Warren Buffett – maailman rikkaimman sijoittajan tarina

Warren Buffett sijoittaja
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Warren Buffett on yksi maailman tunnetuimmista sijoittajista sekä miljardööreistä. Tällä hetkellä Buffettin omaisuuden arvo on 60 miljardin luokkaa, jolla hän on maailman viiden rikkaimman henkilön joukossa. Hänen varallisuutensa olisi itse asiassa paljon nykyistä suurempi ilman uskomattomia lahjoituksia hyväntekeväisyyteen. Buffett on lahjoittanut tähän mennessä pois jo yli 20 miljardia dollaria ja kertonut luopuvansa aikanaan jopa 99 prosentista omaisuudestaan. Miten Warren Buffettista tuli näin rikas, ja mikä on hänen tarinansa?

Bejamin Graham oli tärkeä mentori

Warren Buffett syntyi Omahassa vuonna 1930. Hän oli aktiivinen bisnesmies jo lapsena ja kaupitteli mm. purukumia sekä Coca-Colaa naapuritaloihin ovelta ovelle. Nuori Warren toimi myös lehdenjakajana ja oppi tienaamaan omat rahansa. Ja myös säästämään vaivalla hankitut dollarit. Sijoittamisesta hän kiinnostui isänsä kautta, joka oli entinen pörssimeklari. Warren Buffett on myös lukenut läpi elämänsä valtavia määriä ja käyttää tänäkin päivänä tuntikausia sanomalehtien lukemiseen. Buffett myös nauttii siitä, että hän hyödyntää vain samaa informaatiota, joka on kenen tahansa muunkin luettavissa.

Lukion jälkeen 1950-luvulla Warren haki Harvard Business Schooliin sisään, mutta ei tullut valituksi. Hän päätyi sen sijaan Columbian yliopiston bisnes-linjalle, jonka opettajana toimi Buffettille tuttu ekonomi-kirjailija, Benjamin Graham. Hän oli lukenut aiemmin Grahamin teoksia sijoittamisesta, ja halusi päästä miehen oppiin. Grahamia pidetään ns. value investing -metodin isänä ja hänellä oli iso vaikutus Buffettiin tulevaisuuteen. Neljä vuotta myöhemmin Buffett työskentelikin Grahamin yhtiökumppanina. Pari vuotta myöhemmin Graham jäi eläkkeelle ja Buffett käynnisti oman yhtiönsä. Tässä vaiheessa hän oli nykyrahassa jo miljonääri.

Warren Buffett ostaa Berkshire Hathawayn

60-luvun alussa Warren Buffettista oli tullut jo miljonääri myös sen aikaisilla dollareilla. Tähän aikaan hän hankki omistuksen myös Berkshire Hathaway yhtiöstä, joka oli siihen aikaan heikossa jamassa oleva tekstiilitehdas. Kyseinen yritys on edelleen Buffettin kaiken bisneksen ydin ja se toimii holdingyhtiönä omistaen kymmeniä muita yrityksiä.

Buffett oli jo sopinut aikanaan myyvänsä Berkshiren osakkeet yritykselle takaisin 11,50$ hintaan, mutta suuttui valtavasti, kun yrityksen edustaja lähetti hänelle sopimuspaperin summalla 11,375$ per osake. Tästä tulistuneena Buffett ostikin lisää osakkeita myymisen sijaan, ja otti lopulta koko firman haltuunsa.

Nykyisin Berkishire Hathaway on yksi maailman arvokkaimpia yrityksiä työllistäen tällä hetkellä yli 330 000 työntekijää. Sen nimi on tuttu varmasti jokaiselle sijoitustoiminnasta kiinnostuneelle.

Kuva: Warren Buffett Berkishire Hathawayn yhtiökokouksessa.
Embed from Getty Images

Korkoa korolle

Mielenkiintoista Buffettin urassa on se, että hän on tienannut noin 94% omaisuudestaan 60 ikävuoden jälkeen ja 99% täytettyään 50 vuotta. Buffett ei ole perinyt valtavaa omaisuutta eikä tule rikkaasta perheestä – hän on rakentanut menestyksensä omin käsin. Buffett on aina puhunut ns. korkoa korolle -ilmiön voimasta; sijoitukset kasvavat kyllä valtavasti, kun annat ajan vain kulua ja korkojen kasvaa.

Buffett on myös uskaltanut olla erilainen, ja on sitä myös tänäkin päivänä. Hän on tehnyt paljon sijoituksia heikossa jamassa oleviin yrityksiin, joiden osakekurssi on ollut pohjilla. Hän on tehnyt myös paljon fiksuja sijoituksia vakuutusyhtiöihin ja käyttänyt nerokkaasti niiden rahoitusomaisuutta taas uusiin sijoituksiin. Buffettin ideana on ollut aina sijoittaa voitot uudelleen, ja uudelleen. Ja yhä uudelleen.

Warren Buffett on aina antanut seuraavan neuvon sijoittajille: keskity omiin vahvuuksiisi. Hän ei ole koskaan yrittänyt tehdä rahaa jokaisella talouden sektorilla, vaan keskittynyt niihin osa-alueisiin, mitkä hän tuntee.

Buffett on saanut myös uralleen loistavat lähtökohdat. Hänen isänsä oli pörssimeklari ja äiti matemaattisesti erittäin lahjakas. Nuori Warren oli pienestä pitäen kiinnostunut numeroista sekä yrittämisestä, ja hän sai siihen myös tukea vanhemmiltaan. Buffettin lähellä olevat ihmiset kuvailevat hänen kykyään muistaa asioita uskomattomaksi. Mestarisijoittaja on kahlannut kymmeniä vuosia yritysten tilinpäätöksiä ja uutisia läpi, ja pystynyt hyödyntämään tätä tietoa fiksuihin päätöksiin osakemarkkinoilla.

Becoming Warren Buffett

Warren Buffettista tuli Vvuonna 2008 maailman rikkain mies, ja 13 vuotta yhtäjaksoisesti titteliä kantanut Bill Gates sai väistyä. Miehet vaihtoivat listasijoituksia vuotta myöhemmin, jolloin molemmat olivat kadottaneet omaisuuttaan yli 20 miljardia finanssikriisin puhjettua. Buffett on ollut Bill Gatesin hyvä ystävä jo yli 20 vuoden ajan ja lahjoittanut valtavan määrän rahaa Gatesin ja hänen vaimonsa nimeä kantavalle säätiölle. Buffett ilmoitti jo vuonna 2006 ex-vaimonsa kuoleman jälkeen, että 85% hänen Berkishire Hathaway -yhtiön osakeomistuksista menisi ajan myötä Gatesin säätiölle. Tämän lahjoituksen arvo oli tuolloin 37 miljardia dollaria, ja se on lahjoituksena ihmiskunnan historian suurin, ja varmasti tulee myös olemaan pitkän aikaa.

Warren Buffett tulee varmasti jäämään historiaan yhtenä modernin ajan suurista vaikuttajista. Hänen lahjoituksensa hyväntekeväisyyteen ovat vertaansa vailla, ja sijoittajana Buffett on varmasti yksi historian tunnetuimpia. Jos hänen uransa ja elämänsä kiinnostaa lisää, niin suosittelemme katsomaan tänään HBO Nordicin julkaiseman dokumentin Becoming Warren Buffett. Se käy läpi Buffettin elämää, ja erityisesti ihmisiä hänen ympärillään. Millainen henkilön Buffett oikein lopulta on, ja mitä hänen läheisensä miehestä ajattelevat? Jos olet HBO Nordicin tilaaja, niin Asialinja suosittelee kyseistä dokumenttia vahvasti.

Tutustu myös alla oleviin teoksiin:

Kuvat: HBO Press

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

2 thoughts on “Warren Buffett – maailman rikkaimman sijoittajan tarina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *