tason noin 11.800 taalan tuntumassa. Tämä kurssitaso on toiminut kattona Bitcoinin hintakehitykselle jo useaan kertaan. Kurssi tuli alas reippaasti näistä lukemista edellisen kerran reilut kolme viikkoa sitten.

Mitä nykyisestä kehityksestä pitäisi sitten päätellä? Analyytikoiden mukaan tilanne näyttää tällä hetkellä erittäin lupaavalta. Bitcoin on pitänyt kurssitasonsa hyvin trendilinjan rikkomisen jälkeen, ja lähes kaikki merkittävät indikaattorit osoittavat juuri nyt yhteen suuntaan: ylöspäin. Tulevat viikot näyttävät, onko asia tosiaan näin.

Bitcoin dominancen nousu jatkuu

Jatketaan edelleen Bitcoin-aiheella. Yksi tämän hetken puhutuimpia trendejä on ns. Bitcoin dominance -luvun kehitys, joka on suomennettuna %-osuus koko kryptomarkkinasta.

Bitcoinin ja altcoinien (=kaikki muut kryptovaluutat) suhde etenee sykleissä, jotka ovat olleet viimeisen vuoden aikana 2-6 kuukauden mittaisia. Alla oleva kuva esittää viimeisen vuoden aikaisia tapahtumia altcoinien näkökulmasta.

altcoin

Bitcoinin markkinaosuus oli vuoden 2017 maaliskuuhun asti 80-90% maastossa, mutta sitten alkoi tapahtua. Ethereumin ICO-buumi sai aikaan valtavan altcoin-nosteen, joka huipentui viime kesäkuussa. Bitcoinin markkinaosuus laski alle 40 pinnan ja Ethereum nousi noin 32 prosentin tasolle uhkaamaan hetkellisesti jopa ykkössijaa.

Tämän jälkeen nähtiin vahva Bitcoin-kausi, joka huipentui joulukuun 20.000 dollarin kurssitasoihin. Altcoinien uusi sykli käynnistyi jo osittain marraskuun lopulla, ja sen huippu nähtiin aika tarkalleen tammikuun 4. päivän tienoilla tänä vuonna. Bitcoin dominance kävi joulukuussa noin 66 prosentissa, josta se laski tammikuun pohjille noin 32 prosenttiin.

Nyt ollaan matkalla kohti uutta Bitcoinin markkinahuippua, joka nähdään monien arvioiden mukaan noin 50 prosentin tasolla. Kyseinen lukema on ollut viime päivät 41,5 – 42,0 prosentin maastossa.

Monet tunnetut altcoinit kuten Cardano, ICON ja Populous ovat lähes samalla tasolla kuin neljä viikkoa sitten. Bitcoin on kuitenkin tässä ajassa tuplannut kurssinsa. Kysymys kuuluu: kuinka kauan Bitcoin vielä vahvistuu muuhun markkinaan nähden?

MoneroV nostaa Moneron kurssia

Monero on ollut yksi parhaiten pärjäävistä altcoineista viime viikot. Tähän on hyvä syy, sillä maaliskuun puolivälissä on tulossa MoneroV -niminen hard fork. Kyseinen operaatio tarkoittaa käytännössä sitä, että kryptovaluutan lohkoketju haarautuu kahteen osaan ennalta määrättynä päivänä ja ennalta määrätystä lohkosta.

Käytännössä valittu lohko ”kopioidaan” uuden haaran ensimmäiseksi lohkoksi. Näin ollen kaikki alkuperäistä kryptovaluuttaa omistaneet henkilöt ovat automaattisesti myös uuden kryptovaluutan omistajia samassa suhteessa.

Tässä tapauksessa jokainen Moneroa omistava henkilö saa MoneroV-kryptovaluuttaa 10:1 suhteessa, eli luvassa on ns. airdropin muodossa ilmaista rahaa. Jos mietit miksi Moneron kurssi on nousussa ennen forkkia, niin tässä on juurikin syy siihen. Vaikka MoneroV:n arvo ei tule olemaan kummoinen, niin ilmainen raha kelpaa silti monille sijoittajille.

MoneroV on herättänyt paljon keskustelua, sillä forkkia pidetään yleisesti ottaen rahastuksena ja/tai huijauksena. Ongelma on siinä, että MoneroV:n saamiseksi käyttäjän on syötettävä oma privaattiavaimensa tiettyyn palveluun. Tässä on aina riski joutua huijatuksi, sillä pahimmassa tapauksessa tilisi on sen jälkeen verkkorikollisen käytössä.

Suositeltava tapa on luoda uusi lompakko, johon Monerot siirtää ennen forkin tapahtumista. Tämän jälkeen XMR-valuutan voi siirtää takaisin ”oikeaan lompakkoon” ja käydä hakemassa XMV:t itselleen privaattiavaimella, joka antaa pääsyn tyhjänä olevaan virtuaalikukkaroon.

MoneroV:stä löytyy paljon keskustelua Twitterissä, Bitcointalk-foorumilta sekä Moneron reddit-sivulta.

Rippleä huhuttiin taas kerran seuraavaksi Coinbase-valuutaksi

Viime päivinä nähtiin pieni kurssipyrähdys Rippleltä – kiitos uudestaan pintaan nousseiden Coinbase-huhujen. XRP-token käväisi pikaisesti noin 20 prosentin myötätuulessa, kunnes Coinbase ampui huhut alas ja sai Ripplen kurssin palautumaan lähes lähtötasoonsa. Tsekkaa tästä reaaliaikainen Ripplen kurssi.

Coinbase on yksi maailman suosituimmista kryptovaluuttavälittäjistä. Sen voisi sanoa olevan Coinmotionin amerikkalainen versio. Molemmat palvelut ovat erityisesti aloittelevien käyttäjien suosiossa, ja niistä on mahdollista kotiuttaa varoja myös pankkitilille.

Coinbase tarjoaa tällä hetkellä mahdollisuuden ostaa Bitcoinia, Litecoinia, Ethereumia ja Bitcoin Cashia. Yhtiön tulevista valuutoista nousee spekulaatioita aina parin kuukauden välein. Tällä on merkitystä siksi, koska kryptovaluutan pääsy Coinbasen valikoimiin lisäisi todennäköisesti merkittävästi sen kysyntää.

brad garlinghouse ripple

Kuvassa Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse, joka on yksi kryptovaluuttojen maailman tunnetuimpia henkilöitä. Kuvakaappaus tästä Youtube-videosta (vanha haastattelu).

Rippleä huhuttiin Coinbaseen edellisen kerran kaksi kuukautta sitten, ja silloinkin kyseessä oli uutisankka. Tuorein spekulaatio lähti liikkeelle, kun Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse oli nimetty CNBC:n Fast Money -ohjelmaan tiistaille. Samassa lähetyksessä oli myös Coinbasen COO, joten moni alkoi spekuloida uutisella, että Coinbasen ja Ripplen julkistavat ohjelmassa yhteistyönsä.

Prasos Oy vähättelee pankkikohua

Lopuksi vielä asiaa Prasos Oy:stä, joka on noussut kovaa vauhtia pohjoismaiden suurimmaksi palveluntarjoajaksi kryptovaluuttojen alalla. Prasos Oy pyörittää mm. suosittua Coinmotion-palvelua, jossa sillä on tällä hetkellä noin 60 000 suomalaista asiakasta.

Yle uutisoi viikko sitten varsin reippaasti yhtiön tilanteesta: Pankit sulkivat suomalaisen bitcoin-välittäjän tilejä – “Olemme melkein pankkisaarrossa”.

Artikkelin mukaan Prasoksen tilanne on haastava, sillä suomalaispankit eivät suostu yhteistyöhön sen kanssa. Ylen jutussa oli Prasoksen toimitusjohtaja Henry Braden kommentti, joka kuului näin:

”Me olemme melkein pankkisaarrossa. Meillä alkaa olla vaihtoehdot vähissä.”

Prasos on kommentoinut tapausta uusimassa bittirahan viikkokatsauksessa. Henry Brade antaa tilanteesta nyt huomattavasti positiivisemman lausunnon:

Pitkällä tähtäimellä tämä ei tule olemaan minkäänlainen ongelma. Prasos Oy neuvottelee parhaillaan useiden kotimaisten ja ulkomaalaisten pankkien kanssa tilien avaamisesta. Pankkien toiminta ei vaaranna mitään Prasosin palveluita tai asiakkaiden varoja” (Lähde: Bittiraha)

Tilanne on siis huomattavasti parempi, mitä Ylen kirjoittama juttu antaa äkkiseltään ymmärtää. Tämä on hyvä asia, sillä Coinmotion on tällä hetkellä markkinoiden paras palvelu aloittelevalle kryptosijoittajalle. Kyseessä on äärimmäisen helppokäyttöinen softa, josta rahat saa myös nopeasti omalle pankkitililleen.

Jos olet aikeissa sijoittaa Bitcoiniin, kannattaa lukea läpi Bitcoinkeskuksen artikkeli aiheesta Bitcoin osto – miten ja mistä ostaa Bitcoineja. Siinä on käyty läpi tilin avaaminen sekä virtuaalivaluutan osto- ja myyntiprosessi Coinmotion-palvelussa.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *