Vivuttaminen: tee lisää tuottoa velkavivulla!

vivuttaminen
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Vivuttaminen (vivutus) tarkoittaa sijoitustoimintaa, jossa hyödynnetään velkarahaa. Vivuttaminen on strategia, joka tarjoaa merkittävien etujen vastapainoksi myös korkeamman riskin. Asuntosijoittaminen on yleisin esimerkki vivuttamisesta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vivuttaminen on kaksiteräinen miekka, joka lisää sekä tuottopotentiaalia että tappion riskiä.

Mitä vivuttaminen tarkoittaa?

Vivuttaminen (vivutus) tarkoittaa sijoitustoimintaa, jossa hyödynnetään velkarahaa. Vivuttaminen mahdollistaa sinulle suuremman tuoton lyhyemmässä ajassa, mutta se lisää myös sijoituksesi riskiä.

Vivuttaminen on yhdistetty perinteisesti asunnon ostamiseen tai osakemarkkinoihin. Vivutus on kuitenkin paljon yleisempää eikä rajoitu vain asunto- ja osakesijoittamiseen.

Vivutus on tyypillistä treidauksessa. Treidaus on sijoitustyyli, jossa sijoitusinstrumentteja (esim. osakkeita) hankitaan usein lyhyen periodin ajaksi. Treidaajat pyrkivät usein tekemään nopeita voittoja ja käyttämään vipua tuloksen maksimoimiseksi.

Vipuvaikutuksen hyödyntäminen nähdään usein riskinottona, jossa tavoitteena on tuottojen moninkertaistaminen. Samalla sijoituksen volatiliteetti kasvaa. Voit kuitenkin käyttää vivuttamista myös sijoituskohteiden hajauttamiseen.

Tässä artikkelissa kerron mitä vivuttaminen tarkoittaa käytännön esimerkkien kautta. Listaan myös vivuttamiseen liittyvät hyödyt ja riskit, koska on tärkeää tarkastella niitä molempia.

Vivutus: hyvät ja huonot puolet

Vivutus on strategia, joka tarjoaa merkittävien etujen vastapainoksi myös korkeamman riskin. Mitä suurempi velan vipuvaikutus, sitä korkeammalle riskille altistut. Seuraavaksi käyn läpi vivutuksen hyviä ja huonoja puolia.

Vivutus: hyvät puolet

  • Suuremmat tuotot: Vipuvaikutuksen avulla voit moninkertaistaa tuottosi huomattavasti lyhyemmässä ajassa verrattuna sijoitukseen ilman vipua
  • Pääsy uusiin sijoituskohteisiin: Velkavipu asuntosijoittamisessa mahdollistaa asunnon hankinnan, johon sinulla ei olisi varaa ilman vipua.
  • Markkinoiden hyödyntäminen: Velkavipu voi olla kullanarvoista tilanteessa, jossa markkinoilla tarjolla on poikkeuksellinen mahdollisuus vain nopeasti toimimalla.

Vivutus: huonot puolet

  • Suuremmat potentiaaliset tappiot: Koska vivuttaminen lisää sijoituksesi kokoa, se myös lisää riskiä suuremmista tappioista
  • Korkeammat kustannukset: Velkavivun käyttö tarkoittaa aina korkokustannuksia, sillä lainaraha ei ole koskaan ilmaista.
  • Haavoittuva tilanne: Velan vipuvaikutus voi asettaa sinut haavoittuvaan tilanteeseen esimerkiksi korkojen nousun osalta.

On tärkeää, että ymmärrät vivuttamisen hyvät ja huonot puolet ennen sen käyttöä. Tämä mahdollistaa riittävän riskienhallinnan. On myös hyvin oleellista, millaiseen sijoituskohteeseen vipua oikein käytät.

Käytännön esimerkkejä vivuttamisesta

Asuntosijoittaminen on yleisin esimerkki vivuttamisesta. Velkavipua hyödyntää nykyisin lähes jokainen asunnon ostaja, vaikka kyse ei olisikaan ammattisijoittajasta. Harvalla on varaa ostaa asuntoa käteisellä ilman lainaa.

Käyn seuraavaksi läpi muutamia yleisimpiä esimerkkejä vivuttamisesta.

Velkavipu asuntosijoittamisessa

Asuntosijoittaminen on yksi yleisimmistä ja helpoimmin ymmärrettävistä vivutuksen muodoista. Asunto ostetaan hyvin usein käyttäen asuntolainaa, jolloin suuri osa ostohinnasta katetaan velkarahalla.

velkavipu asuntosijoittamisessa

Asunnon osto velkarahalla mahdollistaa pääsyn suurempiin kohteisiin pienemmällä omalla pääomalla. Voit ostaa esimerkiksi 100.000 euron asunnon laittamalla siihen kiinni 25.000 euroa omaa rahaa ja vivuttaa loput asuntolainalla.

Jos sinulla on 25.000 euroa rahaa, et voisi ostaa ilman vivuttamista 25.000 euroa kalliimpaa asuntoa. Ilman velkavipua voisit joutua säästämään kymmeniä vuosia pääomaa, minä aikana ostamasi asunnon arvo olisi voinut jo moninkertaistua.

Vivuttamista käyttää lähes jokainen asunnon omistaja, vaikka kyseessä ei olisikaan ammattisijoittaja. Harvalla on mahdollisuus ostaa asunto käteisellä. Jos kyse ei ole asuntosijoittamisesta, lainan ottoa harvoin mielletään vivuttamiseksi.

Velkavipu sijoittaminen

Velkavipu sijoittaminen tarkoittaa osakkeiden (tai muiden sijoitusinstrumenttien) ostamista lainatulla pääomalla. Voit käyttää marginaalilainaa ostaaksesi enemmän osakkeita mihin sinulla olisi muuten pääomaa.

Vivutus voi moninkertaistaa tuotot, jos sijoituskohteidesi arvo nousee, mutta samalla se lisää riskiä. Jos osakkeiden arvo laskee, voit hävitä nopeasti pääomaa, mikäli vivutus on ollut korkealla kertoimella.

Esimerkki: sinulla on 10.000 euroa pääomaa ja haluat ostaa Nokian osaketta 10x vipua hyödyntäen.

  • Jos osake nousee yhden prosentin, sijoituksesi nousee 10 prosenttia.
  • Jos osake laskee yhden prosentin, sijoituksesi laskee 10 prosenttia.

Riskinä tässä skenaariossa on se, että häviät koko 10.000 euron pääomasi, jos osake laskee 10 prosenttia. Silloin positiosi likvidoidaan välittömästi ja pääomasi käytetään lainojen maksuun.

Vivutus on todella suosittua etenkin kryptovaluuttojen treidauksessa. Kryptovaluuttojen luonnostaan korkea volatiliteetti houkuttelee treidaajia vielä lisäämään tuottopotentiaalia velkavivun avulla. Tarjolla on vivutusta jopa 100x asti, mikä on erittäin riskialtista.

Henkilöiden palkkaaminen

Vivuttaminen ei rajoitu vain rahoitusmarkkinoihin, sillä se voi olla myös osa yritystoimintaa. Voit esimerkiksi ostaa sijoitusasunnon ja palkata velkarahalla remonttimiehen kunnostamaan sen. Tavoitteenasi on myydä asunto korkeammalla hinnalla remontin jälkeen.

Tässä tapauksessa velkaraha ei ainoastaan mahdollista asunnon ostoa, vaan myös sen arvon kasvattamisen investoimalla remonttiin. Riskinä on se, että jos asunnon arvo ei nousekaan odotetusti, voit jäädä vivuttamisesta tappiolle.

Entä jos olet kirjailija, mutta et osaa kuvittaa kirjaasi? Voit palkata graafikon eli käyttää velkavipua saadaksesi kirjan valmiiksi. Jos kirjastasi tulee suosittu, jäät reilusti voitolle. Jos kirja ei ole myyntimenestys, saatat kärsiä tappiot graafikon palkoista johtuen.

Yritysten kasvaminen vivuttamalla

Yritykset käyttävät vivuttamista kasvaakseen ja laajentaakseen toimintaansa. Yritys voi ottaa esimerkiksi velkaa investoidakseen uuteen tuotantolaitteistoon, laajentaakseen toimintaansa uusille markkinoille tai kehittääkseen uusia tuotteita.

vivutus yritystoiminnassa

Tämän tyyppinen vivutus voi johtaa merkittävään kasvuun ja tuottoihin, mutta samalla se lisää yrityksen velkataakkaa ja taloudellista riskiä.

Start-up yritykset ovat yleinen esimerkki vivuttamisesta. Monet start-upit käyttävät ulkopuolista pääomaa, kuten enkelisijoittajien tai pääomasijoittajien rahoitusta, kasvaakseen nopeasti. Start-up yritysten vivutus mahdollistaa nopean kasvun ja markkinoille pääsyn ilman, että yrityksen perustajien tarvitsee sijoittaa suuria summia omaa pääomaa.

Yhteenveto vivuttamisesta

Yhteenvetona voidaan todeta, että vivuttaminen on kaksiteräinen miekka, joka lisää sekä tuottopotentiaalia että tappion riskiä.

Otetaan lopuksi yhteenveto vivuttamisesta ja annetaan OP:n pääanalyytikko Antti Saaren kommentoida aihetta. Saaren kommentit ovat peräisin hänen haastattelustaan OP Median artikkelissa.

Velkavipu voi parantaa sijoituksen tuottoa, mutta samalla se voi myös lisätä tappion määrää. OP:n pääanalyytikko Antti Saari toteaa:

Kun sijoittaja saa pankista lainaa alemmalla korolla kuin mikä sijoitusten tuotto-odotus on, hän parantaa tuottotasoaan vivuttamalla. Toisaalta velkavipu toimii myös toiseen suuntaan. Jos sijoitukset tuottavat tappiota, vivuttaminen lisää tappion määrää.

Vivuttaminen toimii parhaiten, kun sekä sijoitusten tuotto että kassavirta ovat ennustettavia. Saari korostaa kassavirran merkitystä.

Sijoittajan pitää varautua muihinkin menoihin, kuten yllättävään remonttiin tai tyhjiin kuukausiin, jolloin asunnossa ei ole maksavaa vuokralaista. Korotkin voivat nousta.

Kuinka paljon velkaa on järkevää ottaa? Saaren mukaan hyvin hallittava velkavipu asuntosijoittamisessa on 50–60 prosenttia.

Mitä enemmän on velkaa, sitä vähemmän on varaa tehdä virheitä.

Vivuttamisen avulla voi saavuttaa korkeampia tuottoja, mutta on tärkeää ymmärtää siihen liittyvät riskit ja varautua niihin asianmukaisesti.

Toivottavasti sait tästä artikkelista perustiedot vivuttamisesta!

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *