bitcoin sijoittaminen
Kryptovaluutat

Viikkokatsaus: kryptovaluuttojen markkinat odottavissa tunnelmissa

Kulunut viikko on ollut kryptomaailman mittapuulla varsin tylsä. Markkinat ovat täsmälleen samoissa lukemissa kuin edellisen katsauksen aikoihin, eikä maailmalta ole kuulunut viime aikoina mitään järisyttäviä uutisia.

Sijoittajat ovat odottavissa tunnelmissa

Bitcoinin kurssi oli edellisen viikkokatsauksen aikaan hieman alle 11.000 dollarissa. Tällä hetkellä virallinen kurssi on 10.777 dollaria, joten markkina ei ole liikkunut seitsemän päivän aikana mihinkään.

Käytännössä tilanne on hieman toinen, sillä Bitcoinin kurssi on ollut reilut tuhat dollaria alempana useita päiviä. Kurssihuippu nähtiin keskiviikon tienoilla, jolloin Bitcoinin kohosi tietyissä pörsseissä aina 12.000 dollariin saakka. Nousun takana ei ollut riittävästi volyymia, joten edessä oli nopea taantuma lähtötasolle. Viimeiset 3-4 päivää kurssi on ollut 9500-10.000 dollarin välimaastossa.

Kurssien pieniin nousuihin ja laskuihin ei ole tällä hetkellä mitään suurempaa syytä. Markkina hakee suuntaa, ja analyytikot piirtävät innoissaan erilaisia support ja resistance -tasoja kurssigraafien päälle.

Yleisellä tasolla on hyvä muistaa, että vahva markkinaliike (suuntaan tai toiseen) tarvitsee riittävästi volyymia taakseen. Volyymi on kuin tuuli purjeveneen purjeissa. Jos markkina nousee tai laskee nopeasti pienellä volyymilla, niin kyseinen liike korjaantuu yleensä hyvin nopeasti.

 

Bitcoinin kurssi on yrittänyt päästä erilaisten resistance-tasojen läpi viime viikkoina, mutta takana ei ole ollut riittävästi volyymia. Näin ollen kurssi on palautunut pienen nousun jälkeen takaisin lähtötasolle.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Bitcoinilla on paljon ostajia noin 9500 dollarin tuntumassa. Bittirahan 200 päivän liikkuva keskiarvo on juuri nyt 8600 dollarissa, ja kurssi putoaminen sen alapuolelle on lyhyellä tähtäimellä hyvin epätodennäköiseltä.

Toisaalta, markkinoilta puuttuu marras- ja joulukuussa nähtyä maniaa. Monet sijoittajat ovat odottavalla kannalla ja hyppäävät kelkkaan todennäköisesti siinä vaiheessa, jos Bitcoinin kurssi alkaa kohota 14.000-15.000 dollarin tienoille. Jos tämä liike tapahtuu reippaalla volyymilla, niin kurssi voi hyvin nousta 25.000 dollariin asti jopa parissa viikossa.

Pankkien monimutkainen suhde kryptovaluuttoihin

Yksi kuukauden suurimmista uutisista tapahtui vain pari päivää sitten. Maksuvälityspalveluita tarjoava Circle osti Poloniexin, joka on yksi maailman tunnetuimmista kryptovaluuttapörsseistä. Kaupan tekee mielenkiintoiseksi se, että yksi Circlen suurimmista omistajista on pankkijätti Goldman Sachs.

Kyseinen pankki on antanut Bitcoinista varsin negatiivisia lausuntoja jo pitkän aikaa. Kaupan myötä Goldman Sachs saa kuitenkin mukavan jalansijan kryptovaluuttamarkkinoilla. Tällä hetkellä on varsin yleinen trendi, että pankit sanovat yhtä ja tekevät toista. Yksi alan tunnetuimpia Bitcoin-vihaajia on J.P Morganin pomo Jamie Dimon, joka on myös perunut ja katunut aiempia sanomisiaan. Dimon kutsui syksyllä 2017 Bitcoinia huijaukseksi, mutta samaan aikaan ko. pankki suoritti kryptovaluuttatreidausta.

Pankit yrittävät tällä hetkellä tasapainoilla niiden oman hyödyn sekä julkisten lausuntojen välillä. Jokainen suuri finanssitalo on tutkinut lohkoketjuteknologiaa jo vuosia. Se tulee myös muuttamaan pankkimaailmaa väistämättä. Samaan aikaan finanssitalot antavat kuitenkin lausuntoja asiakkaidensa suuntaan, joiden sävy on kauttaaltaan negatiivinen. Pankit eivät selkeästi halua asiakkaidensa sijoittavan kryptovaluuttoihin, mutta ovat niissä itse mukana tavalla tai toisella.

Maailman seitsemänneksi suurin pankki, Bank of America, julkaisi myös viime viikolla raportin kryptovaluutoista. Sen mukaan virtuaalivaluutat muodostavat riskejä sen liiketoiminnalle. Bank of American mielestä kryptovaluuttojen mahdollistamat edulliset ja nopeat siirrot voivat pakottaa sen kehittämään palveluitaan ja laskemaan hintojaan. Tämä olisikin pankin asiakkaiden kannalta todella harmillista…

Kryptovaluutat kiinnostavat Suomen naapureita

Yksi viime viikon mielenkiintoisimmista uutisista liittyi sata vuotta täyttäneeseen Viroon. Ylen uutisen mukaan Viro suunnittelee ainutlaatuista kryptorahaketta nimeltään Estcoin.

Kyseessä olisi ns. token, joka liittyisi olennaisena osana Viron virtuaaliasukasohjelmaan. Sen avulla ulkomailla asuva henkilö voi saada virtuaalisen kansalaisuuden Virosta, joka oikeuttaa käyttämään maan sähköisiä palveluita. Ohjelma on tuonut Viroon jo tuhansia yrittäjiä.

Estcoinin ideoija on Viron virtuaaliasukasohjelman toimitusjohtaja Kaspar Korjus. Ajatus valtion kryptorahakkeesta sai maailmanlaajuista mediahuomiota, kun Korjus toi ideansa julkisuuteen viime elokuussa. Korjuksen visiossa Viro järjestäisi ICO:n eli verkossa toimivan joukkorahoituskampanjan, mikä on vastine perinteisen yritysmaailman IPO:lle. ICO:t ovat tällä hetkellä todella suosittuja, ja uusia järjestetään lähes päivittäin.

Yksinkertaisin käyttötapa olisi virtuaalikansalaisten maksuvälineenä sekä kannusteena toimiminen. Etscoinit voisivat toimiva ns. referral/affiliate-maksujen tapaan, eli virtuaalivirolainen saisi niitä palkinnoksi hankkiessaan uusia jäseniä. Tokeneiden avulla voitaisiin maksaa myös verkossa erilaisia palveluita, kuten pankki- tai kirjanpitoyritysten laskuja.

Toinen vaihtoehto olisi jakaa Estcoinit viron kansalaisille, jotka voisivat käyttää niitä erilaisten digitaalisten palveluiden ja älysopimusten maksamiseen. Kolmas vaihtoehto olisi Estcoinin sitominen euroon, mutta tämä ajatus sai jo EKP-pomo Mario Draghin ärisemään vastalauseensa.

Embed from Getty Images

Kuva: Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi ei katso hyvällä Viron suunnitelmia.

Myös Suomen itä- ja länsipuolella puuhataan kryptovaluuttojen parissa. Ruotsi on tutkinut e-kruunu -mallia jo usean vuoden ajan, ja maa on edelläkävijä sähköisessä maksamisessa. Ruotsi voi hyvinkin olla maailman ensimmäinen maa, jossa käteinen raha häviää pois kierrosta.

Myös Vladimir Putin on tuonut esiin ajatuksen kryptoruplasta. Venäjän presidentti painotti teknologisen kehityksen merkitystämyös pari päivää sitten julkaistussa puheessaan. Hänen kommenttinsa on käännetty englanninkielisillä sivuilla muotoon “The Stone Age did not end due to the lack of stones, but because new technologies appeared.”

On selvää, että Venäjä haluaa olla edelläkävijöiden joukossa mitä tulee lohkoketjuteknologiaan. Kysymys kuuluu tällä hetkellä: mitä Suomi aikoo tehdä?

NEO sai merkittävän tunnustuksen

Arvopapereita pitkään rankannut Weiss Ratings julkaisi tammikuussa maailman ensimmäisen rankingin kryptovaluutoista. Kyseinen listaus ei tietenkään ollut kryptosijoittajien mieleen, mutta neutraalisti katsottuna siinä oli moni asia kohdallaan.

Yksikään maailman kryptovaluutoista ei saanut ensimmäisessä raportissa A-tason rankingia (A-E -asteikko). B-tasolle pääsi muutama kryptovaluutta, ja suurin osa oli C ja D-kategoriaa. Uusimpien tietojen mukaan NEO on päässyt ensimmäisenä kryptovaluuttana A-kategoriaan. Kyseinen nimitys on buustannut osaltaan NEO:n kurssia, joka on artikkelin kirjoitushetkellä yli 15 prosentin nousussa viimeisen 24 tunnin aikana.

 

NEO tunnetaan nimellä ”Kiinan Ethereum”, sillä kyseessä on kiinalaisvetoinen kilpailija maailman tunnetuimmalle krypto-ekosysteemille. NEO pyrkii myös Ethereumin (katso tästä reaaliaikainen Ethereumin kurssi) hallitsemalle ICO-markkinalle. Siitä tuli vuonna 2014 Kiinan ensimmäinen open source -projekti lohkoketjuteknologiaan liittyen. Jos NEO on sinulle vielä tuntematon kryptovaluutta, niin tutustu tähän oppaaseen: mikä on NEO?

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *