bitcoin vuoristorata
Kryptovaluutat

Viikkokatsaus: kryptovaluutat vuoristoradassa

Kryptovaluuttojen maailmassa riitti viime viikolla tapahtumia. Lähes 3000 dollarin hintaromahdus vain kolmessa päivässä osoitti jälleen, kuinka vaikea Bitcoinin kurssitasoja on ennustaa. Kuin tyhjästä pudonneet pommit ravisuttivat markkinoita pahemman kerran.

Bitcoin pyrkii takaisin viisinumeroiselle kurssitasolle

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman yli 9300 dollaria. Viime viikon katsauksessa kurssi oli 2000 dollaria korkeamammalla, ja katseet oli asetettu tiukasti jopa 12000+ dollarin tasoille. Suunta oli kuitenkin täysin päin vastainen. Pahimmillaan Bitcoin käväisi noin 8500 dollarissa perjantaina, eli kurssi romahti muutamassa päivässä tuhansien dollareiden arvosta.

Tähän kurssilaskuun oli selkeät syyt, ja niihin palataan raportissa hieman myöhemmin. Kyse oli pääasiassa yksittäistapauksista, jotka aiheuttivat epävarmuutta muutaman päivän ajan. Bitcoinin kurssi on toipunut oikeastaan vasta sunnuntai-iltapäivästä lähtien, jolloin se palautui 9-alkuiselle tasolle.

Bitcoinin reaaliaikainen kurssi:

 

Viime viikon katsauksessa Bitcoin-näkymiä kuvailtiin varsin positiivisiksi. Niin sanottu TA-porukka eli tekniseen analyysiin luottavat treidaajat odottivat kautta linjan mukavaa nousua. Kuin tyhjästä pudonneet pommit kuitenkin osoittivat, miten arvaamaton kryptomarkkina voi pahimmillaan olla. Nyt trendikäyriä on jouduttu vetämään uusiin pisteisiin, joten Bitcoinin suunta on jälleen hakusessa

Edellisissä artikkeleissa mainittu Bitcoinin markkinaosuus on tasaantunut viime viikon romahdusten myötä noin 42 prosentin tasolle. Paine on edelleen kohti 50 prosenttia, mutta Bitcoin dominance ei näytä juuri nyt erityisemmin liikkuvan.

Tällä hetkellä markkinoille ollaan odottavissa tunnelmissa. Saadaanko Bitcoinin taakse uutta volyymia, vai käydäänkö 7000-8000 dollarin support-tasoja kokeilemassa vielä uudelleen? Bitcoin voi olla kolmen päivän päästä yhtä hyvin 11000 tai 8000 dollaria.

Mt. Goxin haamu palasi kummittelemaan markkinoille

Yksi viikon suurimmista puheenaiheista oli ehdottomasti Mt. Gox. Kyseessä on japanilainen kryptovaluuttapörssi, joka meni konkurssiin neljä vuotta sitten. Mt. Gox joutui valtavan hakkeroinnin uhriksi, sillä pörssistä varastettiin jopa 850.000 Bitcoinia. Nykyrahassa varkauden arvo olisi huimat 8 miljardia (!!!) dollaria.

Mt. Goxin hakkerointi romahdutti aikoinaan markkinat pahemman kerran, ja nyt se palasi jälleen tuhoamaan sijoittajien omaisuutta. Tämä johtui siitä, että konkurssipesän hoitaja päätti dumpata 35.000 Bitcoinia markkinoille ns. over the counter -diilin sijasta, jossa ostaja haetaan pörssin ulkopuolella.

Viikko sitten julki tullut raportti paljastaa hämmästyttävät yhtäläisyydet Bitcoinin joulukuusta alkaneiden kurssiromahdusten sekä Mt. Goxin pesänhoitajan myyntipäivien osalta. Käytännössä Bitcoin koki suurimmat kurssiromahduksensa aina silloin, kun Mt. Goxin Bitcoinit dumpattiin markkinoille.

Kuvassa Mt. Gox pesänhoitajan Bitcoin-myynnit sekä kurssikäyrä. Lähde @matt_odell (linkki alkuperäiseen twiittiin kuvassa)

Asiasta on käyty valtavasti keskustelua viime päivinä. Vaikuttiko Mt. Goxin dumppaus todella markkinoihin, vai oliko todellinen syy sisäpiiritiedon hyödyntäminen. Tiesivätkö jotkut tahot myyntien tulevan ja vauhdittivat tapahtumaa omilla shorttauksillaan? On hyvin merkillistä, että noin iso määrä Bitcoineja dumpattiin markkinoille otc-kaupan sijaan.

Mt. Goxin pesänhoitaja Nobuaki Kobayashista tuli yhdessä päivässä kryptomarkkinoiden tunnetuin henkilö. Tieto Mt. Gox -konkurssipesän myynneistä sai markkinat hermostumaan ja spekuloimaan uusilla myynneillä.

Miehen hallussa on muuten edelleen yli 160.000 Bitcoinia, mutta ilmeisesti uusia dumppauksia ei ole hetkeen luvassa.

Binancen ”hakkerointi” säikäytti sijoittajat

Lähes samaan aikaan Mt. Gox -casen yhteydessä tapahtui toinen sijoittajia säikäyttänyt tapaus. Maailman suurimmaksi pörssiksi noussut Binance joutui kohun keskelle, kun yhtiön asiakkaiden kryptovaluuttoja oli myyty heidän tietämättään. Samaan aikaan Viacoin-niminen kryptovaluutta raketoi ylös valtavaa vauhtia. Mitä ihmettä oikein tapahtui?

Pölyn laskeuduttua tilanne selvisi varsin nopeasti. Kyseessä oli ovela hyökkäys, jossa Binancen käyttäjien tietoja oli kerätty ns. phishing-sivuston avulla usean kuukauden ajan. Verkkokalastelusivu on aidonnäköinen kopio rikoksen kohteena olevasta palvelusta. Kun pahaa aavistamaton uhri kirjautuu tililleen phishing-saitin kautta, hän luovuttaa tunnuksensa tietämättään verkkorikollisille.

Binancen tapauksessa rikolliset loivat feikkisaitin käyttämällä sen verkko-osoitteessa latinalaista n-kirjainta, jonka alapuolella on todellisuudessa pieni piste (katso alla oleva kuva).

binance hakkerointi feikkiosoite

Tämän jälkeen hämärämiehet ostivat kyseiselle saitille Google-mainoksia, jolloin se näkyi hakutuloksissa ensimmäisenä. Todella moni internetin käyttäjä kirjoittaa sivuston nimen Googlen hakukenttään eikä suoraan Binance.com tai käytä kirjanmerkkejä. Moni tämänkin artikkelin lukija on tullut Asialinjalle kirjoittamalla sanan Google-hakuun, eikä osoitekenttään asialinja.com.

Tällaisella toiminnalla altistaa itsensä verkkorikollisten uhriksi, kuten case Binance osoitti. Tallenna tärkeät sivustot kirjanmerkkeihin, jotta olet aina 100% varma siitä, ettet syötä käyttäjätietojasi phishing-sivustolle.

Kun rikolliset olivat keränneet riittävän määrän käyttäjätunnuksia, he loivat 31 feikkitiliä Binanceen ja ostivat niillä Viacoin-valuuttaa. Tämän jälkeen tileille asetettiin myyntikäskyt törkeän korkeilla pyynneillä, joihin Viacoinin hinta ei ikinä nousisi…ellei jostain ilmaantuisi valtava määrä sen ostajia. Mutta nyt niitä löytyi. Rikolliset möivät uhrien tileiltä kaikki kryptovaluutat Viacoineiksi, ja tekivät valtavat voitot.

Binance hoiti tilanteen kuitenkin mainiosti. Yhtiön automaattinen seuranta huomasi epäilyttävät markkinaliikkeet ja sulki välittömästi ulosmaksut, jolloin rikolliset eivät saaneet rahojaan ulos pörssistä.

Tämän jälkeen Binance palautti kaikille käyttäjille heidän menetyksensä parissa päivässä. Yhtiö sai syystäkin vuolaasti kiitoksia asiakkailtaan, vaikka tässä tapauksessa syy olikin huolimattomien käyttäjien.

Toivottavasti joku lukijoistamme saa tästä tapahtuneesta vinkin omaan netin käyttöön. On tärkeä huomata, että kaksivaiheisen autentikoinnin käyttö ei myöskään auttanut tässä tapauksessa. Eli kyseinen turvakeino ei ole mikään aukoton esto tilin väärinkäytölle. Se on silti hyvä olla aina voimassa.

John Oliver nauratti loistavalla videolla

Vakavien aiheiden jälkeen on hyvä ottaa pieni loppukevennys, jonka tarjoaa HBO ohjelmallaan Last Week Tonight by John Oliver. Uusimmassa jaksossa käsiteltiin nimittäin kryptovaluuttoja, ja kyseessä on suorastaan fantastinen pläjäys.

LTW by John Oliver käsittelee vakavia aiheita huumorin avulla, ja onnistuu selittämään kryptovaluuttojen toimintaperiaatteet todella hyvin. Suosittelen vahvasti katsomaan tämän jakson, jos et ole ”kryptonatiivi”. Kirsikkana kakussa on Carlos Matosin legendaarinen BITCONNEEEEEEEEECT -show, joka nähdään totta kai myös videolla.

Voit katsoa kyseisen jakson Youtubesta:

Mainitaan lopuksi myös mielenkiintoinen uutinen kotimaasta. Suomeen on nimittäin perustettu äskettäin maan ensimmäinen kryptovaluuttayhdistys nimeltään Konsensus Ry.

Lainaus yhdistyksen tiedotteesta:

“Konsensus on kryptovaluutta-alan ääni Suomessa. Tulemme ottamaan aktiivisen aseman alan uutisten ja kirjoitusten kommentoinnissa, alaa koskevan tietoisuuden lisäämisessä sekä vaikuttamistyössä erilaisiin alaa fundamentaalisesti koskettaviin asioihin, kuten verotukseen ja pankkipalveluihin. Lisäksi järjestämme tapaamisia, paneelikeskusteluja, koulutustilaisuuksia ja muuta toimintaa kryptoalaan liittyen.”

Asialinja suosittelee kaikkia kryptovaluutoista kiinnostuneita liittymään mukaan Konsensus Ry:n toimintaan!

Telegram: https://t.me/KonsensusRy
Facebook: https://www.facebook.com/KonsensusRy/
Jäseneksi: niko@omnifinn.com (ilmoita nimesi ja sähköpostisi)

Asialinjan artikkelit tuottaa Bitcoinkeskus.com. Löydät Bitcoinkeskuksesta Suomen parhaat kryptovaluuttaoppaat, aloittelijoille tarkoitettua perustietoa sekä tärkeimmät uutiset kryptovaluuttojen maailmasta. Tässä artikkelissa käsitellyt Mt. Gox ja Binance-casesta löydät yksityiskohtaisemmat esittelyt Bitcoinkeskuksesta. Jos haluat avata tilin Binancelle, lue ensin läpi tämä Binance-opas.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *