laptop vpn
Teknologia

VPN tarjoaa turvaa netissä seikkailtaessa

VPN eli Virtual Private Network on yksi kätevimmistä keinoista yksityisyyden suojaamiseksi internetissä. VPN tuo suojatun yhteyden käyttäjän ja internetin välille, tarjoten merkittävästi lisää anonymiteettiä ja yksityisyyttä.

VPN:n käyttö on suosittua esimerkiksi ulkomailla matkusteltaessa, kun kotimaisten suoratoistopalveluiden tarjonta lakkaa maarajoitusten vuoksi toimimasta. Yle Areenan ja Ruudun kaltaisia suoratoistopalveluita on mahdollista katsoa mistä tahansa, kun oman sijainnin voi asettaa Suomen rajojen sisäpuolelle.

Mikä on VPN?

VPN on helppo ratkaisu oman turvallisuuden suojaamiseksi netissä. Verkossa asioitaessa on turvallisuus laitettava aina etusijalle. Kaikki eivät välttämättä tiedä, kuinka helposti ulkopuoliset voivat päästä urkkimaan toimintaasi verkossa.

Pahimmassa tapauksessa kolmannet osapuolet voivat päästä jopa katsomaan lataamiasi tiedostoja, tutkailla verkkopankin kirjautumistietoja ja selata käyttämiäsi sivustoja. Kaikista ikävintä on, että IP-osoitteesi on jäljitettävissä. IP-osoitteen avulla ulkopuoliset voivat saada selville sijaintisi ja seurata sitä reaaliajassa.

VPN-yhteyden avulla tiedot toiminnastasi internetissä voidaan salata ja todellinen IP-osoitteesi piilottaa. Tämän ansiosta kukaan ei saa selville mitä netissä teet ja missä fyysisesti sijaitset. Parhaat VPN-yhteydet ovat niin salaisia, etteivät edes viranomaiset tai hakkerit pysty selvittämään todellisia tietojasi.

Kun käytät VPN-yhteyttä, voit yhdistää tietokoneesi tai mobiililaitteesi valitsemallesi palveluntarjoajan palvelimelle. Tällöin laitteesi IP-osoite yhdistyy täysin toisaalle, kuin missä itse fyysisesti sijaitset.

VPN tarjoaa paljon eri mahdollisuuksia

VPN-yhteys tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia. VPN:n käyttö on suositeltavaa aina, vaikkei tarkoituksena olisikaan kiertää esimerkiksi verkkosivustojen tai suoratoistopalveluiden maarajoituksia. VPN-vaihtoehtoja on paljon erilaisia, Suomen paras VPN löytyy täältä.

  • Voit helposti muuttaa sijaintiasi verkossa. Käyttämällä VPN-yhteyttä pääset toisessa maassa (tai muulla maantieteellisellä alueella) sijaitsevalle palvelimelle. Tämä mahdollistaa pääsyn paikalliseen sisältöön, kuten paikallisiin uutisiin tai torrentsivustoihin.
  • Verkon käyttäminen onnistuu anonyymisti. Käyttämällä VPN-yhteyttä varmistat, että kukaan ei voi seurata toimintaasi verkossa. Tästä on hyötyä etenkin vertaisverkkojen ja torrenttien lataajille.
  • Selainhistoriasi pysyy yksityisenä. VPN:n avulla voit piilottaa internet-palveluntarjoajalta tiedot siitä, millä sivustoilla asioit. Tämä tuo turvaa esimerkiksi käytettäessä verkkopankkeja ja maksettaessa nettikaupoissa.
  • VPN tuo turvaa myös torrenttien lataamiseen. Yleisesti torrentit voivat olla vaarallisia, sillä tiedostojen sisällöstä ei voi olla täysin varma etukäteen.

VPN mahdollistaa myös maantieteellisten rajoitusten kiertämisen. Tämän ansiosta voit katsoa haluamiasi sarjoja ja elokuvia missä tahansa. Käyttämällä VPN-yhteyttä myös varmistat, että käyttäessäsi tietokoneesi hakukonetta ulkomailla saat ruudullesi kotimaisia hakutuloksia.

Käyttäminen on helppoa mobiilissa ja tietokoneella

VPN-suojaus voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta tosiasiassa käyttäminen on todella yksinkertaista. Monet käyttävät VPN-salausta tietokoneella esimerkiksi Netflixin katseluun, mutta myös mobiililaitteen yksityisyyttä voi on suositeltavaa parantaa.

Tietokoneelle asentaminen onnistuu muutamalla klikkauksella. Muutamat VPN-palveluntarjoajat tarjoavat tuotteistaan ilmaisversioita, mutta parhaan turvan saa muutaman euron kuukausimaksulla. Käyttöösi saat pitkän listan servereitä ympäri maailmaa, joihin laitteesi voit yhdistää.

Tietokoneelle asennettavan lisäosan ansiosta VPN-salauksen voi klikata päälle ja pois yhdellä klikkauksella. Mikäli seikkailet esimerkiksi työsi puolesta paljon ulkomaisilla sivustoilla, voit vaihtaa kohdemaata tarpeen mukaan.

Mobiililaitteelle VPN asentuu helpoiten erillisen sovelluksen avulla. Lähes kaikilla palveluntarjoajilla on oma applikaationsa, jonka voi ladata mobiililaitteen sovelluskaupasta. Sovelluksen avulla salauksen voi napsauttaa päälle ja pois tarpeen mukaan.

Mikäli salauksen haluaa hankkia monelle eri laitteelle, voi olla järkevää ostaa useamman lisenssin paketti. Muutaman euron kuukausimaksulla lisenssin saa viidestä kymmeneen laitteelle. Usein hinta on edullisempi, mikäli lisenssin ostaa kerralla vuodeksi eteenpäin.

Onko VPN-salauksen käyttö laillista?

Yleisesti voidaan sanoa, että VPN-salauksen käyttäminen on täysin laillista. Etenkin jos käytät salausta esimerkiksi suomenkielisten hakutulosten suodattamiseen ulkomailla matkustellessa, ei tässä ole mitään laitonta.

VPN-käyttäjän on kuitenkin syytä huomioida, että joissakin verkkoaan sensuroivissa valtioissa VPN-yhteyksien käyttäminen on kiellettyä. Tällaisia valtioita ovat esimerkiksi Kiina, Turkki, Iran ja Irak. Näissä valtioissa rangaistus kiinnijäämisestä voi olla merkittävä, joten salauksen käyttämistä kannattaa pohtia kahdesti.

On hyvä myös muistaa, että VPN-palvelu näkee edelleen toimintasi verkossa. Kannattaa siis valita luotettava palveluntarjoaja ja pitää mielessä, että jäljet verkossa on lähes mahdotonta peittää täydellisesti. Sama pätee VPN-salauksen lisäksi selaimen Incognito-tilaan – mikään salaus ei ole täysin aukoton.

VPN-salauksen miinuspuoleksi voidaan mainita yhteyden mahdollinen hidastuminen. Tiedonsiirto reitittyy VPN-palvelimen läpi, minkä vuoksi yhteys saattaa palvelusta riippuen hieman hidastua.

Photo by XPS on Unsplash

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Teknologia