bitcoin kesä
Kryptovaluutat

Viikkokatsaus: hiljainen kesä jatkuu kryptovaluuttojen markkinoilla

Kryptovaluuttamarkkinat ovat viime viikon tavoin hiljaisissa tunnelmissa. Piensijoittajien kiinnostus kryptoihin on tällä hetkellä matalammalla, kuin kertaakaan vuonna 2018.

Bitcoinin kurssi etenee kohti seuraavan trendin alkamista

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman alle 7500 dollarissa. Edellisen viikkokatsauksen aikaan oltiin 8200-8300 dollarin lukemissa. Laskua on tullut reippaasti, joka tapahtui pääasiassa viime viikon tiistain ja keskiviikon aikana. Kurssi on sahannut vaakasuoraan viimeiset 6-7 päivää, ja kävi alimmillaan eilen 7100 dollarissa.

Bitcoin on tällä hetkellä päättämässä kolmatta bear market -jaksoaan puolen vuoden aikana. Tähän viittaa eilinen kurssiliike, joka tapahtui täsmälleen alla olevan kuvan osoittamassa paikassa.

Kuten kaavio kertoo, Bitcoinin kurssi on edennyt hyvin kaavamaisesti joulukuun huipuista lähtien. Tällä hetkellä käynnissä on kolmas pidempi laskukausi, joka on mahdollisesti juuri päättynyt. Jos kulunut vuosi ennustaa yhtään tulevaa, niin Bitcoinin kurssi kääntyy nousuun ja palautuu jonnekin 8500-9000 dollarin tienoille.

Mielenkiintoista tässä kuvassa on se, että jokaisen laskukauden pohja on aina entistä korkeammalla. Tämän lisäksi volyymi on selvässä laskussa, mikä on hyvä asia, jos kurssit menevät alaspäin. Jos markkinaa manipuloidaan parhaillaan (mikä on hyvin mahdollista), niin manipuloijilla on jokaisen rallin alkaessa vähemmän muskeleita painaa hintaa alas.

Tällä hetkellä markkinat ovat odottavissa tunnelmissa. Piensijoittajien kiinnostus kryptovaluuttoihin on alempana kuin 8-9 kuukauteen. Monet ovat menettäneet alkuvuoden romahduksissa paljon rahaa, eikä heillä ole kiinnostusta riskeerata ennen selvää kurssin käännettä. Suuri nousukausi ei näytä juuri nyt olevan kulman takana.

EOS MainNet puhuttaa

EOS on tämän hetken puhutuin kryptovaluutta (tai token). Dan Larimerin projekti on saanut paljon julkisuutta vuoden 2018 puolella, sillä kyseessä on massiivinen ICO, joka on ollut käynnissä jo vuoden päivät.

EOS:n kehitystyö ottaa parin päivän päästä ison askeleen, sillä edessä on ns. MainNet-julkaisu. Käytännössä kryptovaluuttaprojektin testaus ja kehitystyö tehdään TestNetissä eli testiverkossa. Kun työ on saatu riittävän pitkälle, koodi julkaistaan MainNetissa, joka on siis varsinainen ”tuotantoversio” lohkoketjusta.

EOS:n ICO on järjestetty Ethereum Smart Contract -alustalla, joten kaikki EOS-tokenit ovat tällä hetkellä Ethereumin ERC20-standardin mukaisia. Kun EOS MainNet käynnistyy, kaikki tokenit on siirrettävä varsinaiseen lohkoketjuun. Tätä kutsutaan nimellä token swap. Käytännössä jokaisen omistajan on tehtävä tietyt toimenpiteet tokeneiden konvertointia varten.

Helpoin tapa on siirtää EOS-tokenit pörsseihin, jotka suorittavat konvertoinnin puolestasi. Maailman tunnetuin pörssi Binance on yksi näistä. Tokenit on siirrettävä pörssiin hyvissä ajoin ennen MainNetin käynnistystä, joka tapahtuu 2.6 (22:00 UTC). Jos omistat tällä hetkellä EOS-tokeneita, niin muista toimia ajoissa.

EOS-projektin rasitteena on ollut viime päivinä myös turvallisuusongelmat.

Ilmeisesti yllä mainitut bugit on korjattu, mutta projektia kohti sataa tasaisesti negatiivista julkisuutta sosiaalisessa mediassa. EOS:llä on paljon vihaajia, mutta moni myös uskoo vakaasti Larimerin projektin menestyvän huikeasti.

51% hyökkäykset yleistyvät?

Kuluneella viikolla on puhuttu paljon ns. 51% hyökkäyksistä kryptovaluuttoja kohtaan. Mitä tämä oikein tarkoittaa?

Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, jossa louhinta -niminen prosessi on avainasemassa (lue laajempi artikkeli aiheesta: lohkoketjuteknologia). Bitcoin, sen eri forkit sekä monet vanhemmat kryptovaluutat käyttävät yhä Proof of Work -nimistä konsensusalgoritmia. Tämä tarkoittaa sitä, että lohkoketjun uudet lohkot muodostetaan tietokoneiden raskaan prosessointityön tuloksena. Verkkoon on kytkettävä valtava määrä sähköä ja tehoa kuluttavia laitteita, jotka ratkovat matemaattisia ongelmia kellon ympäri.

Yllä olevassa kuvassa on ns. ASIC-louhija, jota käytetään nykyisin Bitcoinin louhintaan. Se on erikoisvalmisteinen laite, joka on optimoitu vain tähän tarkoitukseen.

Monet uudet kryptovaluutat perustuvat Proof of Stake -nimiseen algoritmiin (tai sen eri variaatioihin). Siinä validaattoreina toimivat tahot, jotka omistavat eniten kyseistä kryptovaluuttaa. Fyysisiä louhintalaitteita ei tarvita, mikä tekee tästä vaihtoehdosta huomattavasti kevyemmän.

51% hyökkäyksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa yksittäinen taho saa haltuunsa yli puolet lohkoketjun louhintatehosta. Tämän jälkeen hyökkääjä voi ottaa lohkoketjun haltuunsa ja syöttää muille louhijoille virheellistä informaatiota. Seurauksena on luonnollisesti kryptovaluutan kaappaus ja valtavat rahalliset menetykset. Hyökkääjä voi myös perua jo tehtyjä transaktioita aiheuttaen näin ollen ongelmia myös pörsseille.

Viime viikolla Bitcoin Gold -niminen kryptovaluutta joutui 51%-hyökkäyksen uhriksi. Tarkka summa ei ole tiedossa, mutta todennäköisesti vahingot olivat miljoonissa. Verge-kryptovaluutta joutui jo toistamiseen vastaavan hyökkäyksen uhriksi.

Tapausten johdosta on perustettu sivu crypto51.app , joka laskee teoriassa kustannukset 51% hyökkäykselle NiceHash-palvelun kautta. Nykyisin louhintatehoa voi ostaa kyseisestä palvelusta, joten hyökkääjän ei tarvitse hankkia fyysisiä laitteita. Kustannukset ovat teoriassa todella matalat monille pienille kryptovaluutoille.

Bitcoin Goldin ongelmana on sen hajautusalgoritmi (hashing algoritm). Jos kryptovaluutta käyttää samaa algoritmia kuin moni muukin, louhintatehoa on silloin paljon markkinoilla. Hyökkääjien on helppo siirtää louhijat parista muusta kryptovaluutasta ja kohdistaa ne ainoastaan yhden kimppuun. Tämä koskee erityisesti kryptovaluuttoja, joilla on sama algoritmi kuin Bitcoinilla.

Rikollisten on lopulta pystyttävä myös hyötymään tilanteesta taloudellisesti, mikä pitää toistaiseksi hyökkäykset poissa pienimpiin kryptovaluuttoihin. Tämä mahdollisuus kannattaa kuitenkin pitää mielessä, kun teet kryptosijoituksia.

Sveitsi on Euroopan kärkimaa kryptovaluutoissa ja lohkoketjuissa

Lopuksi vielä tutkimustuloksia Euroopasta. Sveitsi on nimetty Blockshow Europen tuoreessa tutkimuksessa Euroopan ykkösmaaksi lohkoketjuteknologian ja kryptovaluuttojen parissa työskenteleville yrityksille. Tutkimus kartoitti 48 eri maata ja siinä käytiin läpi kryptovaluuttoihin liittyvää lainsäädäntöä, verotusta yms. asioita.

Sveitsin jälkeen listalla tulevat Malta ja Gibraltar – Iso-Britannia seuraa neljäntenä. Suomen sijaluku ei ole tiedossa, mutta valitettavasti arvaus on lähempänä sijaa 48 kuin ykköspaikkaa.

Sveitsin ykköspaikka perustuu pitkälti maan hallinnon proaktiivisin toimiin kryptovaluuttoihin liittyen. Tästä esimerkkinä on mm. Zugin alueelle on perustettu erityinen Crypto Valley. Sen lisäksi kryptosijoittajille on tarjolla erilaisia veroetuja.

Gibraltar on houkutellut maahan jo 200 ICO-startuppia. Lisäksi maa on avannut erillisen pörssin nimeltään Gibraltar Blockchain Exchange (GBX), jonka se mainostaa olevan World-Leading Token Sale Platform and Cryptocurrency Exchange.

Malta on ollut puolestaan otsikoissa jo useaan otteeseen tämän vuoden puolella. Saarivaltio kutsuu itseään jo nyt nimellä blockchain island, ja se on houkutellut muutamia suuria pörssejä siirtämään toimintojaan. Tunnetuin on ehdottomasti Binance, joka on tällä hetkellä maailman suosituin pörssi. Maa valmistelee myös laajempaa lakipakettia kryptovaluuttoihin liittyen. Maltasta on tullut jo pelialan ykköskohde Euroopassa, ja maa on selkeästi matkalla kohti samaa tavoitetta myös kryptovaluuttamarkkinoilla.

Kuva: Pexels

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko E

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *