Zanu-PF:n Zimbabwe – maa jossa kondomin hallussapito voi olla rikos

zanu-pf

Zimbabwea hallitseva marxilais- ja maolaistaustainen Zanu-PF-puolue sekä maan armeija pohtivat tätä kirjoittaessa paraikaa, miten tyylikkäästi loppusijoittaa syrjäytetty 93-vuotias diktaattori vaimoineen. Robert Mugabe jää historiaan suurimpana syyllisenä, kun tulevaisuudessa pohditaan, miten yksi Saharan eteläpuolisen Afrikan potentiaalisimmista menestystarinoista ajettiin absurdiin kaaokseen ja puutteeseen.

Syyllisiä löytyy kuitenkin niistäkin miehistä, jotka valtaa nyt uudelleen jakavat. Zimbabwe kun on ollut myös puoluediktatuuri.

Esimerkiksi suomalaisissa kehitysyhteistyöpiireissä ja koulukirjoissakin 1980-luvulla afrikkalaisen edistyksen symboliksi noussut Zanu-PF on pitkän valtakautensa aikana säätänyt lakeja, joilla Zimbabwen kurjuutta on omaehtoisesti lisätty. Merkittävimpänä kansantaloudellisena ja inhimillisenä esimerkkinä toimii valtaapitävien suhtautuminen HIV/Aids-epidemiaan. Arvioista riippuen 13,5-18 prosentilla zimbabwelaisista aikuisista on HIV ja viime vuonna uusia tartuntoja rekisteröitiin yli 40 000.

Silti nainen voi Zimbabwessa joutua vankilaan vain siksi, että hänen hallustaan löytyy kondomeja. Prostituutio kun on Zimbabwessa laitonta ja poliisi halutessaan tulkitsee kondomit todisteeksi siitä, että nainen myy itseään. Prostituutio on laittomasta statuksestaan huolimatta hyvin yleistä ja kansainvälisten kansalaisjärjestöjen tutkimuksissa on paljastunut, että 50-70 prosenttia alalla työskentelevistä naisista on HIV-positiivisia. Suurin osa naisista työskentelee alalla pakon edestä, koska muuta toimeentuloa ei romahtaneessa maassa ole tarjolla.

Prostituution ohella Zanu-PF on kriminalisoinut myös miesten välisen homoseksuaalisuuden (naisten välinen homoseksuaalisuus on jostain syystä sallittua) ja rangaistukset voivat olla kovia. Niinpä homoseksuaalit eivät uskalla hakeutua HIV-testeihin ja jäävät kaiken hoidon ulkopuolelle. Tauti saa siis levitä homoseksuaalien parissa varsin vapaasti ilman, että edes kansalaisjärjestöt pystyvät heitä auttamaan.

Mikä ihme siinä on, että pahimmat alistajat ja riistäjät eivät jätä rauhaan edes ihmisten seksuaalisuutta? Edes raamatulliset mittapuut saavuttava epidemia ei saa tämän maailman Zanu-miehiä – ja miehiähän tällaiset johtajat tuppaavat olemaan – järkiinsä. Ei, vaikka uhrina olisivat omat kansalaiset.

Zimbabwen valtaapitävien seksuaalipolitiikka on sananmukaisesti synnyttänyt satojatuhansia HIV-positiivisia lapsia, joista monet jäävät nopeasti orvoiksi. Koska kondomi on yleensä ainoa tarjolla oleva ehkäisykeino eikä sen käyttöön valtion toimesta suuremmin kannusteta syntyy paljon jälkeläisiä tietysti myös HIV-positiivisille äideille.

Kondomeja kyllä on tarjolla ja usein ilmaiseksi kiitos YK:n AIDS-järjestö UNAIDS:in sekä monien muiden järjestöjen toiminnan. HIV:n torjunnassa ja etenkin hoidossa on Zimbabwessa saavutettu hyvin merkittäviä edistysaskelia, joten tilanne ei ole sysimusta. Liki 90 prosenttia Zimbabwen HIV/Aids-ohjelmien rahoituksesta tulee maan rajojen ulkopuolelta.

Olen pohjannut tämän lyhyen tekstin yhdelle päälähteelle eli brittiläisen Avert-järjestön verkkosivuille. Miksi ylipäätään käydä kiinni Zimbabween tällaisesta näkökulmasta?

Siksi, että erilaisten johtajien valtataistelut ja despoottien – tässä tapauksessa Robert ja Grace Mugaben – syrjäyttäminen näyttäytyy helposti pelkkänä pelinä; kovien panosten ja keinojen politiikkana.

Embed from Getty Images

Huonojen tai suorastaan pahojen hallitsijoiden ja heidän usein yhtä huonojen seuraajiensa politiikasta kuitenkin kärsivät tavalliset, viattomat ja esimerkiksi juuri tänään Zimbabween syntyvät ihmiset. Eivätkä hirmuhallitsijat yleensä sodi maansa naisia ja lapsia vastaan asein, lainsäädäntö voi riittää esimerkiksi taudin levittämiseksi. Zimbabwen nykyisten ja tulevien lasten kannalta on se ja sama, mitä Mugaben pariskunnalle nyt tehdään, väliä on vain sillä, mitä tilalle astuvat vallankäyttäjät kansaa kohtelevat.

Tämän artikkelin pääkuvassa on HIV-positiivisia nuoria Zimbabwessa, kuva dokumenttielokuvasta Chiedza’s Song: Growing up with HIV in Zimbabwe. Dokumentti on katsottavissa Vimeo-palvelussa.

Oma Zimbabwe-tuntemukseni käsittää vain kaksi asiaa, joita Internetistä ei löydä. Ensimmäinen on taannoin lukemani, aikoinaan kehuttu ja palkittu (syystäkin!) hurja The Last Resort – a Zimbabwe memoir. Toimittaja-kirjailija Douglas Rodgers vie lukijat unohtumattomalle matkalle eli kannattaa lukea, jos aihepiiri eli valkoisten maanomistajien pahimpien vainojen aikainen Zimbabwe kiinnostaa.

Toinen muistuma on keskustelu ihka-aidon zimbabwelaisen kanssa, valkoisen viljelijäperheen poika hänkin. Tämän kymmenen vuotta sitten englantilaisessa pubissa tapaamani kaverin nimen olen unohtanut, mutta hänen viestinsä oli sama kuin Rodgersin kirjan: huomio kiinnittyi valkoisiin kohdistuneeseen vainoon, mutta todellisuudessa Zanu-PF vainosi maan mustan enemmistön edustajia vielä paljon enemmän. Valkoisten kohtelu ja kohtalo oli vain sivujuonne Mugaben ja kumppaneiden toteuttamassa kansallisessa itsemurhassa.

Lähteitä: The Zimbabwean, Reuters

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*