virtuaalivaluuttojen verotus
Kryptovaluutat

Viikkokatsaus: Verohallinnon uusi linjaus on kova isku Bitcoin-sijoittajille

Kryptovaluuttamarkkinoilla on jälleen punainen päivä. Kurssit ovat muutaman prosentin laskussa, eikä markkinoilla näy vieläkään merkkejä uuden nousukauden alkamisesta. Kaiken lisäksi Verohallinto on julkistanut todella haitallisen linjauksen liittyen kryptovaluuttojen verotukseen.

Bitcoinin kurssi ei näytä kohentuvan

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 6150 dollaria. Kurssi on täsmälleen samalla tasolla kuin edellisen katsauksen aikaan, joka oli juhannuksen tienoilla. Kesä/heinäkuu on edetty markkinoilla hyvin pitkälti vaakasuoraan.

Kryptovaluuttojen pohjakosketus nähtiin 29. kesäkuuta, jolloin markkinat romahtivat 232 miljardin tasolle. Tammikuun 7. päivänä tehty ennätys 829 miljardia on tällä hetkellä vain kaukainen haave, ja laskua on tullut huipulta yli 70 prosenttia.

bitcoin-kurssi-2018-07-12

Bitcoin teki myös vuoden pohjakosketuksensa kesäkuun lopussa. Bittirahan kurssi painui hieman pörssistä riippuen noin 5800 dollariin asti. Moni sijoittaja oli pitänyt helmikuun pohjakosketusta (~5900 dollaria) hyvin vahvana tukitasona, mutta kesäkuussa myös tämä kurssi rikottiin selvästi.

Bitcoinin kurssi palautui nopeasti tästä alennusmyynnistä takaisin yli 6000 dollariin. Parhaimmillaan bittiraha käväisi noin 6900 dollarissa viime viikolla, mutta viime päivät ovat olleet jälleen alamäkeä.

Tällä hetkellä isossa kuvassa ei ole näkyvissä mitään selkeää trendiä suuntaan tai toiseen. Bitcoin on pyörinyt 6000-6500 dollarin maastossa kesäkuun alusta lähtien.

Verohallinnon uusi linjaus on kova isku sijoittajille

Heinäkuun suurin uutinen Suomessa on ehdottomasti Verohallinnon uusi linjaus kryptovaluuttoihin liittyen. Löydät ohjeen kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Edellinen linjaus oli vuodelta 2013. Uudesta ohjeistuksesta toivottiin sijoittajien kannalta selkeämpää ja reilumpaa, mutta toisin kävi. Verohallinto on tehnyt sentään jotakin parannuksia; esimerkiksi louhijoiden tilannetta sekä muutamia muita yksityiskohtia on tuoreessa ohjeessa selkeytetty.

Mitä on sitten muuttunut sijoittajan kannalta? Merkittäviä asioita. Tähän asti kryptovaluuttojen verotus on toiminut Suomessa seuraavasti: verot on maksettu siinä vaiheessa, kun kryptovaluutat on myyty euroiksi (tai muuksi fiat-valuutaksi). Tappiot eivät ole olleet vähennyskelpoisia.

Tämä järjestelmä ei ollut täydellinen, mutta aktiiviselle treidaajalle kuitenkin siedettävä. Kryptoja on voinut treidata vapaasti, ja lopulta verotettavan summan on voinut itse valita kotiutusvaiheessa.

Uusi linjaus tekee myös krypto <> krypto -treideistä veronalaisia. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, koska vastaava linjaus on käytössä monissa muissakin maissa. Suomen tilanne on kuitenkin erilainen siksi, että Verohallinto ei hyväksy vieläkään tappioita vähennyskelpoisiksi.

Aiheesta käydään parhaillaan kovaa keskustelua sosiaalisessa mediassa. Kannatta katsoa (tai ainakin kuunnella) alla oleva Konsensus Ry:n paneelikeskustelu, jossa aihetta ovat puimassa monet alan suomalaiset asiantuntijat.


Uusi ohje on yksinkertaisesti sanottuna täysi katastrofi kryptovaluutta treidaajalle. Edessä on hyvin nopeasti tilanne, jossa veroja menee maksuun enemmän, kuin sijoittajalle on edes omaisuutta. Jos Verohallinnon uusi linjaus jää nykyisellään voimaan, se tarkoittaa käytännössä kryptosijoittajien pakoa ulkomaille.

Uusi ohjeistus on tullut voimaan 29.5.2018 alkaen. Sijoittajia on myös närkästyttänyt se, että asia tuli julkisuuteen vasta 2. heinäkuuta. Moni on tehnyt tietämättään paljon treidejä kesäkuussa, jotka verotetaan nyt aivan eri tavalla.

Toivottavasti Verohallinnon linjaukseen saadaan muutoksia ennen vuoden 2018 verotuksen käsittelyä. Nyt asiaan kannatta yrittää vaikuttaa, sillä tulevaisuudessa se voi olla liian myöhäistä.

Aiheesta löytyy laajempi artikkeli Bitcoinkeskuksesta: kryptovaluuttojen verotus – Verohallinnon uusi ohjeistus.

Binance ja Bancor hyökkäysten kohteena

Kulunut vuosi on ollut valitettavan aktiivista aikaa hakkerointien osalta. Monet eri kryptovaluuttapörssit ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi, ja rikolliset ovat aiheuttaneet toimillaan satojen miljoonien dollareiden laskut.

Markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi Binance joutui äskettäin iskun kohteeksi. Tähän asti Binancelle tehdyt hyökkäykset ovat käytännössä olleet iskuja käyttäjien heikkoon tietoturvaan. Binancella olevat varat ovat olleet aina turvassa, ja niin tähänkin asti.

Viimeisin isku tehtiin käyttäjien API-avaimiin. API on ohjelmointirajapinta, joka on käytössä kaikissa pörsseissä. Sen avulla voidaan rakentaa erilaisia ohjelmanpätkiä, jotka suorittavat pörssissä treidejä.

Viikko sitten rikolliset saivat haltuunsa heikosti suojattua API-avaimia, joiden avulla he ohjelmoivat uhrit ostamaan Syscoin-nimistä kryptovaluuttaa järjettömän korkealla hinnalla. Vastapuolella oli rikollisten oma myyntipyyntö. Binance on ollut vastaavissa tilanteissa usein erittäin nopea ja palauttanut käyttäjille heidän varansa, vaikka kyse onkin ollut henkilöiden oman tietoturvan pettämisestä. Alla olevassa twiitissä on linkki Binancen viralliseen raporttiin.

Toinen tapaus liittyy Bancor-nimiseen palveluun, joka on ns. hajautettu pörssi. Edellä mainittu Binance on perinteinen pörssi, jonka omistaa tietty yhtiö. Sillä on toimitusjohtaja sekä muut avainhenkilöt, kuten muissakin yrityksissä.

Hajautetun pörssin idea on siinä, että käyttäjät suorittavat treidejään käytännössä omasta lompakosta vastapuolen lompakkoon. Kryptovaluuttaa ei siis ladata mihinkään keskitettyyn palveluun, vaan pörssi toimii ainoastaan P2P-kaupanteon välikätenä.

Bancorin isku aiheutti suurta hämmennystä, sillä pörssin perustajat saivat jäädytettyä osan rikollisten varastamista varoista. Tämä on sinänsä mukava juttu, mutta käyttäjien ihmetys kuului: miten on mahdollista, että hajautetussa pörssissä on olemassa toiminto, jossa yksi keskitetty taho voi estää transaktion? Asiaa kommentoi mm. alla olevalla twiitillään Litecoinin perustaja, Charlie Lee.

Kuinka hajautettuja kaikki hajautetut pörssit lopulta ovatkaan? Pysyt ajan tasalla Charlie Leen luoman kolikon kehityksestä tästä linkistä: reaaliaikainen Litecoin kurssi.

Ledgerin uusi ohjelmistopäivitys: Ledger Live

Ranskalainen Ledger on yksi kryptomaailman tunnetummista brändeistä. Se on tuttu monille sijoittajille Ledger Nano X -lompakostaan, jolla on nykyisin jo yli miljoona käyttäjää. Ledger on julkaissut äskettäin päivityksen ohjelmaan, jolla Ledgerin sisältöä voidaan hallita.

Alla olevassa kuvassa näkyvä ohjelmisto on nimeltään Ledger Live. Kyseessä on desktop-ohjelma, jonka voi ladata Windows, Mac OS ja Linux-käyttöjärjestelmille.

Tähän asti useiden eri kryptovaluuttojen hallinta on ollut Ledgerin omalla softalla hieman työlästä. Käyttäjän oli erikseen avattava ja suljettava jokainen kryptovaluutta USB-tikulta. Ledger Liven avulla voit hallita kaikkia Nanoon tallennettuja kryptovaluuttoja yhden käyttöliittymän kautta.

Tämän lisäksi voit seurata portfoliosi kasvua (tai sulamista) ilman, että sinun tarvitsee kytkeä Ledger -lompakko koneeseen.

Asialinja suosittelee Ledger Nano X -lompakkoa jokaiselle, jonka kryptovaluuttasijoitukset ovat yli 500 euroa. Laitteen hinta on tällä hetkellä 79 euroa, joten pienillä portfolioilla sen ostaminen ei vielä kannata. Myös kilpaileva Trezor on erittäin suositeltava vaihtoehto.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *