Conor McGregor UFC
Urheilu

Vuosisadan nyrkkeilyottelu Mayweather vs McGregor

Urheilufanien katseet ovat tulevana yönä Las Vegasissa, jossa käydään kuukausien ajan palstatilaa saanut nyrkkeilymatsi Floyd Mayweatherin ja Conor McGregorin välillä. Vuosisadan otteluksi hehkutetussa spektaakkelissa kohtaavat tappiottoman ammattilaisuran tehnyt nyrkkeilylegenda Mayweather jr. sekä nuorempi haastaja, UFC-mestari McGregor.

The Money Fight -nimellä kulkeva ottelu on saanut ennennäkemättömät mittasuhteet medianäkyvyydessä. Kyseessä on tuskin vuosisadan nyrkkeilymatsi urheilullisesta näkökulmasta, mutta tapahtuma tulee varmasti olemaan yksi kaikkien aikojen rahantekokoneista.

Katso alla olevasta videosta, miten otteluun on alun perin päädytty:

Mayweather vs McGregor -ottelussa on vain yksi suosikki

Maksimissaan 12 erää ja 36 minuuttia kestävä kamppailu tuo Mayweatherin ja McGregorin taskuun yli 100 miljoonaa dollaria mieheen. Mayweatherin osuus on käytännössä vielä paljon suurempi. Tapahtuman tv-tuotoiksi on ennustettu noin puolta miljardia dollaria. Jotain rahastuksesta kertoo myös ottelun suolainen pay-per-view hinta; Suomessa ottelun voit katsoa Viasatilta hintaan 59,90 euroa.

Floyd Mayweather on ottelun suuri ennakkosuosikki, jonka voitosta on tarjolla 1.20-1.25 tasoisia kertoimia. McGregorin voitosta saa pääosin 5.00-5.25 välissä olevia kertoimia. Tämä viittaisi noin 80-20 asetelmaan Mayweatherin hyväksi, mutta monien asiantuntijoiden mielestä nyrkkeilylegenda voittaa ottelun käytännössä yli 90% todennäköisyydellä. Suurin osa ottelua fanittavista katsojista laittaa rahat McGregorille, minkä taustalla on psykologinen syy. Harva urheilufani haluaa jännittää esim. 10 euron panoksella saatavaa 12 euron voittoa. Sen sijaan 50 euron voitto tuntuu jo jossain.

Voittamaton Floyd Mayweather

Floyd Mayweatherin ennakkosuosikin asema on hyvin perusteltu, sillä helmikuussa 40 vuotta täyttänyt nyrkkeilylegenda on voittanut ammattilaisurallaan jokaisen ottelun. Hänen saldonsa 49 voittoa sivuaa lajilegenda Rocky Marcianon ennätystä. Voitoista 26 on tyrmäyksiä. Mayweather onkin kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaista nyrkkeilijöistä ja voittanut lukuisia mestaruuksia eri painoluokissa. Ennen ammattilaisuraansa Mayweather sai myös pronssimitalin vuoden 1996 Atlantan olympialaisissa.

Mayweather nyrkkeili uransa ensimmäisen ammattilaisottelun lokakuussa 1996, joka päättyi tyrmäykseen toisessa erässä. Ensimmäisen tittelinsä hän voitti kaksi vuotta myöhemmin. Nyrkkeilylegenda on ehtinyt tämän jälkeen vetäytyä ammattilaisuraltaan pariinkin otteeseen. Ensimmäisen kerran jo vuonna 2007, mutta Mayweather teki paluun kehään vuoden 2009 lopussa.

Hän ilmoitti siirtymisestään eläkkeelle uudestaan vuoden 2015 superottelun Mayweather vs Pacquiao jälkeen. Viimeiseksi otteluksi tarkoitettu kamppailu Andre Bertoa vastaan oli kuitenkin valtava pettymys verrattuna Pacquaion kohtaamiseen, ja sen tuotot olivat pienimmät Mayweatherin otteluissa kymmeneen vuoteen. Lajilegendan uralle oli saatava huomattavasti komeampi päätös.

McGregorin kohtaaminen onkin mediasirkus vailla vertaa, ja ottelun tuottojen ennustetaan ylittävän jopa aiemman Fight of the Century -nimeä kantaneen ottelun Mayweather vs Pacquiao.

UFC-tähti Conor McGregor

Floyd Mayweatherin vastustaja Conor McGregor on irlantilainen vapaaottelija ja UFC:n hallitseva kevytsarjan mestari. Hänestä tuli marraskuussa 2016 UFC:n historian ensimmäinen ottelija, joka on pitänyt hallussaan kahden eri painoluokan mestaruutta

McGregorin ammattilaisuran saldo on 21 voittoa ja 3 tappiota. Kaksi näistä tappioista on miehen uran alkuvaiheelta, vuosilta 2008-2010. Tämän jälkeen McGregor eteni 15 ottelua voitosta voittoon, kunnes hän hävisi Nate Diazille UFC 196 -tapahtumassa, maaliskuussa 2016.

McGregor voitti kuitenkin uusintaottelun miesten välillä elokuussa 2016. Irlantilainen voitti kevytsarjan mestaruuden UFC 205 -tapahtumassa marraskuussa 2016 Eddie Alvarezia vastaan. Tämä oli McGregorin 21. voitto, joista tyrmäyksiä on 18 kappaletta.

McGregorin mahdollisuudet

Yksi McGregorin etu on hieman suurempi fyysinen koko. Viime yönä suoritetussa punnituksessa hänen painokseen mitattiin 69,3 kiloa, mikä oli 1,5 kiloa enemmän kuin Mayweatherin lukema. McGregor on myös muutaman sentin vastustajaansa pidempi, joten hänen ulottuvuutensa on parempi. Kuvat: McGregorin uhoa viime yön punnituksessa.

Embed from Getty Images

Irlantilainen on kaksikosta myös selkeästi nuorempi ja otellut viime vuodet jatkuvasti. Mayweather on jo yli 40-vuotias, jonka edellisestä ammattilaisottelusta on kulunut jo lähes kaksi vuotta. Amerikkalaisnyrkkeilijä on kuitenkin niin kovassa fyysisessä kunnossa, että McGregor ei miesten ikäerosta hyödy käytännössä mitään.

Mayweatherin valtavana etuna ovat ottelun säännöt, sillä kyseessä on puhdas nyrkkeilymatsi. McGregorin UFC-taidot ovat näin ollen hyödyttömiä. Irlantilaisella on myös nyrkkeilytaustaa, mutta hän on teknisesti valtavasti jäljessä tämän hetken parasta nyrkkeilijää vastaan.

McGregorin on käytännössä mahdoton voittaa ottelua pisteillä, vaan hänen on saatava aikaan tyrmäys tavalla tai toisella. Todennäköisesti irlantilainen pyrkii tekemään ottelusta jotain muuta kuin perinteisen nyrkkeilymatsin. Hänen mahdollisuutensa ottelun sekoittamiseksi ovat kuitenkin rajalliset ja riippuvat myös tuomarista.

Kamppailu-urheilua tiiviisti seuraava ja harrastava Mika Kuronen kommentoi McGregorin mahdollisuuksia:

“McGregor on isompi, nuorempi ja elämänsä kunnossa. Mayweather on vanha ja kertaalleen jo lopettanut. On tärkeää ymmärtää, että McGregor ei ole edes UFC-tasolla huippunyrkkeilijä, kun taas Mayweather on yksi parhaista nyrkkeilijöistä koskaan.

Mayweather ei ala riskeeraamaan 49-0 rekordiaan löysäilyllä, vaikka mediasta saattaa eri kuvan saadakin. Kyseessä on sen luokan perfektionisti, että hän tulee taatusti sataprosenttisesti valmistautuneena kehään. Ottelussa on kyse hieman samasta asiasta, jos 10-ottelija haastaisi lajien erikoismiehet esimerkiksi keihäänheitossa. Periaatteessa 10-ottelijan olisi mahdollista voittaa, mutta käytännössä ei.

Mayweather on myös todistanut useaan otteeseen kestävänsä koviakin osumia, joten ns. lucky punchin mahdollisuuskin melko olematon. En usko, että tästä nyrkkeilyllisesti saadaan kovin hyvää matsia aikaan. Hypetys ollut valtava, mutta siihen se sitten jääkin.”

Lähtökohdat ensi yön kamppailuun ovat siis varsin selkeät. McGregor tarvitsee pienen (tai aika isonkin) ihmeen. Fiksu vedonlyöjä ottaa tässä tilanteessa 20-25% korkea sijoitukselleen ja laittaa rahat Mayweatherin puolesta.

Jos haluat nauttia ottelusta livenä, sen voi ostaa Suomessa Viaplayn PPV-palvelusta.

Kuva: Flickr / Andrius Petrucenia

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Urheilu