bitcoin sijoittaminen
Kryptovaluutat

Viikkokatsaus: virtuaalivaluutat jatkavat tasaista nousuaan

Viime viikon kryptokatsaus oli ensimmäinen positiivinen artikkeli pitkään aikaan. Tammikuun alussa käynnistynyt laskukausi taittui vihdoin ja viimein helmikuun alkupuolella. Bitcoinin kurssi putosi 20.000 dollarin huipusta aina 6.000 dollariin saakka, joten pudotus oli prosentuaalisesti todella raju. Nyt kryptovaluuttamarkkinat ovat toipumassa jo toista viikkoa peräkkäin.

Bitcoin rikkoi 10.000 ja 11.000 dollarin rajapyykit

Bitcoinin kurssi oli viime viikon katsauksessa 8800 dollarin tasolla. Tällä hetkellä ollaan 25% korkeammalla, noin 11.000 dollarissa. Bitcoin on siis noussut parin viikon takaisesta pohjakosketuksestaan yli 80 prosenttia. Markkina on kokonaisuutena noussut samaa tahtia. Kryptovaluuttojen kokonaisarvo kävi pahimmillaan noin 275 miljardissa dollarissa, mutta tällä hetkellä pyöritään jo 500 miljardin paremmalla puolella. Bitcoin on vetänyt viimeiset 5-6 viikkoa markkinoita alas ja ylös ilman suurempia poikkeuksia.

Bitcoinin kurssi on ollut kuluneen viikon hyvin vaakaa. Myyjät ovat testanneet pari kertaa ostajien intoa, mutta ”lattia” on pysynyt tukevasti paikoillaan pienten korjausten yhteydessä. Kurssi rikkoi psykologisesti tärkeän 10.000 dollarin rajapyykin torstaina, ja sitä testattiin myös muutaman kerran onnistuneesti.

Bitcoin käväisi parhaimmillaan jo 11.300 dollarissa, mutta taso ei ollut vielä nykyisessä markkinatilanteessa kestävä. Tällä hetkellä eletään mielenkiintoisia aikoja, sillä monet analyytikot pohtivat kurssin suuntaa sekä kulmakerrointa. Kaikki askelmerkit ovat olemassa uudelle nousukaudelle.

 

Joulukuussa nähdystä Bitcoin-maniasta ollaan vielä kaukana, mutta kansan kiinnostus alkaa taatusti herätä uudelleen jossain vaiheessa. Jos kurssi rikkoo 15.000 dollarin rajapyykin ja näyttää jatkavan matkaansa ylöspäin, niin huuma on jälleen huipussaan. Tilanteeseen vaikuttaa varmasti myös osakemarkkinoiden liikkeet. Jos osakkeet painuvat pakkaselle kryptovaluuttojen nousun aikana, rahaa voi virrata virtuaalisiin pelimerkkeihin tavallista enemmän.

Moni sijoittaja pohtii parhaillaan, onko viime viikkojen nousu kestävällä pohjalla vai ei. Todennäköisyys paluusta 6000-7000 dollarin tasolle alkaa pienentyä päivä päivältä.

Coinbasen ja Visan kädenvääntö

Yhdysvaltalainen Coinbase on ollut kuluneella viikolla myrskyn silmässä. Yhtiön asiakkaiden Visa-saldot ovat tyhjentyneet, sillä moni joutui tupla- tai triplaveloitusten uhriksi kryptovaluuttoja ostaessaan. Asiakkaat olivat luonnollisesti raivona, sillä kukapa haluaisi nähdä Visa-saldonsa tuhansia dollareita pakkasella.

Asiasta syntyi sakea soppa, sillä Coinbase ja Visa syyttivät tapahtuneesta vuoron perään toisiaan. Kumpikin osapuoli antoi lausunnon tyyliin ”Me emme ole muuttaneet ohjelmakoodissamme mitään, joten tapaus on toisen osapuolen syytä”. Tämä kädenvääntö hidasti luonnollisesti myös asian selvitystyötä ja rahojen palauttamisesta.

Viikonloppuna sotku saatiin lopulta selvitettyä, kun Visa myönsi (vihdoin) julkisesti virheensä. Yhtiöiden tekemän tiedotteen mukaan asiakkaiden luottokorttisaldot palautetaan pikaisesti normaalille tasolle.

Kyseessä on jälleen yksi negatiivinen tapaus Coinbaseen liittyen, vaikka se ei olekaan syytettyjen penkillä. Yhtiö voi joutua jatkoissa tiukoille yhdysvaltalaisten asiakkaiden kanssa, sillä suosittu Robinhood -sijoituspalvelu on ottanut valikoimiinsa myös kryptovaluutat.

Luottokorttiyhtiöt ovat olleet otsikoissa myös aiemmin tässä kuussa. JP Morgan Chase, Bank of America ja Citigroup poistivat asiakkailtaan mahdollisuuden ostaa kryptovaluuttoja luotolla. Debit-kortilla kaupanteko on edelleen mahdollista.

Bitcoinin rajut kurssimuutokset ovat aiheuttaneet pankeille päänvaivaa. Monet harrastesijoittajat ryntäsivät markkinoille viime vuoden lopulla ostamaan kryptovaluuttaa luotolla. Nämä ostokset on maksettava aikanaan takaisin, mutta kryptovaluuttojen arvon romahdus on saanut monet luottokortin käyttäjät vaikeaan asemaan.

Jokainen voi itse miettiä, onko kieltojen takana pankkien aito huoli asiakkaistaan vai jälleen yksi tapa yrittää heittää kapuloita kryptovaluuttojen rattaisiin.

Suomalaispankkien toiminta puhuttaa

Suomessa on viime päivinä puhuttanut pankkien suhtautuminen kryptovaluuttoihin. Nordea oli otsikoissa jo aiemmin tänä vuonna, kun pankki uutisoi kaikkia työntekijöitään koskevasta kryptovaluuttojen ostokiellosta.

Tuorein keskustelu koskee laajemmin koko suomalaista pankkimaailmaa. Tällä hetkellä finanssilaitosten suhtautuminen kryptovaluuttoja käsitteleviin yrityksiin vaikuttaa olevan vihamielistä. Arvopaperi-lehti uutisoi tunnetun suomalaisen Prasos Oy.n tiedotteesta, jonka viesti kuuluu:

”Ongelmamme suomalaisten pankkien kanssa ovat viime aikoina kärjistyneet huomattavasti. Sitä on todennäköisesti edesauttanut yhtiön viime aikoina merkittävästi kasvanut rahaliikenne. Pyrimme tällä hetkellä avaamaan tilejä suomalaisten pankkien lisäksi myös useista ulkomaalaisista pankeista, koska yhtiön toiminta ei välttämättä ole kestävällä pohjalla pelkästään suomalaisten pankkien varassa.”

Prasos Oy on tällä hetkellä voimakkaasti kasvava yritys, joka pyörittää suomalaisten suosimaa Coinmotion-palvelua. Yllä oleva lainaus on toimitusjohtaja Henry Braden osakkaille lähettämästä kirjeestä.

Ongelma on sosiaalisen median ja foorumikeskustelun perusteella laajempi. Suomalaiset pankit eivät suostu avaamaan tiliä yritykselle, jonka toimialana on kryptovaluutta. Tämä on todella valitettava kehitys, jolla on tasan yksi lopputulos: rajusti kasvava bisnes ajetaan esimerkiksi Viroon, jonne siirtyy jo ennestään yrityksiä Suomesta.

Samaan aikaan pankkisektori laittaa valtavia sijoituksia lohkoketjuteknologiaan ja tekee yhteistyötä kryptovaluuttayhtiöiden kuten Ripplen kanssa. Tilanne on absurdi, ja kärsijäksi joutuvat loppujen lopuksi Suomen kansalaiset (kuten yleensä). Alan työpaikat ja verotulot karkaavat naapurimaihin, jotka ottavat ne mielellään vastaan.

Litecoin keulii markkinoilla

Kuluneen viikon komeetta on ollut Litecoin, jonka kurssi enemmän kuin tuplaantui vain yhdeksän päivän aikana. Nyt Litecoinin pahin nousu on taittunut, ja kurssi on alkanut laahata paikallaan parin päivän ajan. Jos Litecoin ei ole sinulle tuttu, voit lukea tarkemman esittelyn Bitcoinkeskuksen artikkelista: mikä on Litecoin?

Kyseessä on Bitcoinin jälkeen toiseksi vanhin elossa oleva kryptovaluutta. Litecoin on karkeasti sanottuna copy-paste Bitcoinin koodista, jonka jälkeen sitä on hieman muutettu. Näiden korjausten avulla Litecoinista saatiin kevyempi & nopeampi. Sen lisäksi hajautusalgoritmin vaihtaminen mahdollistaa GPU-louhinnan, jolloin Bitcoin-louhintaa dominoivat ASIC-laitteet on pudotettu pois.

Litecoin on puhdas kryptovaluutta, ja kehitystiimi halua saada sen digitaaliseksi maksuvälineeksi ympäri maailman. Valuutan nopeat ja halvat transaktiot ovat hyvä perusta käyttää Litecoinia myös mikro-ostoksiin. Litecoinin kurssinousuun on vaikuttanut Litepay -palvelun lanseeraus, joka lähtee kilpailemaan Bitpay-platformin kanssa.

https://twitter.com/LitePayInc/status/963245378618343424

Bitpay on yksi maailman johtavista palveluntarjoajista, joka mahdollistaa kryptovaluuttojen käytön maksuvälineenä. Bitpay ottaa käytännössä asiakkaan maksun vastaan ja konvertoi kryptovaluutan sen jälkeen fiat-valuutaksi (euro, dollari jne.) kauppiaan tilille. Tällä hetkellä Bitpay ei kuitenkaan Litecoinia, joten LitePay hyökkää sen markkinoille.

Oman lusikkansa soppaan tuo myös Litecoinin tuleva fork, nimeltään Litecoin Cash. Tämä viritys on tuomittu scam-statuksella lähes kaikkien toimesta, mutta forkit houkuttelevat aina sijoittajia mukaan ilmaisen rahan toivossa. Forkin tapahtuessa kaikki Litecoinin omistajat saavat myös vastaavan määrän Litecoin Cashia, kun lohkoketju jakaantuu. Näin ollen sijoittajalla on mahdollisuus tehdä pikaiset voitot myymällä forkatun valuutan pois (ennen kurssin romahtamista).

Asialinjan viikkokatsaukset tuottaa bitcoinkeskus.com. Löydät Bitcoinkeskuksesta ajankohtaisia uutisia sekä hyödyllisiä oppaita kryptovaluutoista. Sivuston oppaissa on käyty läpi mm. seuraavat kryptovaluutat: NEM, Nano, Verge, Litecoin, Qtum, ICON, Cardano, Bitcoin Cash, Stellar Lumens, Monero, Tron – ja monia muita! Löydät sivustolta myös markkinoiden parhaat kryptovaluuttapörssit.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.