Jospa Game of Thrones tapahtuisi Jalasjarwella?

Game Of Thrones - Ned Stark

Miksi ihmeessä George R. R. Martin nimesi fantasiamaailmansa tärkeimmän mantereen ruotsalaisen kaupungin eli Västeråsin mukaan? Ja nimesikö, vai saiko Westeros inspiraationsa muualta?

Vastauksen osaisi antaa vain Martin itse eikä hän tiettävästi ole asiasta mitään eksaktia sanonut. Vaikka olisikin, niin kirjailijoiden kommentteihin inspiraatioidensa ja lainojensa lähteistä kannattaa suhtautua varauksella.

Kun Martinin luomaa maailmaa on verrattu ja nyt sekä jatkossa verrataan J.R.R. Tolkienin Keski-Maahan, niin kieliasioissa vertailu ei ole reilu. Tolkien loi fantasiamaailman kielilleen ja saduilleen – monella tapaa tässä järjestyksessä – siinä kun Martin on rakentanut värikkään sillisalaatin väännellen englannin kieltä vekkuleiksi uudissanoiksi ja keksinyt valtavasti mieleenpainuvia erisnimiä. Martinin opillinen tausta on journalismissa, ei kielitieteissä tai kielissä ylipäätään.

Koska Martinin fantasiamaailman nimet eivät perustu kirjailijan itsensä luomiin kieliin ei etymologioita juuri kannata etsiä. Westerosin osalta sellainen voisi silti löytyä: Westerosista itään kun löytyy manner nimeltä Essos ja etelässä on Sothoryos: west, east ja south yhdistettynä hihasta vedettyyn ”os” -päätteeseen, jonka voi halutessaan kuvilla tarkoittavan mannerta? Skandinaavinen ”os” tarkoittaa joensuuta.

Päättely ei tekisi mahdottomaksi sitä, että Martin poimi Westeros-nimen Ruotsin kartalta mukaillen ja nimesi vähäpätöisemmät mantereensa tältä pohjalta. Hän ei olisi ensimmäinen fantasiamaailman luoja, joka tuntee vetoa ruotsalaisiin kaupunkeihin.

George RR Martin - Game Of Thrones - HBO Nordic Press
George R. R. Martin kuvattuna Game Of Thrones TV-sarjan kulisseissa (HBO Press)

Aikakaudellisesti enemmän tai vähemmän keskiajalle sijoittuvan miekka-, lohikäärme-, loitsu- ja hirviöfantasian historiaa tarkastellessa on vaikea ohittaa roolipelaamista. Tarkoitan tässä ensisijaisesti oikeaa, pelaajien mielissä pelattavaa fantasiaa hassuissa vaatteissa esimerkiksi metsäolosuhteissa tapahtuvan liikunnan eli liveroolipelaamisen sijaan.

Roolipelaamisen leviämisessä maailmanlaajuiseksi – sisältäen jopa 1980-luvun lopun Suomen – ilmiöksi näytteli suurinta roolia peli nimeltä Dungeons & Dragons. Sen alunperin nimettömän fantasiamaailman suurin mysteeri oli Alphatian velhovaltio, josta ei miljoonille D&D-faneille vuosikausiin paljastettu edes pääkaupungin nimeä. Viimein ilmestyi laajennusosa nimeltä Dawn of Emperors, jossa pelaajille avautui tuo myyttinen mantereen kokoinen valtakunta, jonka ytimessä pääkaupunki…

… nimeltä Sundsvall.

Anteeksi alatyyli, mutta täytyy myöntää, että silloin vitutti kuin pientä örkkiä. Asiaa ei auttanut, että eräs Alphatian muista kiinnostavimmista kolkista oli Trollhattan (Trollhättan). Kuvittele siinä sitten, kuinka maailman mahtavimmat loitsu-ukot juonivat paikoissa, jotka tuovat mieleen vain ja ainoastaan Ruotsin.

Trolleista eli peikoista puheen ollen. Ruotsin kielestä sai inspiraationsa myös Suomen kaikkien aikojen kovin peikkohevibändi Finntroll. Muusikot päättivät ryhtyä tekemään kansanmusiikistakin ammentanutta mättöään ruotsiksi muun muassa siksi, että kieli kuulosti sopivan peikkomaiselta. Syntyi kulttibiisikin, Youtubessa miljoonayleisön vuosien mittaan kerännyt Trollhammaren. Ei tuo iskisi samalla tavalla suomeksi.

Kielellä ja nimillä on tässä kirjoituksessa puheena olevan kaltaisessa fantasiassa valtavasti merkitystä. Siksikin kiinnostaa, että miksi ihmeessä juuri Westeros eikä jotain muuta? Mikäli kyse oli hetken inspiraatiosta kartan äärellä, niin mitäpä, jos kirjailija olisi kääntänyt katseensa hivenen itään?

Walkeakoski? Heinawesi? Pieksamaki? Sewettijarwi?

Game of Thrones -saagasta olen lukenut ensimmäisen kirjan ja toinen unohtui kesken. Televisiosarjasta on jäänyt vuosien mittaan jaksoja väliin. Sellaista on elämä, kun olevinaan kiireitä, mutta samalla on mukava ajatella, että joskus sitten ajan kanssa. Olematonta GoT-katu-uskottavuuttani voin yrittää vahvistaa sillä, että eräs sarjan ensimmäisen tuotantokauden kuvauspaikoista näkyy olohuoneemme ja toisen makuuhuoneemme ikkunasta. Maltan vanha pääkaupunki Mdina tarjosi kulissit Kuninkaansatamalle.

Game of Throness TV-sarjan kaikki tuotantokaudet löydät HBO Nordic -palvelusta.

Kuvat: HBO Press

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*