bitcoin romahdus
Kryptovaluutat

Viikkokatsaus: kryptomarkkinat syöksyivät uusiin pohjalukemiin

Vuosi 2018 on ollut vaikeaa aikaa kryptosijoittajille, sillä positiivisesti startannut tammikuu muuttui päivä päivältä synkemmäksi. Helmikuu ei ole tuonut matalapaineeseen muutosta – päin vastoin. Bitcoinin kurssi romahti tällä viikolla alle 8000 dollarin, mikä sai kokeneetkin sijoittajat hermostumaan.

Bitcoinin kurssi testasi 200 päivän keskiarvoa

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 8400 dollarissa. Tasan kuukausi sitten pyörittiin vielä 17.000 dollarin tasolla, mikä tarkoittaa yli 50 prosentin romahdusta. Viime viikon katsauksessa puhuttiin tylsimmästä viikosta kuukausiin, jolloin Bitcoin sahasi lähinnä 11.000 dollarin molemmin puolin. Kulunut viikko on ollut aivan toista maata.

Kurssit lähtivät tasaiseen laskuun jo alkuviikolla, mutta suurimmat romahdukset tapahtuivat torstain ja perjantain aikana. Bitcoinin kurssi kävi pahimmillaan noin 7800 dollarissa, josta se ponnisti ripeästi 9000 dollarin tasolle. Tämä liike ei ollut sattumaa, sillä pohja tuli vastaan täsmälleen Bitcoinin 200 päivän keskiarvohinnassa. Kyseinen kurssihinta on erittäin vahva rajapyykki, jonka alittaminen olisi iso yllätys. Viime päivinä kurssi on pysynyt pääasiassa 8000 ja 9000 dollarin välissä.

Kurssin romahdukselle on esitetty monenlaisia teorioita. Tammikuu on ollut kokonaisuutena kuin negatiivisen uutisten tsunami, joten yksittäistä tekijää on mahdoton nostaa esillä. Hermostuttavia uutisia on tippunut markkinoille päivä toisensa jälkeen. Yleensä ne julkaistaan vielä revittelevillä otsikoilla, jotka säikyttävät varmasti jokaisen harrastesijoittajan. Hyvä esimerkki on viime viikon tapaus Intia, jonka Express UK uutisoi otsikolla: End for cryptocurrency as finance minister warns he will BAN Bitcoin use.

Intia ei ole pistämässä Bitcoinia bänniin, eikä ole mikään muukaan maa. Tällä hetkellä markkinoihin halutaan tiukempaa säätelyä, minkä avulla rikolliset ICO:t ja rahanpesu saadaan kitkettyä. Tämä tarkoittaa mm. tiukentuvia KYC-säädöksiä, jotka on otettu käyttöön Etelä-Koreassa. Näillä toimenpiteillä on ainoastaan positiivinen vaikutus kryptomarkkinaan pitkässä juoksussa.

Kohu Tetherin ympärillä paisuu

Kryptovaluutta Tether on ollut yksi vuoden 2018 merkittävimpiä aiheita. Kyseessä on muista virtuaalivaluutoista poikkeava kolikko, joka on sidottu 1:1 suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Ongelma on siinä, että valtava joukko ihmisiä on menettänyt uskonsa tämän takauksen olemassaoloon. Nettisalapoliisi nimeltään Bitfinexed on grillannut Tetheriä jo parin kuukauden ajan tästä aiheesta. Yhtiötä syytetään Bitcoinin kurssin manipuloinnista Tetherin avulla, jotka on printattu maailmaan ilman luvattua takausta. Eli täysin tyhjästä.

Tether voisi hälventää epäilykset auditoinnin avulla, mutta yhtiö on luvannut suorittaa tämän toimenpiteen turhaan jo parin vuoden ajan. Uusin käänne tapahtui viikko sitten, jolloin Tether ilmoitti lopettaneensa yhteistyön auditointiyritys Friedman LLP:n kanssa. Tämä ilmoitus lisäsi jälleen vettä huhumyllyyn, jonka mukaan Tetherin tilit eivät ole kunnossa.

Ei tässä vielä kaikki. Jopa Bitcoin.com uutisoi viime viikolla tetherreport.com -sivustosta, joka sisältää yksityishenkilön tutkimuksen Tetherin tilanteesta. Sivuston yhteenveto kuuluu näin:

  • Author’s opinion – it is highly unlikely that Tether is growing through any organic business process, rather that they are printing in response to market conditions.
  • Tether printing moves the market appreciably; 48.8% of BTC’s price rise in the period studied occurred in the two-hour periods following the arrival of 91 different Tether grants to the Bitfinex wallet.
  • Bitfinex withdrawal/deposit statistics are unusual and would give rise to further scrutiny in a typical accounting environment.
  • If there is questionable activity, the author believes a 30-80% reduction in BTC price could be forecast.

Ei hyvältä kuulosta.

Edellä mainittujen kohujen lisäksi johtavat talouskanavat uutisoivat viime tiistaina haasteesta, jonka Yhdysvaltojen futuuri- ja optiotreidausta valvova viranomainen, Commodity Futures Trading Commission (CFTC), oli lähettänyt Tetherille sekä Bitfinex-pörssille. Mielenkiintoista on se, että haaste oli lähetetty jo joulukuussa, mutta se tuli julkisuuteen viime viikolla. Tästä saatiin taas aikaan uusi kohu ja uusi laskumarkkina Bitcoinin kurssille.

Tetherin tilanne jakaa mielipiteet rajusti. Se on tällä hetkellä useiden pörssien käytössä, jotka eivät halua operoida fiat-rahalla. Lisäksi Tether toimii sijoittajien vaihtoehtona dollareille, ja sen volyymi on jatkuvasti 3-4 suurimman kryptovaluutan joukossa.

Tetherin romahtamisella voisi olla rajut vaikutukset koko markkinaan. Totuutta ei kuitenkaan tiedä kukaan, ja tämä epävarmuus on ollut yksi monista viime viikkojen murheista.

Petro on maailman ensimmäinen valtiollinen kryptovaluutta

Venezuela on ollut jo pari vuotta otsikoissa maan taloudellisesta tilanteesta johtuen. Kansa näkee nälkää, sairaaloissa ei ole lääkkeitä ja Bolivar-valuutta on hyperinflaation kourissa. Samaan aikaan Venezuelan valtiolla on maailman suurimmat öljyreservit. Valitettavasti tämä vauraus ei näy kansalaisten elinoloissa, jotka ovat järkyttävät.

Kuva: Venezuelan kansalaiset toivovat muutosta maan epätoivoiseen tilanteeseen.

Kryptovaluutat ovat tarjonneet Venezuelan asukkaille mahdollisuuden säilyttää varallisuutensa hyperinflaation jyllätessä. Toiset ovat turvautuneet myös kryptovaluuttojen louhintaan, josta saaduilla tuloilla elätetään monta perhettä.

Nyt Venezuelan valtio aikoo lanseerata oman kryptovaluuttansa, jonka white paper (= tekninen kuvaus) julkaistiin pari päivää sitten. Petro-nimisen virtuaalivaluutan takauksena on presidentti Nicolas Maduron mukaan öljy. Kyseessä on Ethereumin ERC20-standardin mukainen valuutta, mikä voi madaltaa kynnystä saada se treidattavaksi maailman eri pörsseihin. Venezuela alkaa kaupitella Petroa institutionaalisille sijoittajille kuukauden päästä.

Kyseessä on mielenkiintoinen tapaus, sillä Petro on maailman ensimmäinen valtion lanseeraama ja hallinnoima kryptovaluutta. Sijoittajien kannalta ongelmana on sen arvonmääritys. 60 taalaa maksava Petro on öljyn takaama…teoriassa. Venezuelan hallitus lähinnä lupaa, että se hankkii yhden barrelin öljyä jokaista Petroa kohti.

Lisäksi se antaa Petron white paperissa laskukaavan, joka määrittelee sen vaihtoarvon fiat-valuutta Bolivariin nähden. Tässä laskukaavassa on kuitenkin määrittelemätön alennusprosentti, jonka avulla Venezuelan valtio voi päättää mielivaltaisesti sen reaalimaailman arvon.

Petron haltija ei voi konvertoida omistuksiaan öljyksi, ja sen arvo riippuu lähinnä hallituksen armeliaisuudesta. Venezuela on tuhonnut onnistuneesti jo yhden valuutan. Harva uskoo siihen, että Venezuelan kontrollissa olevan Petron tulevaisuus olisi paljon valoisampi.

Kuulostaa siltä, että maan kansalaiset sijoittavat jatkossakin rahansa Bitcoiniin.

Bitcoinin skaalaus alkaa toimia

Lopuksi vielä positiivisia uutisia liittyen Bitcoiniin. Transaktiovolyymit ovat tällä hetkellä korkealla, mutta bittiraha liikkuu todella nopeasti tililtä toiselle.

Transaktio-ongelma oli huipussaan joulukuun alkupuolella, jolloin Bitcoinin kurssi kohosi aina 20.000 dollarin tasolle. Transaktiokustannukset lähtivät nousuun, sillä markkinoilla oli paljon spekuloivia sijoittajia, jotka halusivat maksaa nopeista siirroista. Mitä useampi henkilö maksaa vapaaehtoisesti kalliita siirtomaksuja, sen korkeammaksi keskimääräinen hinta nousee. Louhijat  priorisoivat korkeita maksuja, joten piensijoittajien siirrot tippuivat kauas jonon pohjalle.

Nyt tilanne on parantunut valtavasti, kuten yllä oleva kuva osoittaa. Asiaa on auttanut jo viime kesänä tehty SegWit-päivitys, joka on otettu käyttöön yhä laajemmin viimeisen kuukauden aikana. Lisäksi transaction batching eli siirtojen ”niputtaminen” eri pörssien toimesta on parantanut verkon kapasiteettia.

Seuraava isompi muutos on salamaverkkoteknologian käyttöönotto. Lightning Network -nimellä kulkeva protokolla on ns. off-chain­ -pohjainen ratkaisu. Sen avulla transaktiot voidaan siirtää varsinaisen lohkoketjun yläpuolelle ja käsitellä omalla tasollaan salamannopeasti. Lightning Network -koneiden verkko laajenee tällä hetkellä kovaa vauhtia, ja siinä suoritetaan jatkuvasti onnistuneita transaktioita.

Salamaverkkoteknologia on merkittävä koko kryptomarkkinan kannalta, sillä se voi tehdä monet Bitcoinin kilpailijoista tarpeettomiksi. Tällä hetkellä vaihtoehtoiset valuutat tarjoavat kilpailueduksi nopeat ja halvat transaktiot, joihin Bitcoin ei juuri nyt kykene. Salamaverkko voi muuttaa asetelman hyvinkin nopeasti.

Asialinjan viikkokatsaukset tuotaa bitcoinkeskus.com. Löydät Bitcoinkeskuksesta ajankohtaisia uutisia sekä hyödyllisiä oppaita merkittävistä kryptovaluutoista. Sivuston oppaissa on käytä läpi mm. seuraavat kryptovaluutat: Bitcoin, Litecoin, Qtum, ICON, Cardano, Bitcoin Cash, Stellar Lumens, Monero, Tron – ja monia muita! Uusimmassa oppaassa tutustutaan siihen, kuinka Nano (RaiBlocks) oikein toimii.

Kuva: Flickr / andreasAzp, Pixabay

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *